Varázslatos Magyarország

2020-as híreink
Május
Április
Március
2019-es híreink
December
November
Október
Szeptember
Augusztus
Július
Június
Május
Április
Március


Hírek, hírlevél
Duna-Dráva Nemzeti Park hírei 2010. Március 21.

Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott Löffler Attila, a DDNPI munkatársa
Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a március 15-i állami ünnep alkalmából köztársasági elnöki kitüntetéseket és miniszteri elismerő okleveleket adott át Budapesten március 12-én. Szabó Imre Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott Löffler Attilának, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság állattenyésztési referensének, az őshonos állatállomány megőrzése, az állattartó-telepek fejlesztése érdekében végzett munkájáért.

Újabb fajokkal bővült a Vadonleső program
A program indulása óta már közel két és fél ezer előfordulási adatot regisztráltak önkéntes megfigyelők
Újabb fajokkal bővült a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium tavaly ősszel elindult Vadonleső programja. A tavasz közeledtével – a természethez hasonlóan – a program is felfrissült: újabb három növény- és két állatfaj előfordulási helyének rögzítését, valamint még színesebb, még játékosabb felületet kínál az oldal. Március elejétől már a hóvirág, a tavaszi hérics, a leánykökörcsin, a mocsári teknős és az imádkozó sáska adatai is rögzíthetők a programban. A megújult honlap rendszeresen frissülő hírek rovattal, a korábbi megfigyeléseket bemutató összesített térképpel és hazai természetfotósok által készített képanyaggal teszi még vonzóbbá a magyarországi természeti kincsek megismerését.

A 2009-ben elindult Vadonleső program számos állat- és növényfaj adatainak gyűjtését és a megfigyelések műholdfelvételek segítségével történő helymeghatározását és rögzítését teszi lehetővé. A program célja, hogy a társadalom széles rétegeit bevonja a természetvédelem izgalmas és felelősségteljes munkájába, mely az ismeret átadása mellett a szemléletformálás és a környezeti nevelés egyik leghatékonyabb eszköze.

Tavaly szeptember óta több mint 2300 előfordulási adatot regisztráltak lelkes önkéntesek a programban az eddigi kilenc állatfaj elterjedésével kapcsolatban. Emellett számos ötlettel rukkoltak elő a megfigyelők; új fajokat ajánlottak, fényképeket, kisfilmeket küldtek és építő jellegű továbbfejlesztési irányokat javasoltak.

A javaslatok és ötletek figyelembevételével 2010. március elejétől további öt védett faj megfigyelésére és rögzítésére van lehetőség a www.vadonleso.hu oldalon. A három újonnan felkerült védett növényfaj (hóvirág, tavaszi hérics, leánykökörcsin) tavasszal virágzik. Az állatok közül - a tavaszi időjárástól függően március végén, április elején- a téli álomból ébredő mocsári teknőst könnyű felismerni, hiszen más őshonos teknősfaj nem él Magyarországon. Nem jelenthet problémát az imádkozó sáska azonosítása sem, hiszen ez a nagytestű ragadozó rovar jellegzetesen maga előtt meghajlítva tartja tüskés fogólábait, mely minden más rovartól könnyen elkülöníthetővé teszi.

Ezek után is bárki rögzítheti a honlapon szereplő, már 14 védett fajra vonatkozó megfigyeléseit, megoszthatja azokat másokkal, s egyben gyarapíthatja Magyarország természetvédelmi adatbázisát. A megújult honlap rendszeresen frissülő hírek rovattal, a korábbi megfigyeléseket bemutató összesített térképpel, illetve újabb természetfotókkal teszi még vonzóbbá a hazai természeti kincsek megismerését.

Az Európában úttörő jellegű Vadonleső programot a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium hozta létre és tartja fent. A program bekerült a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszerbe (NBmR), mely Magyarország természeti állapotát követi nyomon már több mint tíz éve. Az adatgyűjtésben bárki részt vehet, aki rendelkezik internet kapcsolattal és számítógéppel. A programban további bővítések is várhatók még ebben az évben, a zöldtárca újabb növény- és állatfajok bevezetését tervezi.

Nagy utat tett meg „Attila”, a jeladós kerecsensólyom
A kerecsensólyom-védelmi LIFE-program keretében 2009. júniusában fiatal sólyom kapott műholdas jeladót a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területének keleti részén. A Bajától délre lévő revírben szereltek fel jeladót a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) és a DDNPI munkatársai. A kirepülést követően a kerecsensólyom keletnek vette az irányt és Romániában töltött egy kis időt, majd Szerbián keresztül ismét hazatért. Ezek után több hetet tartózkodott a Kiskunságban, valamint Vajdaság területén, majd ismét a Kiskunságban. Időközben Horvátországba is ellátogatott néhányszor. Karácsony időszakában a vajdasági területekről délnek tartva egészen Olaszország déli részéig kóborolt és jelenleg is itt tartózkodik.

