Ember a természetben 2023. szeptember 01.

 • Mivel nevezhetek?
 • Pályázati kiírás
 • Díjak
 • Nevezési díj
 • Zsűrizés és szavazás
Kérdésed van?
Ember a természetben

Ember a természetben

Hogyan van jelen az ember a természetben, és erre miképpen reagál a természet? Olyan képeket várunk az alkotóktól, amelyek megmutatják az ember szerepét és jelenlétét a természetben, legyen az építő, akár romboló jellegű. A bemutatott képeken megjelenik közvetlenül az ember maga, de akár közvetett módon az ember cselekedetinek, építményeinek hatása, nyoma a természetben.

FONTOS VÁLTOZÁS a 2023-as ÉVADBAN: A magyar természetfotó nagydíjáért folyó versenyben egységes ranglistát vezetünk be, azaz minden pályázati kategóriába beadott képek pontszámai beleszámítódnak a nagydíjat meghatározó éves ranglistába. Kivételt képeznek a nem Magyarországon készült képek, azaz a Képek a nagyvilágból kategória képei, a videó pályázat, a Mozgásban a természet anyaga és a nem teljes pályázatit évadot felölelő, időszakos pályázatok alkotásai. 

 

PÁLYÁZATI KATEGÓRIÁK

 

A. A Varázslatos Magyarország természetfotói:

A.1. A Varázslatos Magyarország természeti szépségei

A.2. A Varázslatos Magyarország madarai

A.3. A Varázslatos Magyarország egyéb állatai

A.4. A Varázslatos Magyarország kompakt szemszögből

B. Ember a természetben

C. Kedvencünk: a kísérletező fotós - National Geographic

D. Földtudományi sokféleség – UNESCO 

E. Képek a nagyvilágból

F. Mozgásban a természet (videópályázat) 

G. Varázslatos Hortobágy - 50 éves a Hortobágyi Nemzeti Park

 

PÁLYÁZATI KIÍRÁS

 

B. Ember a természetben

Hogyan van jelen az ember a természetben, és erre miképpen reagál a természet? Ilyen kérdésekre keresi a választ a pályázati alkategória. Olyan képeket vár az alkotóktól, amelyek megmutatják az ember szerepét és jelenlétét a természetben, legyen az építő, akár romboló jellegű. A bemutatott képeken megjelenik közvetlenül az ember maga, de akár közvetett módon az ember cselekedetinek, építményeinek hatása, nyoma a természetben. A képek küldetése, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy hogyan befolyásolja jelenlétünk az élővilágot, hogyan tudunk természettel békésen egymás mellett vagy együtt élni, és milyen felelősséggel tartozunk a környezetért, amelyben élünk.

 

Az alábbi feltételeknek megfelelő fotók nevezhetőek:

-a fotókon szerepeljen az ember jelenléte, hatása közvetlen vagy közvetett módon,

-a fotó a szabad természetben készüljön,

-a fotó bemutassa az ember és természet viszonyát, az ember a környezetére kifejtett jótékony vagy éppen káros hatását.

 

PÁLYÁZATI SZABÁLYZAT

 

1.            A 2023-as pályázati év 2023. április 6-tól 2023. december 20-ig tart.

2.            A képeket minden hónap 1-jétől (0:01-től) lehet feltölteni az adott hónap 20-ig (23:59-ig).

3.            Az A. (A.1., A.2., A.3., A.4.), B., C., D., kategóriákba, azaz a 7 kategóriába összesen havonta maximum 7 db kép tölthető fel.

Az E. kategóriába havonta összesen maximum 4db kép tölthető fel.

Az F. kategóriába háromhavonta összesen maximum 4db videó tölthető fel.

4.            Az év végi eredmények illetve a nagydíj a 9 hónapból a legjobb 7 hónap összpontszáma alapján kerül meghatározásra, ez lehetőséget ad azoknak a pályázóknak is, akik kihagynak maximum 2 hónapot, hogy az év végi nagydíjért versenyben maradhassanak.

