Ember a természetben 2021. december 01.

 • Pályázati kiírás
 • Díjak
 • Nevezési díj
 • Zsűrizés és szavazás
Kérdésed van?

Pályázati kategóriák:

A. A Varázslatos Magyarország természetfotói:

   A.1. A Varázslatos Magyarország természeti szépségei

   A.2. A Varázslatos Magyarország madarai

   A.3. A Varázslatos Magyarország egyéb állatai

   A.4. A Varázslatos Magyarország kompakt szemszögből

B. Ember a természetben

C. Képek a nagyvilágból

D. Mozgásban a természet (videópályázat) 

E. Kedvenc színünk: a sárga – National Geographic

 

Pályázati kiírás

 

 1. A Varázslatos Magyarország természetfotói

 

A Varázslatos Magyarország természetfotói kategória célja és küldetése, hogy a pályázott képek minél színesebben és árnyaltabban mutassák be országunk tíz nemzeti parkjának természeti szépségeit, illetve változatos növény- és állatvilágát, beleértve a nemzeti parkok munkáját, értékeit bemutató képeket is (pl. őstulkok, hucul lovak, stb).

A pályázat kategóriái átfogó lehetőséget nyújtanak a fotósoknak, hogy – érdeklődésüktől, a fotózás helyszínétől és a természetben aktuálisan történő jelenségektől függően – képeikkel változatos szekciókban indulhassanak. A kategóriákban a versenyzők nevezhetnek tájképekkel, növényfotókkal, madarak, ill. egyéb hideg- és melegvérű állatok fotóival, továbbá lehetőségük nyílik DSLR, MILC, kompakt vagy bridge rendszerű géppel, valamint drónnal készült képeiket is pályázni.

Az éves ranglistában A Varázslatos Magyarország természetfotói pályázati kategóriába beküldött képek pontszámait vetjük össze, a VM éves győztesei e kategória versenyzői közül kerülnek ki.

 

A.1. A Varázslatos Magyarország természeti szépségei

Ebben az alkategóriában a következő témákban készített természetfotók nevezhetőek:

- tájképek,

- vízesések,

- kompozíciók,

- erdők,

- virágok, növények, gombák, mohák, zuzmók, valamint ezek makrofelvételei,

- drónfelvételek,

- a nemzeti parkok kulturális örökségei (pl.: tradicionális haszonállatok).

 

Egy benevezett természetfotóra kapható maximális pontszám: 70 pont

Pályázati szabályzat:

 

- A 2021-es pályázati év 2021. április 1-től december 20-ig tart.

- A képeket minden hónap első napjától (0:01-től) az adott hónap 20-áig (23:59-ig) lehet feltölteni.

- Egy benevezett természetfotóra kapható maximális pontszám: 70 pont.

- A Varázslatos Magyarország természetfotói kategóriákba (A1.,A2., A3.,A4.,) havonta összesen maximum 6 kép tölthető fel.

- A Varázslatos Magyarország természetfotói kategóriában megszerzett pontok bekerülnek a ranglistába (kivéve a közönségszavazás pontjait).

- Az év végi eredmény, illetve a fődíj a 9 hónapból a legjobb 7 hónap összpontszáma alapján áll össze, így azok a pályázók is versenyben maradnak az év végi fődíjért, akik kihagynak legfeljebb 2 hónapot.

- A Varázslatos Magyarország természetfotói kategóriákban a 9 hónapból a legjobb 7 hónap pályamunkáival, azaz 42 db feltöltött képpel, maximálisan 2940 pont szerezhető összesen a pályázati évben. A legtöbb pontot elérő pályázó nyeri meg a pályázati év fődíját.

- Nevezési díj: A Varázslatos Magyarország természetfotói kategóriáiban a nevezési díj minden hónapban képenként bruttó 500 Ft. Ezekbe a kategóriákba ingyenesen feltölthető havonta összesen 1db kép.