Jelenleg további 6 magyar kerecsensólyom tartózkodási helye ismert a szakemberek előtt, köszönhetően a műholdas jeladóknak. Egy madár szintén Dél-Olaszországban, egy Ukrajnában, 3 sólyom Vajdaságban, továbbá egy madár Észak-Afrikában található.
A jeladós sólymokról, valamint a témáról bővebben a www.kerecsensolyom.mme.hu oldalon olvashatunk.
Összeállította: Mórocz Attila

Költőláda kihelyezés a Mohácsi-szigeten
Ezév február közepén 3 darab költőláda került kihelyezésre a Duna-Dráva Nemzeti Park Béda-Karapancsa Tájegységéhez tartozó Mohácsi-szigeten. A nemzeti park munkatársai, a kerecsensólymok részére kifejlesztett költőládákat, az EDF DÉMÁSZ Zrt.-vel egyeztetve, az EDF DÉMÁSZ Partner Kft. szakembereivel közösen helyezték ki a magasfeszültségű traverzekre. A rozsdamentes anyagból készült költőládákat, és a fészekanyagul szolgáló gyöngykavicsot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya biztosította.
Összeállította: Mórocz Attila

Spanyolországból jöttek a batlák
Mint arról már korábban beszámoltunk, az elmúlt év szeptemberében, a nálunk ritkán előforduló batlák (Plegadis falcinellus) 18 példányát figyelték meg a Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai a Béda-Karapancsa Tájegységhez tartozó Nagybaracska határában. A színes gyűrűjük leolvasásával beazonosított két madár eredetét a magyarországi Gyűrűző Központtól kapott tájékoztatás alapján tudtuk meg.

Mindkét madarat 2009. májusában (13-án, illetve 20-án) gyűrűzték spanyol madarászok fiókaként, a Sevillátó 40 km-re fekvő Aznalcázar település közelében. A jelölés és a leolvasás ideje között csaknem 4 hónap telt el, és a helyszínek között mintegy 2320 km távolság van. Külföldön jelölt madarak közül ezek voltak a 3. és 4. megkerülések Magyarországon, mind a négy madarat Spanyolországban jelölték.
Összeállította: Mórocz Attila

A hódok nem ismerik a szakirodalmat
Az éjszakai friss hóesést követően, február 10-én egy szokatlan, a szakirodalmi leírásoktól eltérő jelenséget sikerült megfigyelni a Duna-Dráva Nemzeti Park Gemenc Tájegységében található Vén-Duna mentén.

A kora reggeli órákban megkezdett nyomolvasások alkalmával a DDNPI Természetvédelmi Őrszolgálatának tagjai a mellékág partközeli területeit vizsgálták részletesebben. A Cserta-Duna torkolata felett, ahol a partoldal már igen meredek, a lábnyomok alapján egy kifejlett hód mászott elő a vízből, és a meredek partoldalt leküzdve az erdő felé vette az útját.

A szakirodalmak szerint a hódok csak 10-15 m-re távolodnak el a számukra biztonságot jelentő víztől, elsősorban táplálékszerzés céljából. A kijárt csapást követve, mintegy 60 méterre, egy zöld juhar (Acer negundo) frissen letört ága feküdt a földön, az ágvégeken a hód jellegzetes fognyomaival. A lerágott ágakat ugyanazon a csapáson vitte el a vízhez és a nyomok alapján ezt még néhányszor megismételte. Érdekes kérdés, hogy vajon miért távolodott el ilyen szokatlan távolságra, hiszen ezen a 60 m-es erdős területen nagyszámú veresgyűrű som, nemes nyár, nemes fűz, valamint fiatal amerikai kőris található, melyek mindegyike kedvelt csemegéje e nagytestű rágcsálóknak.
Összeállította: Mórocz Attila

Meseíró pályázat eredményhirdetés
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 2010 elején meseíró pályázatot hirdetett. A pályázat témája a Pécsett található Tettyei Mésztufa-barlang volt, illetve annak lakói, a manók, a sárkányok és kalandjaik. A pályázaton felső tagozatos diákok vehettek részt 2-4 oldal terjedelmű mesével.
A felhívásra összesen 60 alkotás érkezett az ország különböző településein élő diákoktól, Zalától Heves megyéig. A pályázat eredményhirdetésére 2010. március 20-án kerül sor a Tettyei Mésztufa-barlangban, ahol a díjazott mesék szerzői jutalmakat kapnak, az első helyezést elért mesét a közönség előtt felolvassák. A tíz legjobban sikerült mesét tartalamzó "lapozgató füzet" a barlang bejáratánál kerül kihelyezésre, a látogatók itt olvashatják el az alkotásokat.
A pályázat eredménye:
1. helyezett: Fischer Gergely (Pécs)
2. helyezett: Kozsán Kinga Karolin (Szászvár)
3. helyezett: Bibók Noémi (Pécs)
Különdíjban részesült: Medgyessy Ferenc utcai Ált. Iskola 4.b osztály (Budapest)

Bemutatóhelyeink nyitva tartása megváltozott
A turisztikai főszezon kezdetével egyes bemutatóhelyeink nyitva tartási rendje változott.