5.            Az A. (A.1., A.2., A.3., A.4.), B., C., D., E. kategóriákba benevezett természetfotóra kapható maximális pontszám: 70 pont. Az éves ranglistába 9 hónapból a legjobb 7 hónap pályamunkáival, azaz 49 feltöltött képpel maximálisan 3430 pont szerezhető összesen a pályázati évben.

A D. kategóriába benevezett videóra kapható maximális pontszám: 30 pont.

A G. kategóriába benevezett természetfotóra kapható maximális pontszám: 60 pont.

6.            Az A. (A.1., A.2., A.3., A.4.), B., C., D., kategóriában megszerzett zsűripontszámok bekerülnek az éves ranglistába, azaz A magyar természetfotó nagydíjának első három helyét azok a fotósok nyerik el, akik a pályázati évad alatt képeikkel a legtöbb pontszámot gyűjtötték össze. Az első helyezett fotós nyeri el Dienes Szilárd szobrászművész által tervezett és egyedileg készített nagydíjat szimbolizáló Arany Daru szobrot, a második helyezett egy ezüst színű, a harmadik pedig egy bronz színű szobrot nyer el.

Az éves ranglistába nem kerülnek bele az E., és F., kategóriák pontszámai, valamint a nem teljes pályázati évadot felölelő, időszakos pályázatok alkotásai, 2023-ban a G., kategória képei. A közönségszavazás pontjai szintén nem kerülnek be az éves ranglistába.

Év végén, a nagydíj átadása mellett szintén díjazásban részesül az egyes kategóriákban az évad alatt a legtöbb pontszámot szerzett első három fotós, valamint a közönségszavazásban legtöbb pontszámot szerzett fotós is. További különdíjak odaítélést a pályázat kiírója az év végén állapítja meg.

7.            A nevezési díj minden hónapban képenként bruttó 500 Ft.

Az összes pályázati kategóriába havonta összesen 1db kép ingyenesen feltölthető.

 

ÁLTALÁNOS NEVEZÉSI FELTÉTELEK

 

