Varázslatos Magyarország

Havi természetfotós pályázat
Pályázati kiírás
Díjak
Nevezési díj
Zsűrizés és szavazás
Nyerő tippek
Nyertes munkák, eredmények:

Ember a természetben
Pályázati kiírás
Díjak
Nevezési díj
Zsűrizés és szavazás
Nyerő tippek
Nyertes munkák, eredmények:

Mozgásban a természet
Pályázati kiírás
Díjak
Nevezési díj
Zsűrizés és szavazás
Nyerő tippek
Nyertes munkák, eredmények:

Képek a nagyvilágból
Pályázati kiírás
Díjak
Nevezési díj
Zsűrizés és szavazás
Nyerő tippek
Nyertes munkák, eredmények:

Élet az otthonunkban
Pályázati kiírás
Díjak
Nevezési díj
Zsűrizés és szavazás
Nyerő tippek
Nyertes munkák, eredmények:

Mozgásban a természet - 2020. December 01.

Pályázati kiírás  
Mozgásban a természet (videópályázat)

A Varázslatos Magyarország Természetfotó Nonprofit Kft. kiírja Mozgásban a természet című videópályázat pályázatát. A pályázati kategória lehetőséget és teret ad a mozgóképeknek is. Kíváncsiak vagyunk az elkészített fotó történtére is, amire a legjobb mód annak videóként való rögzítése. Mutasd meg, hogyan él, hogyan mozog a természetet!

Nevezhető videók:

Ebben a kategóriában az alábbi feltételeknek megfelelő természetről készített videók nevezhetőek:
- A videó hossza 15 és 30 másodperc közötti.
- A videó formátuma: MP4
- A videó minimális felbontása 720p (azaz 1280x720px).
- A videó maximális felbontása 1080p (azaz 1920x1080px).
- A videó felbontása feleljen meg valamely szabványnak (pl. 720p-1280x720, 1080p – 1920x1080).
- A videópályázatra havonta maximum 4 videó tölthető fel.
- Csak Magyarország közigazgatási határain belül készült videók nevezhetőek.
- A videó készítésének időpontjára vonatkozóan nincs időkorlát.

Pályázati szabályzat:

- A 2020-as pályázati év 2020. április 1-től 2020. december 20-ig tart.
- A videókat minden hónap 1-től lehet feltölteni az adott hónap 20-ig.
-Egy benevezett videóra kapható maximális pontszám: 20.
-A Mozgásban a természet pályázaton megszerzett pont különálló videó ranglistára kerül, amely a pályázók egész éves összpontszáma alapján alakul.
-Az év végi eredmény, illetve a Mozgásban a természet pályázat fődíja a 9 hónap összpontszáma alapján kerül kiosztásra.
-A videópályázatra a nevezési díj 500Ft videónként, havonta egy videó feltöltése ingyenes.

Általános nevezési feltételek:

