Sokszínű Balaton-felvidék – Theodora különdíj 2022. július 04.

 • Pályázati kiírás
 • Díjak
 • Nevezési díj
 • Zsűrizés és szavazás
Kérdésed van?

PÁLYÁZATI KIÍRÁS  

Sokszínű Balaton-felvidék – Theodora különdíj

A Balaton-felvidék világa a Te szűrődön keresztül!

A Káli-medencében, Kékkúton eredő ásványvíz, a Theodora és a VM csapata és arra hívja a természetfotósokat, hogy képeikkel nyissanak ablakot országunk egyik legszebb tájegységének változatos élővilágára. Olyan természetfotókat várunk, amelyek hűen bemutatják a Balaton-felvidéki Nemzeti Park élővilágának biológiai sokszínűséget, fókuszban az ott élő állat- és növényvilággal valamint a tájakkal és természeti jelenségekkel.

A pályázat a Szentkirályi Magyarország Kft. és a Varázslatos Magyarország Nonprofit Kft. közös szervezésében, valamint a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szakmai támogatásával valósul meg.

 

PÁLYÁZATI SZABÁLYZAT

 1. A pályázat július 4-től (0:01-től) 2022. szeptember 4-ig (23:59-ig) tart.  FIGYELEM: Meghosszabbított jelentkezési határidő: 2022. szeptember 30. (23:59-ig)
 2. A pályázat regisztrációhoz kötött.
 3. A pályázati kategóriába a pályázat időtartama alatt maximum 10 db kép tölthető fel.
 4. A nevezési díj képenként 500 Ft, amelyet az oldalon a SimplePay rendszerén keresztül rendezhet a pályázó, a képek csak ezek után tölthetőek fel.
 5. A pályázati lezárultáig a pályázó a képeket felhasználói oldalán visszanézheti és módosíthatja.
 6. A kategóriákba benevezett természetfotóra kapható maximális pontszám képenként: 70 pont
 7. A pályázati kategória független a Varázslatos Magyarország természetfotó pályázataitól, így a kategóriába feltöltött képeinek pontszámai nem kerülnek bele az éves ranglistába, így „A magyar természetfotó nagydíjáért” folyó versenybe se, de bekerülhetnek a pályázathoz kapcsolódó fotóalbumba és kiállításba.
 8. A szakmai zsűri pontszámai alapján a legtöbb pontszámot kapott első három természetfotó alkotója nyeri a Theodora különdíját.
 9. A pályázatra a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Park Igazgatóság működési területén készült képek nevezhetőek.
 10. A pályázati kategória olyan természetfotókat vár, amelyek témája az állatok, növények, tájak, természeti jelenségek, de a természetfotókon megjelenhet az ember is közvetlen formában vagy annak közvetett hatása.
 11. A pályázaton nevezhetőek a Varázslatos Magyarország természetfotó pályázatain már nevezett képek, valamint sorozatképek is, azonban a pályázattal egyidőben a VM más aktuális pályázatán ugyanaz a kép nem nevezhető.

 