 1. A pályázatra feltöltött fényképek minimum 6 Megapixel és maximum 10 Megabyte méretűek lehetnek.
 2. A pályázati képek felbontása megegyezik az eredeti fájl (RAW kép) felbontásával, mérete legfeljebb a vágás méretével csökkenhet, azaz a képeket átméretezés nélkül kell a pályázatra benyújtani.
 3. A vágás mértéke a kép területére vonatkoztatva nem haladhatja meg a 60%-ot, azaz a feltöltött kép mérete eléri az eredeti felvétel (raw vagy eredeti jpg kép) képpontjainak 40%-át. Amennyiben nem felel meg ennek a feltételnek, a képet a pályázat kiírója véglegesen kizárja a pályázatról!
 4. A Varázslatos Magyarország pályázat valamennyi fotós kategóriájában (A., B., C., D., E., G.) a pályázó köteles feltölteni a pályázott kép mellett a kép eredeti, RAW fájlját is (DNG fájl csak abban az esetben elfogadott, ha a fényképezőgép eredeti raw fájljának kiterjesztése .DNG), kivéve Varázslatos Magyarország kompakt szemszögből (A.4.) és az Ember a természetben (B.)  kategóriában, ahol elegendő a kép interpolálatlan, módosítatlan, eredeti JPEG fájlját feltölteni. Analóg géppel készült felvételek esetében az eredeti, szkennelt jpg vagy tiff fájlt kell feltölteni.
 5. A pályázati JPEG fájl maximális minőségben (legalább Adobe Photoshop jpeg 10-nek megfelelő képminőség), javasoltan sRGB színprofilban töltendő fel.
 6. A pályázati képek feldolgozása során a következő digitális módosítások alkalmazhatóak: szintek (levels), gradációs görbék (curves), fehér- és színegyensúly (white és color balance), színezet/telítettség (hue/saturation), fényerő/kontraszt (brightness/contrast), élesség (sharpness), illetve árnyékok/csúcsfények (shadow/highlight), zajszűrés (noise reduction), fekete-fehér átalakítás (black and white).
 7. Képelemek eltávolítása vagy hozzáadása nem megengedett, viszont lehetőség van az eredeti kép készítése (analóg technika esetén a dia/film szkennelése) közben keletkezett technikai hibák (karc, vegyszerfolt, a fényérzékelőre, illetve vízalatti fotóknál az objektívre tapadt szennyeződések) eltávolítására.
  A Varázslatos Magyarország pályázat támogatja és nagyra értékeli a kreatív szemléletet. Ennek megfelelően: A többszörös expozíciós (multiexpós) technikával készült képek elfogadottak, de ezek a képek csak a fényképezőgépen belül, kizárólag Hozzáadó (ADD) vagy Átlagoló (AVG) beállítással készülhetnek. E képeknél követelmény, hogy a multiexpós képet alkotó egyes felvételeknek azonos helyszínen és közel azonos időben kell készülniük. A multiexpós képeknél elvárás, hogy a szemlélőt a több felvétel összevonásával készült kép ne tévessze meg. A multiexpós technikával készült képeknél a pályázati oldalra való feltöltésénél a vonatkozó jelölőnégyzetet be kell jelölni. Elfogadjuk a képsorozatokból képszerkesztő szoftverekkel elkészített HDR- és panorámaképeket, valamint mélységélesség-kiterjesztéses (focus stacking) technikával készült képeket is. Az ilyen jellegű képekhez valamennyi RAW képet fel kell tölteni .zip tömörített fájlként. Elfogadjuk a képszerkesztő szoftverekkel egyesített képsorozatokat, amennyiben az egyes felvételek a fényképezőgép elmozdítása nélkül, közel azonos időben készültek (pl. csillagíves asztrotájképek, szentjánosbogár-rajzás). Az ilyen jellegű képekhez valamennyi RAW képet fel kell tölteni .zip tömörített fájlként. A kép egészére vonatkozó fekete-fehér átalakítás megengedett. A fekete-fehér képek utólagos színezése (pl. szépia) sem a kép egészére vonatkozóan, sem részlegesen nem engedélyezett.
 8. A pályázati képek digitális manipulálása egyetlen kategóriában sem engedélyezett. A képeken az eredeti tartalom nem változtatható meg; a formák, az állatok viselkedése, a természeti jelenségek és a színek (kivéve fekete-fehér képeknél) hitelesen és valósághűen kell, hogy megjelenjenek. Az utólagosan, képszerkesztő szoftverekkel manipulált képek a technikai ellenőrzés során kizárásra kerülnek.
 9. Bármilyen oldalarányú kép feltölthető, de törekedjen a pályázó a szabványos oldalméretek betartására (1:1, 2:1, 3:1, 3:2, 4:3, 5:4, 16:9).
 10. A Varázslatos Magyarország pályázat valamennyi fotós kategóriájában (A., B., C., D., E., G.) az EXIF adatok minden fájl (pályázati JPEG és RAW kép) esetében kötelezőek.
 11. A Varázslatos Magyarország pályázaton egy sorozatfelvétel fotóiból csak egy fotó nevezhető, tekintet nélkül a pályázati évre. Sorozatfelvételnek minősülnek azon képek, melyek témája azonos, a kompozíció és a képelemek minimális eltérést mutatnak. A sorozatfelvételek elbírálásánál a pályázat kiírója a kérdéses képek készítésének időpontjától függetlenül is sorozatfelvételnek minősíthet egy képet. Ezek a képek azonnal vagy akár a zsűrizés lezárását követően utólagosan is kizárásra kerülhetnek a pályázat kiírója által. Kérdéses esetben a pályázat kiírója belátása szerint megkeresheti a pályázót.
