Fertő–Hanság Nemzeti Park

Az 1991-ben megalakult nemzetipark-igazgatóság működési területe közel 235 km², az igazgatóság központja Sarród.

A Bakonyaljától a Soproni-hegységig, a Dunától a rábaközi rétekig, tölgyesekig sok természeti szépséget, védett és védelemre érdemes táji értéket őriz vidékünk. Nemzeti parkunk a vele összefüggő ausztriai nemzeti parkkal együtt 1991 óta az IUCN (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources – Nemzetközi Természetvédelmi Unió) által elismert, védelmi zónák szerint kezelt terület, amelynek magva a legnyugatibb eurázsiai sztyepptó, a Fertő. Kiemelkedően értékes növény- és állatvilága miatt 1977 óta a Fertő tó hazai részén, 1976 óta pedig a Hanságban e vidék tájvédelmi körzeti rangot kapott. 1979-ben az UNESCO-MAB Program keretében Bioszféra Rezervátummá nyilvánították. 1989 óta ramsari terület, tehát a vizes élőhelyekről szóló Ramsari Egyezmény egyik kiemelt objektuma. Nemzetközi elismertségét bizonyítja, hogy az egész Fertő-táj, szívében a magyar és osztrák nemzeti parkokkal, s a partmenti településekkel körülölelve az UNESCO Világörökség Egyezménye (World Heritage Convention) 2001. december 13-i döntése alapján világörökség rangot kapott.

Az igazgatóság tanösvényeket és bemutatóhelyeket, látogatóközpontokat tart fenn, ahol a látogatók megismerkedhetnek az adott térség természeti értékeivel és a természetvédelem napi munkájával.

"A természeti értékeink iránti fokozott érdeklődést jelzi, hogy egyre több fórumon jelennek meg a nemzeti parkok és képviselhetik az általuk védett élővilágot. Különösen fontos ez napjainkban, amikor a járvány miatt nem mutathatjuk be személyesen helyi kincseinket. A Varázslatos Magyarországgal való együttműködésünknek köszönhetően azonban az érdeklődőnek lehetősége nyílik ezekbe távolról is bepillantani, megismerni, gyönyörködni. De most sem kell, hogy passzív nézők legyünk! A természetjáró az általa készített fotókkal saját maga is alkotóvá válhat, felhívva a figyelmet a természet szépségeire és védelmük fontosságára. Reméljük, hogy mielőbb személyesen is találkozhatunk!"

 

Kulcsárné Roth Matthaea igazgató - Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság

 

 

9435 Sarród, Rév-Kócsagvár Pf.: 4.

(+36 99) 537-620

https://www.ferto-hansag.hu/