 

Általános nevezési feltételek:

 

 1. A pályázati képek felbontása megegyezik az eredeti fájl (RAW kép) felbontásával, mérete legfeljebb a vágás méretével csökkenhet, azaz a képek átméretezése nem megengedett.
 2. A vágás mértéke a kép területére vonatkoztatva nem haladhatja meg a 60%-ot, azaz a feltöltött kép mérete eléri az eredeti felvétel (raw vagy eredeti jpg kép) képpontjainak 40%-át. Amennyiben nem felel meg ennek a feltételnek, a képet a pályázat kiírója véglegesen kizárja a pályázatról! 
 3. Csak azok a képek kerülhetnek az éves kiállításra vagy a pályázati albumba, amelyek legalább 6 megapixel felbontásúak.
 4. A Varázslatos Magyarország természetfotói (A.) kategóriában a pályázó köteles feltölteni a pályázott kép mellett a kép eredeti, RAW fájlját is, kivéve a Varázslatos Magyarország kompakt szemszögből (A.4.) kategóriában, ahol elegendő a kép interpolálatlan, módosítatlan, eredeti JPEG fájlját feltölteni.
 5. A pályázati JPEG fájl maximális minőségben (legalább Adobe Photoshop jpeg 10-nek megfelelő képminőség), javasoltan sRGB színprofilban töltendő fel.
 6. A pályázati képek feldolgozása során a következő digitális módosítások alkalmazhatóak: szintek (levels), gradációs görbék (curves), fehér- és színegyensúly (white és color balance), színezet/telítettség (hue/saturation), fényerő/kontraszt (brightness/contrast), élesség (sharpness), illetve árnyékok/csúcsfények (shadow/highlight), zajszűrés (noise reduction), fekete-fehér átalakítás (black and white).
 7. Képelemek eltávolítása vagy hozzáadása nem megengedett, viszont lehetőség van az eredeti kép készítése közben keletkezett technikai hibák (karc, vegyszerfolt, a fényérzékelőre tapadt por) eltávolítására.
 8. A pályázati képek digitális manipulálása egyetlen kategóriában sem engedélyezett. A
  képeken az eredeti tartalom nem változtatható meg; a formák, az állatok viselkedése, a
  természeti jelenségek és a színek (kivéve fekete-fehér képeknél) hitelesen és
  valósághűen kell, hogy megjelenjenek. Az utólagosan, képszerkesztő szoftverekkel
  manipulált képek a technikai ellenőrzés során kizárásra kerülnek.
 9. Bármilyen oldalarányú kép feltölthető, de törekedjen a pályázó a szabványos oldalméretek betartására (1:1, 2:1, 3:1, 3:2, 4:3, 5:4, 16:9).
 10. A Varázslatos Magyarország természetfotói kategóriában az EXIF adatok minden fájl (pályázati JPEG és RAW kép) esetében kötelezőek.
 11. A Varázslatos Magyarország pályázaton egy sorozatfelvétel fotóiból csak egy fotó nevezhető, tekintet nélkül a pályázati évre. A sorozatfelvétel ugyanazon témát ábrázolja minimális eltéréssel. Arról, hogy mi minősül sorozatfelvételnek, a zsűri és a pályázat kiírója egyéni belátása szerint, szubjektíven dönt. Ezek a képek azonnali kizárásra kerülhetnek a pályázat kiírója által, kérdéses esetben a pályázat kiírója belátása szerint megkeresheti a pályázót.
 12. A pályázatokra kizárólag Magyarország közigazgatási határain belül készült képek nevezhetőek, kivételt képez a Képek a nagyvilágból () kategória. Amennyiben a pályázat kiírója meggyőződik arról, hogy nem Magyarország területén készült kép került nevezésre, úgy a képet kizárja.
 13. A képfájl nem tartalmazhat semmilyen utalást a kép szerzőjének személyazonosságára vonatkozóan, különben a kép nem jogosult a pályázatban való részvételre, és kizárásra kerül.
 14. A pályázónak lehetősége van a pályázatra feltöltött képeket legkésőbb az aktuális pályázat lezárásáig törölni vagy módosítani.s
 15. Amennyiben a pályázat kiírója meggyőződik arról, hogy olyan kép került nevezésre, amely a fenti szabályok bármelyikének nem felel meg, az érintett képet kizárhatja a pályázatból. A kizárt képekre befizetett kreditet a pályázat kiírója nem téríti vissza a pályázónak. A pályázat kiírója továbbá fenntartja a jogot, hogy ha a havi pályázatok lezárása után, a pályázati év folyamán bármikor tudomására jut a fenti szabályok megszegése egy kép esetében, akkor a képet utólagosan is törölheti, és az esetleges díjazást visszavonhatja.
 16. A pályázati képek - tekintet nélkül a pályázati évre - csak egyszer nyújthatók be. Ismételt feltöltés esetén az utoljára feltöltött kép kizárásra kerül.
 17. A pályázat kiírója a Varázslatos Magyarország szellemiségének, értékrendjének és színvonalának nem megfelelő képet törölheti.
 18. A képek a nevezési díj befizetése után kerülnek a zsűri elé.
 19. A pályázat nyitott minden regisztrált felhasználó számára professzionalitástól, kortól, nemtől és nemzeti hovatartozástól függetlenül.
 20. A képek etikai szempontból nem lehetnek kifogásolhatók. Csak olyan képek nevezhetőek, amelyek az élővilágban okozott károk és az élővilág zavarása nélkül készültek. A képek nem készülhetnek olyan manipulációval, ami a valóságot meghamisítva mutatja be, nem sérthetnek közerkölcsöt, továbbá nem sérthetik az emberi méltósághoz kapcsolódó jogokat.
 21. A Varázslatos Magyarország pályázat támogatja és nagyra értékeli a kreatív szemléletet.

