Varázslatos Magyarország

Havi természetfotós pályázat
Pályázati kiírás
Díjak
Nevezési díj
Zsűrizés és szavazás
Nyerő tippek
Nyertes munkák, eredmények:

Ember a természetben
Pályázati kiírás
Díjak
Nevezési díj
Zsűrizés és szavazás
Nyerő tippek
Nyertes munkák, eredmények:

Mozgásban a természet
Pályázati kiírás
Díjak
Nevezési díj
Zsűrizés és szavazás
Nyerő tippek
Nyertes munkák, eredmények:

Képek a nagyvilágból
Pályázati kiírás
Díjak
Nevezési díj
Zsűrizés és szavazás
Nyerő tippek
Nyertes munkák, eredmények:

Élet az otthonunkban
Pályázati kiírás
Díjak
Nevezési díj
Zsűrizés és szavazás
Nyerő tippek
Nyertes munkák, eredmények:

Élet az otthonunkban - 2020. Április 01.

Pályázati kiírás  
Élet az otthonunkban

A Varázslatos Magyarország Természetfotó Nonprofit Kft. kiírja az Élet az otthonunkban című természetfotós pályázatát. A pályázati kategória 2020-ban kerül meghirdetésre, amikor az aktuális korona-vírus világjárvány miatt időnk nagy részét otthon töltjük. Arra hívjuk a pályázókat, hogy derítsék fel lakóhelyeik élővilágát! Olyan képeket várunk, amely megmutatja azt az élővilágot, amely közvetlen környezetünkben, lakásunkban, kertünkben körbevesz minket.

Nevezhető képek:

Ebben a kategóriában az alábbi feltételeknek megfelelő fotók nevezhetőek:
-A fotók kizárólag az otthoni lakóhely és annak közvetlen környezetében (lakás, ház, kert, tanya falain és kerítésén belül) készülhetnek.
-A fotók a lakóhely élővilágát, az ott vadon élő, nem szelídített állatokat (pl. szúnyog, muslinca, egér, légy, pók, stb. - kisállat és haszonállat nem nevezhető) és növényeket ábrázol (szobanövény nem nevezhető).

Pályázati szabályzat:

- A 2020-as pályázati év 2020. április 1-től 3 hónapig, azaz 2020. június 20-ig tart. A meghosszabbítás jogát fenntartjuk.
- A képeket minden hónap 1-től lehet feltölteni az adott hónap 20-ig.
-Egy benevezett természetfotóra kapható maximális pontszám: 50.
- Az Élet az otthonunkban pályázatra havonta maximum 4 kép tölthető fel.
-A nevezés ebben a kategóriában minden hónapban ingyenes.

Általános nevezési feltételek:

