Aggteleki Nemzeti Park

Az 1985-ben megalakult nemzetipark-igazgatóság működési területe közel 200 km², az igazgatóság központja Jósvafő. 

Az Aggteleki Nemzeti Park Magyarország páratlan természeti és kultúrtörténeti értékekben gazdag részén, a hajdani Gömör-Tornai-karszt területén fekszik. Hazánk nemzeti parkjai közül az első, melyet elsősorban a földtani természeti értékek, a felszíni formák és a barlangok megóvása érdekében hoztak létre. Felszín alatti természeti értékei – az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangjai – 1995-ben felkerültek az UNESCO Világörökség Listájára.

A természeti értékek mellett számos kulturális látnivaló is található a térségben. A szabadon látogatható értékek mellett a nemzetipark-igazgatóság szervezett barlangtúrákat, falusétákat és különféle felszíni (ökológiai, botanikai, zoológiai) túrákat is ajánl vendégei számára az ökoturisztikai bemutató tevékenység keretén belül.

A világhírű aggteleki cseppkőbarlang (Baradla-barlang) mellett több kevésbé ismert, de nem kevésbé szép barlang is nyitva áll vendégeink előtt.

Az Aggteleki Nemzeti Park és térségének értékei, látnivalói több napra is tartalmas programot nyújtanak a látogatók számára, így, ha mód van rá, érdemes hosszabb időre tervezni, és megismerni hazánk e különleges, részleteiben talán kevéssé ismert, csodálatos táját.

„Varázslatos országunk sok különleges kincse található meg nemzeti parkunkban. Örömmel várjuk a lelkes fotósokat, hogy mindezt a világ elé tárják. Köszönjük a Varázslatos Magyarország stábjának, hogy nemcsak a fotópályázat fényképein keresztül, de a magazinban és a kampányai során is segítenek bemutatni kivételes természeti szépségeinket."   

 

Veress Balázs igazgató
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság

3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.

(+36 48) 506-000

https://anp.hu/