  Ennek megfelelően:

  A többszörös expozíciós (multiexpós) technikával készült képek elfogadottak, de ezek a képek csak a fényképezőgépen belül, Hozzáadó (ADD) vagy Átlagoló (AVG) beállítással készülhetnek. E képeknél követelmény, hogy a multiexpós képet alkotó egyes felvételeknek azonos helyszínen és közel azonos időben kell készülniük. A multiexpós képeknél elvárás, hogy a szemlélőt a több felvétel összevonásával készült kép ne tévessze meg. A multiexpós technikával készült képeknél a kép leírása rovatba be kell írni: MULTIEXPO.

  Elfogadjuk a képsorozatokból képszerkesztő szoftverekkel elkészített HDR- és panorámaképeket, valamint mélységélesség-kiterjesztéses (focus stacking) technikával készült képeket is. Az ilyen jellegű képekhez valamennyi RAW képet fel kell tölteni .zip tömörített fájlként.

  Elfogadjuk a képszerkesztő szoftverekkel egyesített képsorozatokat, amennyiben az egyes felvételek a fényképezőgép elmozdítása nélkül, közel azonos időben készültek (pl. csillagíves asztrotájképek, szentjánosbogár-rajzás). Az ilyen jellegű képekhez valamennyi RAW képet fel kell tölteni .zip tömörített fájlként.