 12. A pályázati képek - tekintet nélkül a pályázati évre - csak egyszer nyújthatók be. Ismételt feltöltés esetén az utoljára feltöltött kép kizárásra kerül. Kivételt képez, ha a pályázat kiírója az időszakos pályázatoknál másképp rendelkezik.
 13. A pályázatokra kizárólag Magyarország közigazgatási határain belül készült képek nevezhetőek, kivételt képez a Képek a nagyvilágból (E.) kategória. Amennyiben a pályázat kiírója meggyőződik arról, hogy nem Magyarország területén készült kép került nevezésre, úgy a képet kizárja.
 14. A képfájl nem tartalmazhat semmilyen utalást a kép szerzőjének személyazonosságára vonatkozóan, különben a kép nem jogosult a pályázatban való részvételre, és kizárásra kerül.
 15. A pályázónak lehetősége van a pályázatra feltöltött képeket legkésőbb az aktuális pályázat lezárásáig törölni vagy módosítani.
 16. Amennyiben a pályázat kiírója meggyőződik arról, hogy olyan kép került nevezésre, amely a fenti szabályok bármelyikének nem felel meg, a hiba mérlegelését követően az érintett képet kizárhatja a pályázatból. A kizárt képekre befizetett kreditet a pályázat kiírója nem téríti vissza a pályázónak. A pályázat kiírója továbbá fenntartja a jogot, hogy ha a havi pályázatok lezárása után, a pályázati év folyamán bármikor tudomására jut a fenti szabályok megszegése egy kép esetében, akkor a képet utólagosan is törölheti, és az esetleges díjazást visszavonhatja.
 17. A pályázat kiírója a Varázslatos Magyarország szellemiségének, értékrendjének és színvonalának nem megfelelő képet törölheti.
 18. A képek a nevezési díj befizetése után kerülnek a zsűri elé.
 19. A pályázat nyitott minden regisztrált felhasználó számára professzionalitástól, kortól, nemtől és nemzeti hovatartozástól függetlenül.
 20. A képek etikai szempontból nem lehetnek kifogásolhatók. Csak olyan képek nevezhetőek, amelyek az élővilágban okozott károk és az élővilág zavarása nélkül készültek. A képek nem készülhetnek olyan manipulációval, ami a valóságot meghamisítva mutatja be, nem sérthetnek közerkölcsöt, továbbá nem sérthetik az emberi méltósághoz kapcsolódó jogokat.
 21. A pályázó tudomásul veszi, hogy a beküldött képek elkészítésével vagy azok nyilvános bemutatásával (kiállításával) okozott esetleges személyiségi és szerzői jogsértésekért minden felelősség a pályázót terheli, beleértve a jogsértéssel bekövetkező anyagi felelősséget is.
 22. A résztvevő a pályázati képek feltöltésével automatikusan elfogadja a pályázati feltételeket, egyben hozzájárul ahhoz, hogy a pályázat kiírója a fényképeit szabadon, a pályázó nevének feltüntetése mellett, időbeli és térbeli korlátozás nélkül, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által megengedett felhasználási módok szerint teljes körűen, térítésmentesen felhasználhatja a Varázslatos Magyarország web- és közösségi oldalain, valamint nyomtatott publikációiban (magazin, könyvek, kiadványok, hirdetési anyagok, stb.), audiovizuális tartalmaiban (kisfilmek, VM dal, stb.,), illetve a pályázattal kapcsolatos publikációkban, albumokban, továbbá a kiállításokon és az ezeket propagáló egyéb elektronikus/nyomtatott publikációkban. A pályázat kiírója vállalja, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülő publikációk és tárgyak bevételéből befolyó összeget kizárólag saját természetfotós és természetvédelmi tevékenyégeibe forgatja vissza.
 23. A résztvevő utólagosan kérheti nyilvános profiljának törlését vagy felfüggesztését, azonban a meghirdetett pályázatokra feltöltött fényképei az alkotó nevével egyetemben a képgalériában nyilvánosak maradnak, pályázat kiírója ezeket a képeket nem törli a rendszerből és a képgalériából. A feltöltött pályázati képekre vonatkozóan, a résztvevő nyilvános profiljának törlése után is, az Általános nevezési feltételek minden pontja továbbra is érvényben marad.
 24. A pályázat kiírója a fotópályázat és a kiállítás képeit (elektronikus fájlok/kiállítási nagyítások) átadhatja a kiállító intézmények és természetvédelmi partnerei számára, és azok a képeket környezet- és természetvédelmet propagáló célokra felhasználhatják. Továbbá a beküldött képek, szintén térítésmentesen, megjelenhetnek a magyar nemzetipark-igazgatóságok és azok állami fenntartója, az Agrárminisztérium kiadványaiban, online felületein és egyéb anyagaiban. A pályázat kiírójának partnerei a fotók felhasználásánál vállalják a fotós és a Varázslatos Magyarország nevének feltüntetését.
 25. A pályázat kiírója a képeket kereskedelmi forgalomba kerülő termékekre való felhasználás esetén a pályázót megkeresi és a feltételekről egyeztet vele.