ÁLTALÁNOS NEVEZÉSI FELTÉTELEK

 1. A pályázatra feltöltött fényképek minimum 6 Megapixel és maximum 10 Megabyte méretűek lehetnek.
 2. A pályázati képek felbontása megegyezik az eredeti fájl (RAW kép) felbontásával, mérete legfeljebb a vágás méretével csökkenhet, azaz a képeket átméretezés nélkül kell a pályázatra benyújtani.
 3. A vágás mértéke a kép területére vonatkoztatva nem haladhatja meg a 60%-ot, azaz a feltöltött kép mérete eléri az eredeti felvétel (raw vagy eredeti jpg kép) képpontjainak 40%-át. Amennyiben nem felel meg ennek a feltételnek, a képet a pályázat kiírója véglegesen kizárja a pályázatról!
 4. A pályázati kategóriába a pályázó köteles, a pályázott kép mellett, a kép eredeti, RAW fájlját (DNG fájl csak abban az esetben elfogadott, ha a fényképezőgép eredeti raw fájljának kiterjesztése .DNG), vagy az interpolálatlan, módosítatlan, eredeti JPEG fájlját is feltölteni.
 5. A pályázati JPEG fájl maximális minőségben (legalább Adobe Photoshop jpeg 10-nek megfelelő képminőség), javasoltan sRGB színprofilban töltendő fel.
 6. A pályázati képek feldolgozása során a következő digitális módosítások alkalmazhatóak: szintek (levels), gradációs görbék (curves), fehér- és színegyensúly (white és color balance), színezet/telítettség (hue/saturation), fényerő/kontraszt (brightness/contrast), élesség (sharpness), illetve árnyékok/csúcsfények (shadow/highlight), zajszűrés (noise reduction), fekete-fehér átalakítás (black and white).
 7. Képelemek eltávolítása vagy hozzáadása nem megengedett, viszont lehetőség van az eredeti kép készítése közben keletkezett technikai hibák (karc, vegyszerfolt, a fényérzékelőre tapadt por) eltávolítására.
 8. A Varázslatos Magyarország pályázat támogatja és nagyra értékeli a kreatív szemléletet. Ennek megfelelően: A többszörös expozíciós (multiexpós) technikával készült képek elfogadottak, de ezek a képek csak a fényképezőgépen belül, Hozzáadó (ADD) vagy Átlagoló (AVG) beállítással készülhetnek. E képeknél követelmény, hogy a multiexpós képet alkotó egyes felvételeknek azonos helyszínen és közel azonos időben kell készülniük. A multiexpós képeknél elvárás, hogy a szemlélőt a több felvétel összevonásával készült kép ne tévessze meg. A multiexpós technikával készült képeknél a kép leírása rovatba be kell írni: MULTIEXPO. Elfogadjuk a képsorozatokból képszerkesztő szoftverekkel elkészített HDR- és panorámaképeket, valamint mélységélesség-kiterjesztéses (focus stacking) technikával készült képeket is. Az ilyen jellegű képekhez valamennyi RAW képet fel kell tölteni .zip tömörített fájlként. Elfogadjuk a képszerkesztő szoftverekkel egyesített képsorozatokat, amennyiben az egyes felvételek a fényképezőgép elmozdítása nélkül, közel azonos időben készültek (pl. csillagíves asztrotájképek, szentjánosbogár-rajzás). Az ilyen jellegű képekhez valamennyi RAW képet fel kell tölteni .zip tömörített fájlként. A kép egészére vonatkozó fekete-fehér átalakítás megengedett. A fekete-fehér képek utólagos színezését (pl. szépia) sem a kép egészére vonatkozóan, sem részlegesen nem engedélyezett.
 9. A pályázati képek digitális manipulálása egyetlen kategóriában sem engedélyezett. A képeken az eredeti tartalom nem változtatható meg; a formák, az állatok viselkedése, a természeti jelenségek és a színek (kivéve fekete-fehér képeknél) hitelesen és valósághűen kell, hogy megjelenjenek. Az utólagosan, képszerkesztő szoftverekkel manipulált képek a technikai ellenőrzés során kizárásra kerülnek.
 10. Bármilyen oldalarányú kép feltölthető, de törekedjen a pályázó a szabványos oldalméretek betartására (1:1, 2:1, 3:1, 3:2, 4:3, 5:4, 16:9).
 11. Az EXIF adatok megadása minden fájl esetében kötelezőek.
 12. A pályázatra kizárólag a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén készült képek nevezhetőek, a pályázat kiírója kérdés felmerülése esetén a pályázót megkeresheti vagy a képeket kizárhatja.
 13. A képfájl nem tartalmazhat semmilyen utalást a kép szerzőjének személyazonosságára vonatkozóan, különben a kép nem jogosult a pályázatban való részvételre, és kizárásra kerül.
 14. A pályázónak lehetősége van a pályázatra feltöltött képeket legkésőbb az aktuális pályázat lezárásáig törölni vagy módosítani.