Minden havi fotópályázat esetében:
1. A feltöltendő pályázati kép: interpolálatlan JPEG kép, maximális minőségben (legalább Adobe Photoshop jpeg 10-nek megfelelő képminőség), sRGP színprofilban. Ennek megfelelően a pályázati kép felbontása megegyezik az eredeti fájl (raw kép) felbontásával, mérete legfeljebb a vágás méretével csökkenhet.
2. A technikai ellenőrzéshez fel kell tölteni a módosítatlan RAW fájlt is. A kompakt és bridge rendszerű gépeknél Varázslatos Magyarország kompakt szemszögből pályázatára elegendő és elfogadott az eredeti JPG állomány is.
3. A feltöltött kép maximálisan megengedhető vágása az eredeti formátum képpontjainak 50%-a. Amennyiben a feltöltött kép ennél kisebb az eredeti képhez képest, az azonnali kizárásra kerül.
4. Csak az a kép kerülhet kiállításra vagy a fotóalbumba, amely legalább 6 (A Kompakt szemszögből és az Ember a természetben pályázatok esetén 5 megapixel felbontású.
5. A pályázati képek feldolgozása során a következő digitális módosítások alkalmazhatóak: szintek (levels), gradációs görbék (curves), színegyensúly (color balance), színezet/telítettség (hue/saturation), fényerő/kontraszt (brightness/contrast), élesség (sharpness) illetve árnyékok/csúcsfények (shadow/highlight), zajszűrés (noise reduction).
6. Képelemek eltávolítása vagy hozzáadása nem megengedett, viszont lehetőség van az eredeti kép készítése közben keletkezett technikai hibák (karc, vegyszerfolt, a fényérzékelőre tapadt por) eltávolítására.
7. Engedélyezett a kép megvágása, zavaró elemek levágása a 4. és 5. pontnak megfelelően, és a kép orientációjának megváltoztatása. Engedélyezett továbbá a felvételek fekete-fehérré alakítása is.
8. Bármilyen oldalarányú kép feltölthető, de törekedjen a pályázó a szabványos oldalméretek betartására (1:1, 2:1, 3:1, 3:2, 4:3, 5:4, 16:9).
9. Az EXIF adatok minden fájl (pályázati JPEG és raw kép) esetében kötelezőek.
10. Az adott pályázati év során egy sorozatfelvétel fotóiból csak egy fotó nevezhető (a sorozatfelvétel ugyanazon témát ábrázolja minimális eltéréssel). Amennyiben a zsűri tudomást szerez arról, hogy két kép került nevezésre ugyanazon sorozatból, úgy a pályázót megkeresi, és a technikai szűrés ideje alatt lehetőséget biztosít a kérdéses kép cseréjére. Amennyiben a pályázó nem elérhető, vagy nem válaszol a megkeresésre, és nem történik meg a kérdéses kép cseréje, úgy a zsűri a képet véglegesen törli a pályázatból.
11. A pályázatokra kizárólag Magyarország közigazgatási határain belül készült képek nevezhetőek, kivételt képez a Képek a nagyvilágból kategória. Amennyiben a zsűri meggyőződik arról, hogy nem Magyarország területén készült kép került nevezésre, úgy a pályázót megkeresi, és a technikai szűrés ideje alatt lehetőséget biztosít a kérdéses kép cseréjére. Amennyiben a pályázó nem elérhető, vagy nem válaszol a megkeresésre, és nem történik meg a kérdéses kép cseréje, úgy a zsűri a képet véglegesen törli a pályázatból.
12. A képfájl ne tartalmazzon semmilyen utálást a kép szerzőjének személyazonosságára, különben a kép nem jogosult a pályázatban való részvételre.
13. Amennyiben a zsűri meggyőződik arról, hogy olyan kép került nevezésre, amely a fenti szabályok bármelyikét megszegi, az érintett képet törli és kizárja a pályázatból.
14. A pályázatra feltöltött képek legkésőbb az aktuális pályázat lezárásáig törölhetőek és módosíthatóak.
15. A Havi természetfotós pályázatra feltöltött képek nem nevezhetők a VM más pályázatain.
16. A képek a zsűri elé csak a nevezési díj befizetése után kerülhetnek.
17. A pályázat nyitott minden regisztrált felhasználó számára professzionalistától, kortól, nemtől és nemzeti hovatartozástól függetlenül.
18. A képek etikai szempontból ne legyenek kifogásolhatók. Csak olyan képek nevezhetőek, amelyek az élővilágban okozott károk és az élővilág zavarása nélkül készültek. A képek nem készülhetnek olyan manipulációval, ami a valóságot meghamisítva mutatja be, nem sérthetnek a közerkölcsöt, és nem sérthetik az emberi méltósághoz kapcsolódó jogokat.
19. A Varázslatos Magyarország pályázat támogatja és nagyra értékeli a kreatív szemléletet, ennek megfelelően:
A többszörös expozíciós (multiexpós) technikával készült képek elfogadottak, de csak Hozzáadó (ADD) vagy Átlagoló (AVG) beállítással készülhetnek. Ezen képeknél követelmény, hogy a multiexpós képet alkotó egyes felvételek azonos helyszínen és közel azonos időben kell, hogy készüljenek. A multiexpós képeknél elvárás, hogy a szemlélőt a több felvétel összevonásával készült kép ne tévessze meg. A multiexpós technikával készült képeknél a kép leírása rovatba be kell írni: MULTIEXPO. Az ily módon készített alkotások esetében a pályázati képnek kötelező jelleggel tartalmaznia kell az exif adatokat.
Elfogadjuk a képsorozatokból képszerkesztő szoftverekkel elkészített HDR- és panorámaképeket valamint mélységélesség-kiterjesztéses (focus stacking) technikával készült képeket. Az ilyen jellegű képekhez valamennyi raw képet fel kell tölteni .zip tömörített fájlként.
Elfogadjuk a képszerkesztő szoftverekkel egyesített képsorozatokat, amennyiben az egyes felvételek a fényképezőgép elmozdítása nélkül, közel azonos időben készültek (pl. csillagíves asztro-tájképek, szentjánosbogár-rajzás). Az ilyen jellegű képekhez valamennyi raw képet fel kell tölteni .zip tömörített fájlként.
20. A pályázó tudomásul veszi, hogy a beküldött képek elkészítésével, vagy azok nyilvános bemutatásával (kiállításával) okozott esetleges személyiségi és szerzői jogsértésekért minden felelősség a pályázót terheli, beleértve a jogsértéssel bekövetkező anyagi felelősséget is.
21. A résztvevő a pályázati anyag elküldésével automatikusan elfogadja a pályázati feltételeket, és egyben hozzájárul ahhoz, hogy a rendezők a Varázslatos Magyarország web- és közösségi oldalain, nyomtatott publikációiban (magazin, kiadványok, hirdetési anyagok stb.), illetve a pályázattal kapcsolatos publikációkban, albumokban, valamint a kiállításokon, és a kiállítást propagáló egyéb elektronikus/nyomtatott publikációkban és kereskedelmi forgalomba nem kerülő reklámtárgyakon (toll, bögre stb.) fényképeiket térítésmentesen használják. A pályázat, a hozzá kapcsolódó kiállítások és kiadványok megfelelő propagálása céljából a képeket a pályázatot kiíró szabadon, szerzői jog érvényesítése nélkül felhasználhatja (sajtó, TV).
22. A pályázat és a kiállítás képeit (elektronikus fileok/kiállítási nagyítások) a kiállító befogadó intézmények, illetve a Varázslatos Magyarország természetvédelmi partneri környezet- és természetvédelmi célokra később felhasználhatják. A beküldött képek emellett szintén térítésmentesen megjelenhetnek a magyar nemzeti parkok kiadványaiban, online felületein és egyéb anyagain, a fotós nevének, és a Varázslatos Magyarország logójának feltüntetésével.
Díjak  
Díjak

