Fotópályázat

Fotópályázat

A VM természetfotó pályázata 

A Varázslatos Magyarország több, mint egy évtizede az ország legizgalmasabb természetfotó pályázata, melynek célja, hogy a hazai természetfotósok számára szakmai platformot, fejlődési és folyamatos pályázati lehetőséget biztosítson.

A pályázati évad kilenc hónapból áll, áprilistól decemberig minden hónapban több kategóriában lehet pályázni. A pályázat elsősorban olyan képeket vár, amelyek az ország nemzeti parkjainak természeti szépségeit valamint az ott élő állat- és növényfajokat mutatja be. Az alkategóriákban azonban a fotósoknak lehetősége adódik olyan képeket is feltölteni, ahol az ember is megjelenik vagy netán épp külföldön készültek. A képeket pedig a szakmai zsűri havonta értékeli és a VM értékes nyereményekkel jutalmazza.

A pályázat fő kategóriájába, „A Varázslatos Magyarország természetfotói” kategóriáiba feltöltött képek pontszámai felkerülnek a fő ranglistába, amelynek első helyezettje nyeri év végén a fődíjat, 2022-től pedig „A magyar természetfotó nagydíját”. Azaz, az a fotós lesz a nagydíjas, aki képeivel a pályázati évad alatt a legtöbb zsűripontszámot összegyűjtötte, ő lesz a nagydíjat szimbolizáló Arany Daru szobor tulajdonosa. A további két dobogós fotós is egy-egy szobor tulajdonosa lesz, valamint a többi kategória első három helyezettje is díjazásban részesül az évente megrendezett ünnepélyes díjátadón.  A pályázat legszebb képeiből a VM egy gyönyörű fotóalbumot ad ki, és egy nagy-volumenű tárlatot rendez az ország több rangos kiállítóhelyén.

 

Pályázati kategóriák 2023-ban

A. A Varázslatos Magyarország természetfotói:
A.1. A Varázslatos Magyarország természeti szépségei
A.2. A Varázslatos Magyarország madarai
A.3. A Varázslatos Magyarország egyéb állatai
A.4. A Varázslatos Magyarország kompakt szemszögből
B. Ember a természetben
C. Kedvencünk: a kísérletező fotós - National Geographic
D. Földünk formái – UNESCO 
E. Képek a nagyvilágból
F. Mozgásban a természet (videópályázat) 
G. Varázslatos Hortobágy - 50 éves a Hortobágyi Nemzeti Park