  A kép egészére vonatkozó fekete-fehér átalakítás megengedett. A fekete-fehér képek
  utólagos színezését (pl. szépia) sem a kép egészére vonatkozóan, sem részlegesen nem engedélyezett.
 22. A pályázó tudomásul veszi, hogy a beküldött képek elkészítésével vagy azok nyilvános bemutatásával (kiállításával) okozott esetleges személyiségi és szerzői jogsértésekért minden felelősség a pályázót terheli, beleértve a jogsértéssel bekövetkező anyagi felelősséget is.
 23. A résztvevő a pályázati képek feltöltésével automatikusan elfogadja a pályázati feltételeket, egyben hozzájárul ahhoz, hogy a pályázat kiírója a fényképeit szabadon, a szerzői jog érvényesítése nélkül, térítésmentesen felhasználhatja a Varázslatos Magyarország web- és közösségi oldalain, valamint nyomtatott publikációiban (magazin, könyvek, kiadványok, hirdetési anyagok, stb.), audiovizuális tartalmaiban (kisfilmek, VM dal, stb.,), illetve a pályázattal kapcsolatos publikációkban, albumokban, továbbá a kiállításokon és az ezeket propagáló egyéb elektronikus/nyomtatott publikációkban. A pályázat kiírója vállalja, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülő publikációk és tárgyak bevételéből befolyó összeget kizárólag saját természetfotós és természetvédelmi tevékenyégeibe forgatja vissza.
 24. A résztvevő utólagosan kérheti nyilvános profiljának törlését vagy felfüggesztését, azonban a meghirdetett pályázatokra feltöltött fényképei a rendszerben nyilvánosak maradnak, a pályázat kiírója ezeket a képeket nem törli a rendszerből és a képgalériából. A feltöltött pályázati képekre vonatkozóan, a résztvevő nyilvános profiljának törlése után is, az Általános nevezési feltételek minden pontja továbbra is érvényben marad.
 25. A pályázat kiírója a fotópályázat és a kiállítás képeit (elektronikus fájlok/kiállítási nagyítások) átadhatja a kiállító intézmények és természetvédelmi partnerei számára, és azok a képeket környezet- és természetvédelmet propagáló célokra felhasználhatják. Továbbá a beküldött képek, szintén térítésmentesen, megjelenhetnek a magyar nemzetipark-igazgatóságok és azok állami fenntartója, az Agrárminisztérium kiadványaiban, online felületein és egyéb anyagaiban. A pályázat kiírójának partnerei a fotók felhasználásánál vállalják a fotós és a Varázslatos Magyarország nevének feltüntetését.
 26. A pályázat kiírója a képeket képügynökségként felhasználhatja, a pályázó előzetes beleegyezésével.

Díjak

 

A zsűri tagjai egyéni szakmai szempontrendszerük alapján értékelik a pályázatokra beküldött képeket minden hónapban, és a pályázat kiírója díjazza a legmagasabb pontszámot elért alkotásokat. A Varázslatos Magyarország természetfotói kategóriáiban megszerzett pontokból egy összesített ranglista készül. A ranglista menüpontban minden pályázó nyomon követheti az éves és évközi munkáját. Holtverseny esetén a zsűri és a pályázat kiírója a közönségszavazás lezárása után dönt az egyes helyezésekről, tehát holtverseny, pontegyenlőség nincs. Év végén az összesített ranglista 1. helyezettje nyeri el a Varázslatos Magyarország természetfotó pályázat fődíját. Év végi holtverseny esetén az kapja meg a kérdéses helyezésért járó díjat, aki többször ért el jobb helyezést bármelyik fő kategóriában.

 

Havi díjak:

A díjak havonta változhatnak a fotópályázati kategóriákban. Az oklevél mellett vásárlási utalványokat, könyvdíjakat és ajándékcsomagokat kapnak a helyezettek. A díjak változásának jogát fenntartja a pályázat kiírója. s

A havi eredményhirdetések alkalmával minden pályázati kategóriában az első három helyezett kap díjat, illetve a közönségszavazás első helyezettje.

 

Év végi fődíj (oklevél mellett):

Nettó 500.000 Ft

Nevezési díjak

 

Térítéses kategóriák:

 

 1. A Varázslatos Magyarország természetfotói:

A.1. A Varázslatos Magyarország természeti szépségei

A.2. A Varázslatos Magyarország madarai

A.3. A Varázslatos Magyarország egyéb állatai

A.4. Varázslatos Magyarország kompakt szemszögből

 

A négy kategóriába feltölthető képek száma összesen: 6db.

A nevezési díj minden hónapban képenként bruttó 500 Ft. E kategóriákba havonta 1db kép ingyenesen feltölthető.

 

Térítésmentes kategóriák:  

 

 1. Ember a természetben
 2. Képek a nagyvilágból
 3. Mozgásban a természet (videópályázat)
 4. Kedvenc színünk: a sárga – National Geographic

 

A kategóriánként feltölthető képek száma: 4-4 db.

