Grand prix

A magyar természetfotó nagydíja

A Varázslatos Magyarország első évtizedében, 2010 és 2020 között a fotópályázat fődíját a pályázati főkategóriákba feltöltött képekre legmagasabb pontszámokat kapott fotósnak adományozta. Fennállásának tizenkettedik évében, a nemzetipark-igazgatóságok szakmai felügyeletét ellátó Agrárminisztérium ajánlásával a VM megalapított egy nívós díjat, amely annak elismerése, hogy az alkotó egyévnyi kemény munkával és tehetsége folytonos bizonyításával kiérdemelte a pályázat legjobbjának járó helyet. A VM az évad legkiemelkedőbb eredményét elérő fotósának odaítéli a magyar természetfotózásban elért, rendkívüli teljesítményéért A magyar természetfotó nagydíját. A díjat az Arany Daru szobor testesíti meg, amelyet 2022-től minden évben a nagydíjat kiérdemlő, első helyezett fotós, valamint a dobogó második és harmadik fokára álló díjazott kap meg.

Meggyőződésünk, hogy természetfotósaink maradandó értéket teremtenek és kiemelkedő szerepet játszanak abban, hogy felhívják a figyelmet a természet védelmére. A Varázslatos Magyarország a nagydíjjal ezt köszöni meg a természetfotósoknak. 

Daróczi Csaba

I. helyezett

Daróczi Csaba

1969-ben született Debrecenben, majd Püspökladányban nőtt fel. A természet iránti vonzalma már fiatal korában kezdődött, aztán a 90-es évek elején, a főiskolán került szorosabb kapcsolatba a természetfotózással. 1994-ben került Soltvadkertre, itt f...

1969-ben született Debrecenben, majd Püspökladányban nőtt fel. A természet iránti vonzalma már fiatal korában kezdődött, aztán a 90-es évek elején, a főiskolán került szorosabb kapcsolatba a természetfotózással. 1994-ben került Soltvadkertre, itt fedezte fel a Kiskunságot fotós szemmel, ami, azt vallja, még a mai napig is tart, hiszen a terület számára kifogyhatatlan a jobbnál jobb témákból. E gyönyörű tájat mutatja be Folyók gyermeke című, első könyve. Minden téma érdekli, ami élményt nyújt, és amiben esélyt lát egy jó kép készítéséhez. Szívesen vesz részt fotópályázatokon, ezeken szép sikereket ért már el, nemcsak hazai, hanem világviszonylatban is. A Varázslatos Magyarország egyik legrégebbi versenyzője és kiemelkedő sikereket elérő fotósa. 2010 óta 272 pályázaton vett részt, és 751 képpel versenyzett. A 2020-as és 2021-es évben a zsűri tagjai között pontozta a versenyzők képeit. Hatszor nyerte el a VM fődíját, majd 2022-ben, A magyar természetfotó nagydíjának alapítása évében az addig elért sikereiért megkapta a tiszteletbeli nagydíjat. Azonban nem kellett sokáig várnia, 2022-ben a dobogó első fokán ismét ővé lett a nagydíj, majd a 2023-as évadban megkapta a harmadik Arany Daru szobrát.

Profil megtekintése
Hargitai László

II. helyezett

Hargitai László

Szolnokon él feleségével, két felnőtt gyermek édesapja. Lassan 30 éve számítástechnikával foglalkozik. Első tükörreflexes gépét 2011-ben vásárolta. Kezdetben kipróbálta néhány ismerőse lesét tapasztalatszerzés céljából. Érdekesnek találta, és könnyen...

Szolnokon él feleségével, két felnőtt gyermek édesapja. Lassan 30 éve számítástechnikával foglalkozik. Első tükörreflexes gépét 2011-ben vásárolta. Kezdetben kipróbálta néhány ismerőse lesét tapasztalatszerzés céljából. Érdekesnek találta, és könnyen ment a már odaszoktatott madarak fotózása, de mégsem érezte teljesen magáénak az elkészült fényképeket. Úgy döntött, inkább felkeresi az élőhelyeket, megfigyeli a madarak mozgását, elbújik, és onnan fényképezi őket, így sokkal nagyobb lehet az élmény és a siker is. Eleinte vízi és parti madarakat fotózott. A nádasba épített egy lest, majd abban elbújva várt a megfelelő pillanatra. Sok faj lencsevégre került, olyanok is, amilyeneket korábban csak határozóból ismert. Ezek után jött a téli etetés napraforgóval, elhullott állatok tetemeivel. Szépen gyarapodtak az énekes és ragadozó madarakról készült képei. Hatodik éve helyez ki a lese mellé költőládákat, így már a párválasztás, költés és etetés teljes folyamatát is meg tudja örökíteni. Fontos számára, hogy az elkészült fotó minden szempontból esztétikus legyen. Tökéletes háttér, érdekes beszálló ág, megfelelő fényviszonyok és a környezetben lévő növényzet rendezettsége jellemezze a képet. Néhány éve bekamerázta a költőládáit, így internetkapcsolat segítségével bármikor megnézheti, hogy áll az odúfoglalás és a költés. Már távoli kapcsolata is van a fényképezőgéppel, így a madarak zavarása nélkül is tud fotót készíteni róluk. Tesztállapotban van egy lézerkapus automata rendszer, amellyel a fényképezője automatikus expozícióra is képes. Többször vett részt magyarországi fotópályázatokon, a Varázslatos Magyarország fotópályázatán idáig három alkalommal nyerte meg a VM madarai kategóriát.

Profil megtekintése
Gschwindt Márk

III. helyezett

Gschwindt Márk