Varázslatos Magyarország

Bemutatkozás
Célok
Hogyan?
Kapcsolat
Alapítók, tagok
Rólunk

"Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent,
nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt
kis ország, messzeringó gyerekkorom világa.
Belőle nőttem én, mint fatörzsből gyönge ága
s remélem, testem is majd e földbe süpped el.
Itthon vagyok."

(Radnóti Miklós: Nem tudhatom...1944. január 17.)

A Varázslatos Magyarország világa


Természetfotózás

Egy évtizedes fennállását ünnepli a természetfotósok ezreit megmozgató Varázslatos Magyarország. A VM 2009-ben azzal a céllal jött létre, hogy a fotózáson keresztül arra biztassa az embereket, menjenek ki a természetbe, és örökítsék meg az ország nemzeti parkjainak szépségeit, kapják lencsevégre az ott élő növény- és állatfajokat. A VM küldetése nemcsak a fotósok motiválása környezetük megismerésére, de az is, hogy képeik által ablakot nyisson az ország természeti csodáira azok számára is, akik kevéssé ismerik e világot.
A fotópályázatra egész éven át, változatos témákban lehet nevezni a tájképektől az állatok viselkedését bemutató képeken át egészen az absztrakt ábrázolásig. A munkákat havonta egy szakmai zsűri értékeli, és a legszebb alkotásokat a VM évente egy gyönyörű fotóalbumban és prémium fotónyomatok formájában egy nagy volumenű kiállításon tárja a közönség elé.
A Fajbook a VM és Máté Bence természetfotós saját fejlesztésű versenye. A fajmeghatározó játék napjaink lutra-albuma, amelyre nem csak profi fotósok pályázhatnak. Célja, hogy a versenyzők az állatvilág gazdag palettájából válogatva minél több állatfajt lefotózzanak és fajlistájukba feltöltsenek.

Természetvédelem

Tizedik életévére a VM úgy döntött, hogy nem elég csupán felhívni a figyelmet arra, hogy mennyire fontos óvnunk a minket körülvevő, ma még pompájában tündöklő természetet, de cselekvő módon is ki kell vennie részét a természetvédelemből. Így kelt életre a „Ma egy fészek, holnap az óceán!” természetvédelmi akció-sorozat. Ha egy fészket visszahelyezve a madárpopuláció életben maradását segítjük, olyan jótékony folyamatot indíthatunk el, amely elérhet akár az óceánokig is. A sok kis lépés összeadódhat!
A VM felkereste az ország nemzeti parkjait, és felajánlotta segítségét, hogy olyan feladatokat oldjon meg, melyre nekik nem marad idejük, energiájuk. Arra invitálja a természetbarátokat, hogy járjuk be az ország nemzeti parkjait, töltsünk el közösen egy dolgos napot a természetben, és munkánkkal járuljunk hozzá a növény- és állatvilág életének egyensúlyához.

Magazin

Azért, hogy a természetvédelem hírei minél szélesebb körökhöz eljuthassanak, a VM on-line hírportálján, a vm-magazin.hu -n a természetvédelem és természettudomány területeinek legrelevánsabb híreit gyűjti össze, és tárja a közönség elé. 2020 januárjában létrehozta nyomtatott fotós és természetvédelmi magazinját is, hogy a pályázat csodálatos természetfotóiban minél többen gyönyörködhessenek, és természetvédelemmel kapcsolatos tudás, hírek és események az ország minden otthonába hazavihetőek legyenek. A negyedévenként megjelenő prémium magazin karbonsemleges gyártással készül, az írások elismert szakértők tollából születnek, a fotók pedig szinte teljesen a VM pályázóinak és szerzőinek alkotásai. Célja, hogy átfogó módon és szakmai körültekintéssel foglalkozzon azokkal a témákkal, amelyek érdekelhetik és érinthetik mindazokat, akik számára fontos, hogy minél többet értsenek, tudjanak és tehessenek a minket körülvevő természetért.


Látogassa meg támogatóinkat is!