Grand prix

A magyar természetfotó nagydíja

A Varázslatos Magyarország első évtizedében, 2010 és 2020 között a fotópályázat fődíját a pályázati főkategóriákba feltöltött képekre legmagasabb pontszámokat kapott fotósnak adományozta. Fennállásának tizenkettedik évében, a nemzetipark-igazgatóságok szakmai felügyeletét ellátó Agrárminisztérium ajánlásával a VM megalapított egy nívós díjat, amely annak elismerése, hogy az alkotó egyévnyi kemény munkával és tehetsége folytonos bizonyításával kiérdemelte a pályázat legjobbjának járó helyet. A VM az évad legkiemelkedőbb eredményét elérő fotósának odaítéli a magyar természetfotózásban elért, rendkívüli teljesítményéért A magyar természetfotó nagydíját. A díjat az Arany Daru szobor testesíti meg, amelyet 2022-től minden évben a nagydíjat kiérdemlő, első helyezett fotós, valamint a dobogó második és harmadik fokára álló díjazott kap meg.

Meggyőződésünk, hogy természetfotósaink maradandó értéket teremtenek és kiemelkedő szerepet játszanak abban, hogy felhívják a figyelmet a természet védelmére. A Varázslatos Magyarország a nagydíjjal ezt köszöni meg a természetfotósoknak. 

Daróczi Csaba

I. helyezett

Daróczi Csaba

Debrecenben született, majd Püspökladányban nőtt fel. A természet iránti vonzalma már fiatal korában kezdődött, aztán a 90-es évek elején, a főiskolán került szorosabb kapcsolatba a természetfotózással. Egy természetfotó kiállítás élménye indította e...

Debrecenben született, majd Püspökladányban nőtt fel. A természet iránti vonzalma már fiatal korában kezdődött, aztán a 90-es évek elején, a főiskolán került szorosabb kapcsolatba a természetfotózással. Egy természetfotó kiállítás élménye indította el ekkortájt a természetfotózás felé. Autodidakta módon kezdett el tanulni, de saját bevallása szerint sokat segítettek neki a tapasztaltabb természetfotósok is. 1994-ben került Soltvadkertre, itt fedezte fel a Kiskunságot fotós szemmel, ami, azt vallja, még a mai napig is tart, hiszen a terület számára kifogyhatatlan a jobbnál jobb témákból. E gyönyörű tájat mutatja be Folyók gyermeke című, első könyve. Minden téma érdekli, ami élményt nyújt, és amiben esélyt lát egy jó kép készítéséhez. Szívesen vesz részt fotópályázatokon, ezeken szép sikereket ért már el, nemcsak hazai, hanem világviszonylatban is. Csaba a Varázslatos Magyarország egyik legrégebbi versenyzője és kiemelkedő sikereket elérő fotósa. 2010 óta 247pályázaton vett részt, és 683 képpel versenyzett. A 2020-as és 2021-es évben a zsűri tagjai között pontozta a versenyzők képeit. Már hatszor nyerte el a VM fődíját, majd 2022-ben az addig elért sikereiért megkapta A magyar természetfotó tiszteletbeli nagydíját. A 2022-es évadban ismét visszatért a versenymezőnybe, ahol rendhagyó módon kizárólag mobiltelefonnal vagy bridge-rendszerű géppel készített fotókkal versenyzett a kompakt kategóriában. Képeivel méltán került a dobogó első fokára.

Profil megtekintése
Kaszás Norbert

II. helyezett

Kaszás Norbert

Gyermekkorát Pilismaróton töltötte, a festői szépségű Dunakanyarban. A házuk közel volt egy patakhoz, így mondhatni, a patakparton nőtt fel. Akkor jött rá, milyen szépségeket is rejt magában a növények és állatok világa, s ezért tűzte ki célul, hogy...

Gyermekkorát Pilismaróton töltötte, a festői szépségű Dunakanyarban. A házuk közel volt egy patakhoz, így mondhatni, a patakparton nőtt fel. Akkor jött rá, milyen szépségeket is rejt magában a növények és állatok világa, s ezért tűzte ki célul, hogy megörökítse a csodálatos színeket, fényeket, hangulatokat, és a változatosságot, mely körülvesz bennünket. Absztrakt művészi formába öntött, jellegzetes makroképeivel törekszik az egyediségre, szeretné megmutatni az embereknek azt a világot, amelyet ő lát a kameráján keresztül. A kísérletezés művészetének egyik alapeleme, rengeteget kísérletezik a különböző kompozíciókkal, beállításokkal és világítással. Sokszor előre megtervezi a képek kompozícióját, s makrofotóival parányi, titokzatos világot tár a nézők elé. Célja, hogy megállító erejű, gondolatokat, érzéseket kiváltó felvételeket készítsen, s hogy ráébresszen minket arra, hogy egy csodálatos világban élünk. Számára akkor jó egy természetfotó, ha az egyedi, újszerű, megismételhetetlen, és még technikailag is pontos kivitelezésű. Első képét 2004-ben készítette, azóta pedig óriási utat tett meg, számos nemzetközi természetfotós pályázaton ért el kategóriagyőzelmet, három évvel ezelőtt pedig AFIAP-művész lett.

Profil megtekintése
Kocsis Ferenc

III. helyezett

Kocsis Ferenc

Alkotói hajlama gyermekkora óta kíséri életútján, klasszikus zenét tanult, és zenét szerzett, a hétköznapokban közgazdászként tevékenykedik. A fotózás édesapja miatt már fiatalon az élete részévé vált, de komolyan csak 2016-ban kezdett el foglalkozni...

Alkotói hajlama gyermekkora óta kíséri életútján, klasszikus zenét tanult, és zenét szerzett, a hétköznapokban közgazdászként tevékenykedik. A fotózás édesapja miatt már fiatalon az élete részévé vált, de komolyan csak 2016-ban kezdett el foglalkozni vele. A természet szeretete miatt hamar a természetfotózás felé fordult, ám érezte, hogy valami még hiányzik. Elmélyítette faj- és élőhelyismereteit, részt vett a VM „Ma egy fészek, holnap az óceán” természetvédelmi programjain, eljárt a nemzeti parkok által szervezett túrákra, és természetfotó-oktatásra jelentkezett. Eleinte mindent kipróbált, de hamar rátalált a makrofotózásra. Úgy véli, kiemelkedő természetfotó akkor születik, ha a fotós jól ismeri a környezetét és a fajt, amit fotózni szeretne. Nagy kedvence a makro-akciófotó, szívesen kap lencsevégre repülő rovarokat, de szereti az egyéb apró élőlényeket is megörökíteni azok saját, parányi csodavilágában. 2020 óta számos Mafosz, FIAP és természetfotó pályázaton kerültek falra a képei. Belekóstolt a filmezés világába is, kategóriahelyezést is elért e területen, és a zeneszerzés is visszatért az életébe. Vallja, hogy a fényképezés elsősorban nem a díjakról szól. Azért fotózik, hogy képein keresztül megmutassa a természet szépségét, a fajok gazdagságát, a képeken való elmélkedés pedig mélyíti a mindennapok környezeti tudását, és erősíti a biodiverzitás fontosságának hangsúlyozását.

Profil megtekintése