Minden havi fotó pályázat esetében:
1. Érvényes pályázathoz az alábbi fileokat is fel kell tölteni: eredeti dia, negatív, vagy módosítatlan RAW fájl. A kompakt és bridge rendszerű gépeknél az eredeti JPG állomány.
2. Csak az a kép kerülhet kiállításra vagy fotóalbumba, amely legalább 6 (A Kompakt szemszögből és az Ember a természetben pályázatok esetén 5) megapixel felbontású.
3. A képfileok követelménye: sRGB színprofilban elkészített JPEG fájl, maximális minőségben (Adobe Photoshop jpeg 10-nek megfelelő tömörítés ajánlott), amelynek felbontása megegyezik az eredeti fájl (pl. RAW) felbontásával, maximum a vágás méretével csökkenhet.
4. A feltöltött kép maximálisan megengedhető vágása az eredeti formátum képpontjainak 50%-a. Amennyiben a feltöltött kép ennél is kisebb az eredeti műhöz képest, az azonnali kizárásra kerül.
5. Bármilyen oldalméretű, arányos kép feltölthető, de törekedjen a pályázó a szabványos oldalméretek betartására 1:1, 1:1.5, 1:2, 1:3, 3:2, 4:3, 5:4.
6. Az EXIF adatok minden fájl esetében kötelezőek (RAW és feldolgozott JPG).
7. Az adott pályázati év során egy sorozatfelvétel fotóiból csak egy fotó nevezhető (a sorozatfelvétel ugyanazon témát ábrázolja minimális eltéréssel), amennyiben a zsűri tudomást szerez arról, hogy két kép került nevezésre ugyanazon sorozatból, úgy a pályázót megkeresi, és a technikai szűrés ideje alatt lehetőséget biztosít a kérdéses kép cseréjére. Amennyiben a pályázó nem elérhető, vagy nem válaszol a megkeresésre, és nem történik meg a kérdéses kép cseréje, úgy a zsűri a képet véglegesen törli a pályázatból.
8. A pályázatokra kizárólag Magyarország közigazgatási határain belül készült képek nevezhetőek, kivételt képez a Képek a nagyvilágból kategória. Amennyiben a zsűri meggyőződik arról, hogy nem Magyarország területén készült kép került nevezésre, úgy a pályázót megkeresi, és a technikai szűrés ideje alatt lehetőséget biztosít a kérdéses kép cseréjére. Amennyiben a pályázó nem elérhető, vagy nem válaszol a megkeresésre, és nem történik meg a kérdéses kép cseréje, úgy a zsűri a képet véglegesen törli a pályázatból.
9. A pályázatra feltöltött képek legkésőbb az aktuális pályázat lezárásáig törölhetőek és módosíthatóak.
10. A Havi természetfotós pályázatra feltöltött képek nem nevezhetők a VM más pályázatain.
11. A képek a zsűri elé csak a nevezési díj befizetése után kerülhetnek.
12. A pályázat nyitott minden regisztrált felhasználó számára professzionalistától, kortól, nemtől és nemzeti hovatartozástól függetlenül.

Általános pályázati szabályzat:

1. A képek etikai szempontból ne legyenek kifogásolhatók. Csak olyan képek nevezhetőek, amelyek az élővilágban okozott károk nélkül készültek. A képek nem készülhetnek olyan manipulációval, ami a valóságot meghamisítva mutatja be, nem sérthetnek a közerkölcsöt, és nem sérthetik az emberi méltósághoz kapcsolódó jogokat.
2. A kép feldolgozása során a korrekció a következő digitális módosításokból állhat: szintek (levels), gradációs görbék (curves), színegyensúly (color balance), színezet/telítettség (hue/saturation), fényerő/kontraszt (brightness/contrast), élesség (sharpness) illetve árnyékok/csúcsfények (shadow/highlight).
3. Képelemek eltávolítása vagy hozzáadása nem megengedett, viszont lehetőség van az eredeti kép készítése közben keletkezett technikai hibák eltávolítására: karc, vegyszerfolt, a fényérzékelőre tapadt por.
4. Engedélyezett a kép megvágása, zavaró elemek levágása, és a kép orientációjának megváltoztatása. ---Engedélyezett továbbá a felvételek fekete-fehérré alakítása, valamint az analóg felvételeknél a szkennelési/digitalizásási hibák (karcolás, porszem) eltávolítása.
5. Amennyiben a zsűri meggyőződik arról, hogy olyan kép került nevezésre, amely a fenti szabályok bármelyikét megszegi, az érintett képet törli és kizárja a pályázatból.
6. A képfájl ne tartalmazzon semmilyen utálást a kép szerzőjének személyazonosságára, különben a kép nem jogosult a pályázatban való részvételre.
7. A pályázó tudomásul veszi, hogy a beküldött képek elkészítésével, vagy azok nyilvános bemutatásával (kiállításával) okozott esetleges személyiségi és szerzői jogsértésekért minden felelősség a pályázót terheli, beleértve a jogsértéssel bekövetkező anyagi felelősséget is.
8. A résztvevő a pályázati anyag elküldésével automatikusan elfogadja a pályázati feltételeket, és egyben hozzájárul ahhoz, hogy a rendezők a Varázslatos Magyarország web- és közösségioldalain, nyomtatott publikációiban (magazin, kiadványok, hirdetési anyagok stb.), illetve a pályázattal kapcsolatos publikációkban, albumokban, valamint a kiállításokon, és a kiállítást propagáló egyéb elektronikus/nyomtatott publikációkban és kereskedelmi forgalomba nem kerülő reklámtárgyakon (toll, bögre stb.) fényképeiket térítésmentesen használják. A kiállítás megfelelő propagálása céljából a képeket a pályázatot kiíró szabadon, szerzői jog érvényesítése nélkül felhasználhatja (sajtó, TV).
9. A pályázat és a kiállítás képeit (elektronikus fileok/kiállítási nagyítások) a kiállító befogadó intézmények, illetve a Varázslatos Magyarország természetvédelmi partneri környezet- és természetvédelmi célokra később felhasználhatják. A beküldött képek emellett szintén térítésmentesen megjelenhetnek a Magyar Nemzeti Parkok márka kiadványaiban, online felületein és egyéb anyagain, a fotós nevének, és a Varázslatos Magyarország logójának feltüntetésével.
Díjak  
Díjak