 15. Amennyiben a pályázat kiírója meggyőződik arról, hogy olyan kép került nevezésre, amely a fenti szabályok bármelyikének nem felel meg, a hiba mérlegelését követően az érintett képet kizárhatja a pályázatból. A kizárt képekre befizetett kreditet a pályázat kiírója nem téríti vissza a pályázónak. A pályázat kiírója továbbá fenntartja a jogot, hogy ha a pályázat lezárása után, a pályázati év folyamán bármikor tudomására jut a fenti szabályok megszegése egy kép esetében, akkor a képet utólagosan is törölheti, és az esetleges díjazást visszavonhatja.
 16. A pályázat kiírója a Varázslatos Magyarország szellemiségének, értékrendjének és színvonalának nem megfelelő képet törölheti.
 17. A képek a nevezési díj befizetése után kerülnek a zsűri elé.
 18. A pályázat nyitott minden regisztrált felhasználó számára professzionalitástól, kortól, nemtől és nemzeti hovatartozástól függetlenül.
 19. A képek etikai szempontból nem lehetnek kifogásolhatók. Csak olyan képek nevezhetőek, amelyek az élővilágban okozott károk és az élővilág zavarása nélkül készültek. A képek nem készülhetnek olyan manipulációval, ami a valóságot meghamisítva mutatja be, nem sérthetnek közerkölcsöt, továbbá nem sérthetik az emberi méltósághoz kapcsolódó jogokat.
 20. A pályázó tudomásul veszi, hogy a beküldött képek elkészítésével vagy azok nyilvános bemutatásával (kiállításával) okozott esetleges személyiségi és szerzői jogsértésekért minden felelősség a pályázót terheli, beleértve a jogsértéssel bekövetkező anyagi felelősséget is.
 21. A résztvevő a pályázati képek feltöltésével automatikusan elfogadja a pályázati feltételeket, egyben hozzájárul ahhoz, hogy a pályázat kiírója a fényképeit szabadon, a pályázó nevének feltüntetése mellett, időbeli és térbeli korlátozás nélkül, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által megengedett felhasználási módok szerint teljes körűen, térítésmentesen felhasználhatja a Varázslatos Magyarország web- és közösségi oldalain, valamint nyomtatott publikációiban (magazin, könyvek, kiadványok, hirdetési anyagok, stb.), audiovizuális tartalmaiban (kisfilmek, VM dal, stb.,), illetve a pályázattal kapcsolatos publikációkban, albumokban, továbbá a kiállításokon és az ezeket propagáló egyéb elektronikus/nyomtatott publikációkban. A pályázat kiírója vállalja, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülő publikációk és tárgyak bevételéből befolyó összeget kizárólag saját természetfotós és természetvédelmi tevékenyégeibe forgatja vissza.
 22. A pályázó vállalja továbbá, hogy a Varázslatos Magyarország és a Theodora által közösen kiírt pályázatra beküldött képeit a Szentkirályi Magyarország Kft. a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természeti kincseit bemutató, természetvédelmi célú megjelenéseiben szabadon, a pályázó nevének feltüntetése mellett, időbeli és területi korlátozás nélkül, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által megengedett felhasználási módok szerint teljes körűen, térítésmentesen felhasználhatja, annak web- és közösségi oldalain, valamint nyomtatott publikációiban, audiovizuális tartalmaiban, illetve a pályázatot propagáló egyéb elektronikus vagy nyomtatott publikációiban.
 23. A résztvevő utólagosan kérheti nyilvános profiljának törlését vagy felfüggesztését, azonban a meghirdetett pályázatokra feltöltött fényképei az alkotó nevével egyetemben a képgalériában nyilvánosak maradnak, pályázat kiírója ezeket a képeket nem törli a rendszerből és a képgalériából. A feltöltött pályázati képekre vonatkozóan, a résztvevő nyilvános profiljának törlése után is, az Általános nevezési feltételek minden pontja továbbra is érvényben marad.
 24. A pályázat kiírója a fotópályázat és a kiállítás képeit (elektronikus fájlok/kiállítási nagyítások) átadhatja a kiállító intézmények és természetvédelmi partnerei számára, és azok a képeket környezet- és természetvédelmet propagáló célokra felhasználhatják. Továbbá a beküldött képek, szintén térítésmentesen, megjelenhetnek a magyar nemzetipark-igazgatóságok és azok állami fenntartója, az Agrárminisztérium kiadványaiban, online felületein és egyéb anyagaiban. A pályázat kiírójának partnerei a fotók felhasználásánál vállalják a fotós és a Varázslatos Magyarország nevének feltüntetését.
 25. A pályázat kiírója, a Varázslatos Magyarország a képeket kereskedelmi forgalomba kerülő termékekre való felhasználás esetén a pályázót megkeresi és a feltételekről egyeztet vele.