 

A KREDIT rendszer értelmében az A Varázslatos Magyarország természetfotói (A.) kategóriákban azokért a nevezett képekért, amelyek 70-ből elérik a 52 pontot, a pályázónak a következő havi pályázaton 1db ingyenes képfeltöltést írunk jóvá (értelemszerűen, ha egy pályázó mind a 6 képe eléri a 52 pontot, a következő pályázaton 6db ingyenes képfeltöltést írunk jóvá).

 

2021. június 30-ától a közvetlen banki utalás, mint kredit vásárlási opció megszűnik. Július 1-től a pályázati oldalon a Simplepay fizetési megoldásai fognak működni. 

A Simplepay-el nem csak bankkártyával lehet kreditet vásárolni, de azonnali átutalásra is van lehetőség. A sikeres tranzakciót követően a megvásárolt kreditek azonnal jóváíródnak a rendszerben.

Bankkártyás fizetésnél a kártya adatokat OTP Simplepay oldalán kell megadni, a Varázslatos Magyarország Nonprofit Kft.-hez nem jutnak el ezek az adatok.

 

Az aktuális egyenleg, így a feltölthető képek száma, a befizetést követően a képfeltöltés menüpontban látható.

Zsűrizés és szavazás

A zsűri nyolc állandó, szakmai zsűritagból áll, akik egyéni, szakmai szempontrendszerük alapján értékelik a pályázatokra beküldött képeket. A honlap látogatói is szavazhatnak a közönségszavazás keretein belül. A zsűrizés és a közönségszavazás ideje alatt a fotók szerzője nem látható.

 

A zsűri tagjai:

 

A Varázslatos Magyarország természetfotói kategóriában:

 

Laurent Ballesta mélytengeri fotós, oceanográfus

Daróczi Csaba természetfotós

Keleti Éva fotóművész

Máté Bence természetfotós

Suhayda László természetfotós

Szilágyi Attila természetfotós, őrkerület-vezető (HNPI)

ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország Magazin főszerkesztője

 

Az Ember a természetben, a Képek a nagyvilágból, valamint a Kedvenc színünk: a sárga – National Geographic kategóriákban:

 

Daróczi Csaba természetfotós

Keleti Éva fotóművész

Máté Bence természetfotós

Suhayda László természetfotós

Szilágyi Attila természetfotós, őrkerület-vezető (HNPI)

ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország magazin főszerkesztője

 

A Mozgásban a természet (videópályázat) kategóriában:

 

Szilágyi Attila természetfotós, őrkerület-vezető (HNPI)

Tóth Zsolt Marcell természetfilmes (Filmdzsungel Stúdió)

ifj. Vitray Tamás operatőr, a National Geographic Magyarország magazin főszerkesztője

 

 

- Az összes pályázati kategóriába minden hónap elsejétől (0:01-től) lehet feltölteni a képeket, az adott hónap 20-áig (23:59-ig).

- A zsűri az adott hónap 21. napjától a hónap utolsó napjáig pontozza a pályázati képeket és videókat.

- A zsűrizést megelőző technikai előszűrést követően párhuzamosan zajlik a szakmai zsűrizés és a közönségszavazás a tárgyhó utolsó napjáig. Ha a zsűrizés és közönségszavazás folyamata alatt talál a pályázat kiíró technikai hibákat, a pontozástól függetlenül a képek kizárhatóak.

- A zsűri tagjai 1-10 ponttal értékelik a képeket.

- A pályázati képek pontszámai – így a havi eredmények, illetve a pályázók aktuális pontszámai és ranglistája – a zsűrizés lezárása után válnak láthatóvá.

- A közönségszavazás bárki számára nyitott, nem kell regisztrált felhasználónak lenni. Egy személy több képre is szavazhat, de egy képre egy személy csak egyszer szavazhat.

- A legtöbb közönségszavazatot kapott fotó készítője különdíjban részesül minden hónapban.

- A havi közönségszavazatok összesítése alapján a legtöbb szavazatot elért fotós különdíjban részesül év végén.

 

Nincs találat.