Minden hónapban a zsűri meghatározott pontrendszer alapján díjazza a legjobb képeket. A megszerzett pontokból egy összesített ranglista készül. A ranglista menüpont alatt választható legördülő menüben minden pályázó nyomon követheti az éves és évközi munkáját. Holtverseny esetén a zsűri a közönségszavazás lezárása után dönt az egyes helyezésekről, tehát holtverseny, pontegyelőség nincs. Év végén az összesített ranglista 1. helyezettje nyeri el a Varázslatos Magyarország természetfotó pályázat fődíját. Év végi holtverseny esetén a havonta elért helyezések döntenek, azaz év végén két ugyanolyan pontszámmal rendelkező pályázó közül az kapja meg a kérdéses helyezésért járó díjat, aki többször ért el jobb helyezést a másiknál, bármelyik havi természetfotós pályázaton.

Ember a természetben kategória havi díja (oklevél mellett):
Ajándékcsomag a Turista Magazin felajánlásával

Közönségszavazás havi különdíja (az összes kategóriából, a legtöbb közönségszavazatot kapott kép nyeri el):
1. Varázslatos Magyarországunk című fotóalbum

Mozgásban a természet (videópályázat) év végi fődíja (oklevél mellett):
1. Tripont vásárlási utalvány

Év végi fődíj (oklevél mellett):
1. Nettó 500.000 Ft

A díjakat és különdíjakat a felajánlások függvényében folyamatosan frissítjük, bővítjük. A változtatás jogát fenntartjuk!

Nevezési díj  
- Az aktuális koronavírus világjárvány okozta helyzetre való tekintettel a VM a 2020. április 01. – június 20.-ig terjedő pályázati időszakban minden pályázati kategóriájára ingyenessé teszi a képfeltöltést! A júliusi hónaptól az eredeti szabályzatnak megfelelően működnek a nevezési díjak.-

Minden havi természetfotós pályázatra 1 képet ingyenesen lehet feltölteni, amelyet a havi pályázat kezdetekor írunk jóvá.
A 2013-ban bevezetésre került a KREDIT rendszer értelmében azokért a havi természetfotós pályázatokon nevezett képért, amely 50-ből eléri a 42 pontot, a pályázó következő havi pályázatán 1 ingyenes képet írunk jóvá (értelemszerűen, ha egy pályázó mind a 6 képe eléri a 42 pontot, a következő pályázaton 6 ingyenes képet írunk jóvá).

A havi természetfotós pályázatra havonta maximum 6 kép tölthető fel. A képfeltöltés feltétele a nevezési díj befizetése.

A nevezési díj minden hónapban képenként bruttó 500 Ft, a következő kategóriákban:
A. Havi természetfotós pályázatok:
A.1. Varázslatos Magyarország természeti szépségei
A.2. Varázslatos Magyarország madarai
A.3. Varázslatos Magyarország egyéb állatai
A.4. Varázslatos Magyarország kompakt szemszögből
C. Képek a nagyvilágból
D. Mozgásban a természet (videópályázat)

A nevezés minden hónapban ingyenes az alábbi kategóriákban:
B. Ember a természetben
E. Élet az otthonunkban

A nevezési díjat banki átutalással lehet fizetni a következő bankszámlaszámra:
Varázslatos Magyarország Természetfotó Nonprofit Kft., MKB BANK 10300002-13006310-00014902
Az utalásnál kérjük feltüntetni a megjegyzés rovatba a pályázó valamint a felhasználói nevét.