Minden hónapban a zsűri meghatározott pontrendszer alapján értékeli a pályázatokra beküldött képeket és díjazza a legjobb alkotásokat. A megszerzett pontokból egy összesített ranglista készül. A ranglista menüpont alatt választható legördülő menüben minden pályázó nyomon követheti az éves és évközi munkáját. Holtverseny esetén a zsűri a közönségszavazás lezárása után dönt az egyes helyezésekről, tehát holtverseny, pontegyelőség nincs. Év végén az összesített ranglista 1. helyezettje nyeri el a Varázslatos Magyarország természetfotó pályázat fődíját. Év végi holtverseny esetén a havonta elért helyezések döntenek, azaz év végén két ugyanolyan pontszámmal rendelkező pályázó közül az kapja meg a kérdéses helyezésért járó díjat, aki többször ért el jobb helyezést a másiknál, bármelyik havi természetfotós pályázaton.

Havi díjak:
A díjakat minden kategóriában havonta írja ki a pályázat. Az oklevél mellett vásárlási utalványokat, könyvdíjakat és ajándékcsomagokat kapnak a helyezettek.

A díjköteles kategóriákban az első három helyezés kap díjat:
A. Havi természetfotós pályázatok:
A.1. Varázslatos Magyarország természeti szépségei
A.2. Varázslatos Magyarország madarai
A.3. Varázslatos Magyarország egyéb állatai
A.4. Varázslatos Magyarország kompakt szemszögből
C. Képek a nagyvilágból
D. Mozgásban a természet (videópályázat)

Az ingyenesen feltölthető kategóriákban az első helyezett kap díjat:
B. Ember a természetben
E. Élet az otthonunkban

Év végi fődíj (oklevél mellett):
1. Nettó 500.000 Ft

A díjakat és különdíjakat a felajánlások függvényében folyamatosan frissítjük, bővítjük. A változtatás jogát fenntartjuk.
Nevezési díj  
Nevezési díj

A havi természetfotós pályázatra havonta maximum 6 kép tölthető fel. A képfeltöltés feltétele a nevezési díj befizetése.

