Rólunk

A Varázslatos Magyarország világa

 

Természetfotózás

A Varázslatos Magyarország pályázat az ország legizgalmasabb természetfotós megmérettetése, melyben a fotósok egy kilenc hónapon át tartó bajnokságban versenyeznek. A pályázók havonta részesülnek elismerésben, de a fő kihívás, hogy több száz fotós közül a ranglista élére kerüljenek, és a teljes éves fotós teljesítményért kapott pontszámok alapján felálljanak a VM legjobbjainak szánt dobogós helyekre. Aki a VM legsikeresebb fotósai közé szeretne tartozni, annak nem elég egyetlen, kimagaslóan jó képet készítenie – egész éven át kint kell lennie a természetben, és különleges fotókat alkotnia. A Varázslatos Magyarország több mint egy fotópályázat, egy olyan szakmai platform is, ahol a természetfotósok eszmecserét folytathatnak a szakmai zsűrivel és fotós társaikkal, motiválhatják egymást, és fejlődhetnek a teljes éven át zajló, izgalmas verseny időszakában. A pályázati évad legszebb képeiből minden évben egy gyönyörű fotóalbum és egy nagy volumenű kiállítás készül, melyet a nagyközönség rangos kiállítóhelyeken csodálhat meg – ennek részese most a látogató.

 

A Varázslatos Magyarország fotópályázat zsűritagjai:

Laurent Ballesta mélytengeri fotós, oceanográfus

Daróczi Csaba természetfotós

Keleti Éva fotóművész

Máté Bence természetfotós

Suhayda László természetfotós

Szilágyi Attila természetfotós, őrkerület-vezető (HNPI)

Tóth Zsolt Marcell természetfilmes (Filmdzsungel Stúdió)

ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország Magazin főszerkesztője

 

Természetvédelem

A Varázslatos Magyarország nem csupán felhívja a figyelmet a természet értékeire, de cselekvő módon is tesz érte. Akár egy leesett madárfészket visszahelyezve is jótékony folyamatokat indíthatunk el, melyek hatása elérhet akár az óceánokig is! A VM „Ma egy fészek, holnap az óceán!” akció-sorozatában természetbarát és fotós közösségét arra invitálja, hogy az ország nemzeti parkjait járva olyan természetvédelmi feladatokat lássanak el, melyekkel hozzájárulnak a helyi növény- és állatvilág életének egyensúlyához. Miközben egy dolgos napot töltünk a természetben, bebarangoljuk nemzeti parkjaink varázslatos tájait is.

 

VM magazin: ablak a fotózás és a természet világára

Hogy a Varázslatos Magyarország csodálatos természetfotóiban minél többen gyönyörködhessenek, és a természetvédelemmel kapcsolatos tudás az ország minden otthonába hazavihető legyen, a VM megalkotta fotós és természetvédelmi magazinját. A lap szakmai körültekintéssel foglalkozik olyan témákkal, melyek érdekelhetik mindazokat, akik számára fontos, hogy minél többet tudjanak és tehessenek a minket körülvevő természetért. A negyedévenként megjelenő prémium magazin cikkei elismert tudósok, természetvédelmi szakemberek és fotósok tollából születnek, és szinte teljesen a VM-pályázók és -szerzők képeivel illusztráltak, ráadásul a kiadvány karbonsemleges nyomdai gyártással készül. 

Az olvasó a vm-magazin.hu online hírportálon pedig naponta értesülhet a fotózás és természet világában történő legaktuálisabb hírekről. 

 

Fajbook

Napjaink „Lutra-albuma” a VM és Máté Bence természetfotós saját fejlesztésű fajmeghatározó versenye, melyen nem csak profi fotósok pályázhatnak. A versenyzőket arra buzdítjuk, hogy az állatvilág gazdag palettájából válogatva minél több állatfajt fotózzanak le, s képeiket töltsék fel fajlistájukra. Ehhez szakértői segítséget is adunk, így a fotósok a játék alatt maguk is igazi biológusokká válhatnak!

 

VM a zenében

A Varázslatos Magyarország már a zene szárnyain is röpteti üzenetét. A VM évente neves előadóművészeket kér fel arra, hogy szerezzenek és énekeljenek fel egy olyan dalt, amely eljuthat a nagyközönséghez és felhívja a figyelmüket a természetfotózás szépségeire, a természet szeretetére és a természetvédelem fontosságára.