A banki átutalás feldolgozása 2-3 napot is igénybe vehet. Az átutalás bizonylatát elektronikus formában küldd el az info@varazslatosmagyarorszag.hu e-mail címre, ezzel tudjuk biztosítani a gyorsabb ügyintézést.

Az aktuális egyenleg, így a feltölthető képek száma, a bejelentkezés, valamint befizetés után, a képfeltöltés menüpontban folyamatosan látható.
Zsűrizés és szavazás  
Zsűrizés és szavazás

A pályázati oldalon feltöltött képeket szakmai zsűri bírálja el, valamint a honlap látogatói is szavazhatnak az általuk jónak ítélt képekre. A zsűrizés és a közönségszavazás ideje alatt a fotók szerzője nem látható.
A zsűri 5 állandó szakmai zsűritagból áll.

Természetfotós kategóriában:
1. Keleti Éva, fotográfus
2. Szilágyi Attila, természetvédelmi szakember, természetfotós
3. Suhayda László, természetfotós
4. Daróczi Csaba, természetfotós
5. Novák László, természetfotós

Videó kategóriában:
1. Tóth Zsolt Marcell, termeszetfilm.hu
2. Szilágyi Attila, természetvédelmi szakember, természetfotós

- Az összes pályázati kategóriába a képeket minden hónap 1-től lehet feltölteni az adott hónap 20-ig.
- Az adott hónap 20.-jától a zsűrinek a hónap utolsó napjáig van ideje, hogy a pályázók anyagaiból a legjobb képeket kiválassza, és pontozza azokat.
- A szakmai zsűri minden pályázatra feltöltött, eredeti, módosítatlan állományok alapján a képfeldolgozás minőségét is figyelembe veszi a pontozásnál.
- A zsűrizést megelőző „technikai előszűrés” után párhuzamosan zajlik a szakmai zsűrizés és a közönségszavazás. A zsűritagok pontozzák a képeket 1-10-ig, tehát a zsűri által kiosztható legmagasabb pontszám egy képre 50 pont. Ez a pontszám kerül, képenként a ranglistába.
- A zsűri munkája alatt a közönségszavazók szavazhatnak azokra a képekre, amelyek a pályázati kiírásnak megfeleltek egy „technikai előszűrés” után.
- A Havi pályázatok esetén, a zsűri pontszámai csak a közönségszavazás után lesznek nyilvánosak.
- Minden hónap elején már láthatóak az előző havi nyertes képek, valamint a pályázók aktuális ranglistája.
- A közönségszavazás bárki számára nyitott, több képre lehet szavazni, de egy képre mindenki csak egyszer szavazhat. A szavazás minden hónapban a „technikai előszűrést” (minden hónap 20-a után kb. 1-2 napot vesz igénybe) követően kezdődik és minden hónap utolsó napjáig tart.
- Minden hónapban a legtöbb közönségszavazatot kapott természetfotó különdíjban részesül, év végén a közönségszavazás győztese különdíjat kap (lásd a "Díjak" menüpont alatt).
- A közönség 1-5 pontig szavazhat a képekre, majd ezek összeadódnak, és a legtöbb pontot elért kép kapja a maximum 5 pontot, a legkevesebb pontot elért kép pedig a minimum 0 pontot.
- Az év végi közönségszavazás nyertese az a pályázó lesz, aki a legtöbb első helyet szerezte meg a Havi természetfotós kategóriák pályázati éves közönségszavazásán. Év végi holtverseny esetén a közönségszavazáson elért helyezések döntenek. Azaz év végén az a pályázó kapja meg a közönségszavazás különdíját, aki többször ért el jobb helyezést a másiknál, bármelyik pályázaton.
- A nyertes képek bekerülnek a galériába, ahol különböző feltételek szerint böngészhetünk közöttük.
- A havonta legjobbnak ítélt képek (a zsűri külön elbírálása alapján) részt vesznek az éves kiállításon.

Nyerő tippek  
Néhány szóban összefoglalva: legyen eredeti, lélegzetelállító, felejthetetlen és a miénk...
Látogassa meg támogatóinkat is!