A nevezési díj minden hónapban képenként bruttó 500 Ft, a következő kategóriákban:
A. Havi természetfotós pályázatok:
A.1. Varázslatos Magyarország természeti szépségei
A.2. Varázslatos Magyarország madarai
A.3. Varázslatos Magyarország egyéb állatai
A.4. Varázslatos Magyarország kompakt szemszögből
C. Képek a nagyvilágból
D. Mozgásban a természet (videópályázat)

A nevezés minden hónapban ingyenes az alábbi kategóriákban:
B. Ember a természetben
E. Élet az otthonunkban

A nevezési díjat banki átutalással lehet fizetni a következő bankszámlaszámra:
Varázslatos Magyarország Természetfotó Nonprofit Kft., MKB BANK 10300002-13006310-00014902
Az utalásnál kérjük feltüntetni a megjegyzés rovatba a pályázó valamint a felhasználói nevét.

A banki átutalás feldolgozása 2-3 napot is igénybe vehet. Az átutalás bizonylatát elektronikus formában küldd el az info@varazslatosmagyarorszag.hu e-mail címre, ezzel tudjuk biztosítani a gyorsabb ügyintézést.

Az aktuális egyenleg, így a feltölthető képek száma, a bejelentkezés, valamint befizetés után, a képfeltöltés menüpontban folyamatosan látható.
Zsűrizés és szavazás  
Zsűrizés és szavazás

A pályázati oldalon feltöltött képeket szakmai zsűri bírálja el, valamint a honlap látogatói is szavazhatnak az általuk jónak ítélt képekre. A zsűrizés és a közönségszavazás ideje alatt a fotók szerzője nem látható.
A zsűri 5 állandó szakmai zsűritagból áll.

Természetfotós kategóriában:
Keleti Éva fotográfus
Szilágyi Attila természetvédelmi szakember
Suhayda László természetfotós
Daróczi Csaba természetfotós
Novák László természetfotós

Videó kategóriában:
Tóth Zsolt Marcell termeszetfilm.hu
Szilágyi Attila természetvédelmi szakember

- Az összes pályázati kategóriába a képeket minden hónap 1-től lehet feltölteni az adott hónap 20-ig.
- Az adott hónap 21-től a zsűrinek a hónap utolsó napjáig van ideje, hogy a pályázók anyagaiból a legjobb képeket kiválassza, és pontozza azokat.
- A szakmai zsűri minden pályázatra feltöltött, eredeti, módosítatlan állományok alapján a képfeldolgozás minőségét is figyelembe veszi a pontozásnál.
- A zsűrizést megelőző „technikai előszűrés” után párhuzamosan zajlik a szakmai zsűrizés és a közönségszavazás. A zsűritagok pontozzák a képeket 1-10-ig, tehát a zsűri által kiosztható legmagasabb pontszám egy képre 50 pont. Ez a pontszám kerül, képenként a ranglistába.
- A zsűri munkája alatt a közönségszavazók szavazhatnak azokra a képekre, amelyek a pályázati kiírásnak megfeleltek a „technikai előszűrés” után.
- A Havi pályázatok esetén, a zsűri pontszámai csak a közönségszavazás után lesznek nyilvánosak.
- Minden hónap elején már láthatóak az előző havi nyertes képek, valamint a pályázók aktuális pontszáma és ranglistája.
- A közönségszavazás bárki számára nyitott, több képre lehet szavazni, de egy képre mindenki csak egyszer szavazhat. A szavazás minden hónapban a „technikai előszűrést” (minden hónap 20-a után kb. 1-2 napot vesz igénybe) követően kezdődik és minden hónap utolsó napjáig tart.
- Minden hónapban a legtöbb közönségszavazatot kapott természetfotó különdíjban részesül. Év végén különdíjat kap a közönségszavazásban az összes képére legtöbb pontot szerzett versenyző, illetve a legtöbb havi közönségszavazás győztese.
- A közönség 1-5 pontig szavazhat a képekre, majd ezek összeadódnak, és a legtöbb pontot elért kép kapja a maximum 5 pontot, a legkevesebb pontot elért kép pedig a minimum 0 pontot.
- A nyertes képek bekerülnek a galériába, ahol különböző feltételek szerint böngészhetünk közöttük.
- A havonta legjobbnak ítélt képek (a zsűri külön elbírálása alapján) részt vesznek az éves kiállításon.
Nyerő tippek  
Néhány szóban összefoglalva: legyen eredeti, lélegzetelállító, felejthetetlen és a miénk...
Látogassa meg támogatóinkat is!