Dráva Kapu Bemutatóközpont, Barcs-Drávaszentes
március 15-október 31., keddtől vasárnapig 9.00-17.00

Abaligeti-barlang és Denevérmúzeum
március 15-október 15.: naponta 9.00-18.00

Tettyei Mésztufa-barlang
március 15 - április 30. - H-P: 10.00-17.00, Szo-V: 10.00-18.00
május 1 - október 31. - naponta 10.00-19.00

Mohácsi Történelmi Emlékhely
március 12 - március 15-ig naponta: 9.00-16.00
április 1 - október 24-ig naponta: 9.00-18.00

Újabb Üdülési Csekk elfogadóhelyek
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság által üzemeltetett vendégházak közül az idei főszezonban már a drávaszentesi Dráva Kapu Bemutatóközpontban, Drávatamásiban, az abaligeti Denevérmúzeum épületében található apartmanban és a pécsi Pintér-kerti vendégházban is lehetőség van arra, hogy a kedves vendégek a szállás díját üdülési csekkel egyenlítsék ki.


PROGRAMOK

Gyere TE IS táborba! TErmészetISmereti tábor a Dráva mellett
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság idén is meghirdeti 10-14 év közötti diákok részére a változatos programokkal, játékos vetélkedőkkel, kirándulásokkal megtöltött tábort. A tábor helyszíne a Barcs-Drávaszentesen lesz, a duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Dráva Kapu Bemutatóközpontjában.
A tábor időpontja: 2010. június 20-25. Jelentkezési határidő: 2010. június 10.
A részletes leírás és a jelentkezési lap letölthető honlapunkról: www.ddnp.hu

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság programjai március végén
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság március második felében is színes programokkal várja a nagyközönséget.
Március 23-án a Tetttyei Mésztufa-barlangban az Ében Fafúvós Egyesület ad koncertet. A koncert részletes programja a mellékletben megtalálható.
Március 27-én Sikondán békamentésre várjuk a gyermekeket és a felnőtteket.
Március 26-án Pécsett, a Tettye Oktatási Központban, 27-én Kölkeden a Fehér Gólya múzemumban húsvétváró kézműves foglalkozás lesz.
Március 27-én Kaposvár-Töröcskén kerül felavatásra a Zselic új tematikus tanösvénye, a Fekete Harkály Tanösvény. Jelvénygyűjtő túrán, szakvezető segítségével ismerhetjük meg az erdő életét az új tanösvényen.
Az események részletes leírását keresse honlapunkon: www.ddnp.hu
Szeretettel várjuk Önöket programjainkra!


FELHÍVÁSOK
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság különböző hazai és nemzetközi szervezetekkel együttműködve irodalmi, képzőművészeti pályázatokat hirdet meg diákok részére.

Rejtett vizek városa, Pécs - "ÉLET A VIZEKBEN"
A PIK Szivárvány Gyermekház és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a kialakult hagyományoknak megfelelően ebben az évben is gyermekrajz kiállítást szervez a "Föld Napja" (április 22.) alkalmából. Pályázhatnak: óvodások, alsó és felső tagozotos diákok (3 korcsoport).
Beküldési/beadási határidő: 2010. április 15. Kiállítás megnyitó/díjátadó: 2010. április 24., Pécs
A részletes pályázati felhívás letölthető honlapunkról: www.ddnp.hu

„A Chance for the Blue Danube” - „Esély a kék Dunára”
Művészeti pályázati felhívás diákoknak! A Duna-menti nemzeti parkokat összefogó DanubeParks hálózat „Esély a kék Dunára” címmel nemzetközi művészeti pályázatot írt ki. A megmérettetésen 15-18 év közötti fiatalok vehetnek részt, plakát-/poszter- illetve video-alkotásaikkal.
Beküldési/beadási határidő: 2010. május 3. Kiállítás megnyitó/díjátadó: 2010. június 29., Tulcea, Nemzetközi Duna Nap
A részletes pályázati felhívás letölthető honlapunkról: www.ddnp.hu

„Állatok a kertben”
A Noé Bárkája Egyesület és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság képzőművészeti pályázatot hirdet az állatok védelmének népszerűsítése céljából. Ezért felhívással fordulunk az általános iskolák felső tagozatos tanulóihoz képzőművészeti pályázat kiírásával.
Beküldési/beadási határidő: 2010. március 30. Kiállítás megnyitó/díjátadó: 2010. április 24, Pécs
A részletes pályázati felhívás letölthető honlapunkról: www.ddnp.hu

Látogassa meg támogatóinkat is!