 

DÍJAK 

A pályázat kiírója az első három legmagasabb pontszámot elért képek alkotóját díjazza. A zsűri tagjai egyéni szakmai szempontrendszerük alapján értékelik a pályázatokra beküldött képeket. Holtverseny esetén a zsűri és a pályázat kiírója dönt az egyes helyezésekről.

A Sokszínű Balaton-felvidék – Theodora különdíj fotópályázati kategóriában megszerzett pontok nem kerülnek a Varázslatos Magyarország természetfotós versenyének összesített ranglistájába, így nem vesznek részt A magyar természetfotó nagydíjáért folytatott versenyben.

 

Díjazás:

1. hely:

 • nettó 300.000 Ft
 • a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ajándékcsomagja
 • Varázslatos Magyarország ajándékcsomag
 • oklevél

2. hely:

 •  
 • nettó 200.000 Ft
 • a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ajándékcsomagja
 • Varázslatos Magyarország ajándékcsomag
 • oklevél

3. hely:

 • oklevél
 • nettó 100.000 Ft
 • a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ajándékcsomagja
 • Varázslatos Magyarország ajándékcsomag
 • oklevél

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság különdíja:

 • a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ajándékcsomagja
 • Varázslatos Magyarország ajándékcsomag
 • oklevél

 

NEVEZÉSI DÍJAK

A kategóriába feltölthető képek száma összesen: 10 db.

A nevezési díj képenként bruttó 500 Ft.

 

Fizetés

A pályázati oldalon kizárólag a SimplePay fizetés működik. Bankkártyás fizetésnél a kártya adatokat kizárólag az OTP SimplePay oldalán kell megadni, a Varázslatos Magyarország Nonprofit Kft.-he nem jutnak el ezek az adatok.

Az aktuális egyenleg, így a feltölthető képek száma, a befizetést követően a képfeltöltés menüpontban látható.

ZSŰRIZÉS ÉS SZAVAZÁS

A zsűri hét zsűritagból áll, akik egyéni, szakmai szempontrendszerük alapján értékelik a pályázatokra beküldött képeket.

 

A zsűri tagjai:

Keleti Éva fotóművész

Máté Bence természetfotós

Potyó Imre természetfotós, A magyar természetfotó nagydíjasa

ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország Magazin főszerkesztője

Szilágyi Attila természetfotós, őrkerület-vezető (HNPI)

Suhayda László természetfotós 

Tóth Zsolt Marcell természetfilmes

 

 A zsűrizés menete:

- A pályázati kategóriába 2022. július 4-től (0:01-től) 2022. szeptember 4-ig (23:59-ig) lehet feltölteni a képeket. FIGYELEM: Meghosszabbított jelentkezési határidő: 2022. szeptember 30. (23:59-ig)

- A zsűri 2022. szeptember 5-től szeptember 19-ig pontozza a pályázati képeket. FIGYELEM: Meghosszabbított határidő: 2022. szeptember 31. - október 14. 

- A zsűrizést megelőző technikai előszűrést követően párhuzamosan zajlik a szakmai zsűrizés és a közönségszavazás a zsűrizés napjáig. Ha a zsűrizés és közönségszavazás folyamata alatt talál a pályázat kiíró technikai hibákat, a pontozástól függetlenül a képek kizárhatóak.

- A zsűri tagjai 1-10 ponttal értékelik a képeket.

- A pályázati képek pontszámai a zsűrizés lezárása után válnak láthatóvá.

Nincs találat.