 

 

DÍJAK 

A zsűri tagjai egyéni szakmai szempontrendszerük alapján értékelik a pályázatokra beküldött képeket minden hónapban, és a pályázat kiírója díjazza a legmagasabb pontszámot elért alkotásokat. A pályázati évadban a képekre megszerzett zsűripontokból egy összesített ranglista készül, valamint lekérhető az egyes kategóriák ranglistája is. A ranglista menüpontban minden pályázó nyomon követheti az éves és évközi munkáját. Holtverseny esetén a zsűri és a pályázat kiírója a közönségszavazás lezárása után dönt az egyes helyezésekről, tehát holtverseny, pontegyenlőség nincs. Év végén az összesített ranglista 1. helyezettje nyeri el a Varázslatos Magyarország természetfotó pályázat fődíját, azaz A magyar természetfotó nagydíját. Év végi holtverseny esetén az kapja meg a kérdéses helyezésért járó díjat, aki többször ért el jobb helyezést bármelyik kategóriában.

 

Havi díjak

A havi eredményhirdetések alkalmával minden pályázati kategóriában az első három helyezett kap díjat, illetve a közönségszavazás első helyezettje. Az oklevél mellett a tárgyi díjak havonta változhatnak a fotópályázati kategóriákban. 

 

Év végi díjak

 

Fődíj:

A magyar természetfotó nagydíjának 1. helyezettje

 • Arany Daru szobor
 • oklevél
 • nettó 800.000 Ft, készpénz valamint ösztöndíj formájában

A magyar természetfotó nagydíjának 2. és 3. helyezettje

 • ezüst és bronz patinázott Arany Daru szobor
 • oklevél
 • pénzdíj, készpénz valamint ösztöndíj formájában

 

Kategóriák díjai:

Minden pályázati kategóriában az első három helyezett kap díjat. A díjakról a pályázat kiírója a díjátadó előtt dönt.

 

Különdíjak:

A közönségszavazás első helyezettje különdíjat kap, valamint a pályázat kiírója és felajánlások függvényében külső intézmények és parnercégek is adhatnak különdíjakat egyes pályázóknak vagy egyes pályamunkákra saját választásuk szerint.

NEVEZÉSI DÍJAK

 

Az A. (A.1., A.2., A.3., A.4.), B., C., D., kategóriákba, azaz a 7 kategóriába összesen havonta maximum 7db kép tölthető fel.

Az E. kategóriába havonta összesen maximum 4db kép tölthető fel.

Az F. kategóriába háromhavonta összesen maximum 4db videó tölthető fel.

 

A nevezési díj minden kategóriában képenként és videónként bruttó 500 Ft. Az összes pályázati kategóriába havonta összesen 1db kép vagy a F., kategóriába pályázati kiírásonként, azaz háromhavonta 1db videó ingyenesen feltölthető. 

 

Ingyenes képfeltöltés: A Varázslatos Magyarország pályázat valamennyi fotós kategóriájában azokért a nevezett képekért, amelyek 70-ből elérik az 50, 60-ból a 44 és 30-ból a 22 pontot, a pályázónak a következő havi pályázaton 1-1 ingyenes képfeltöltést írunk jóvá (értelemszerűen, ha egy pályázónak pl. 5 képe éri el az 50 pontot, a következő pályázaton 5db ingyenes képfeltöltést írunk jóvá). Kivételt képeznek az időszakos kategóriák, 2023-ban a G., kategória. 

Amennyiben az F. kategóriában a pályázó videó munkájára 30 pontból 22 pontot kap, egy ingyenes videófeltöltést biztosítunk.

ZSŰRIZÉS ÉS SZAVAZÁS

A zsűri 2023-ban hét állandó zsűritagból áll, akik egyéni, szakmai szempontrendszerük alapján értékelik a pályázatokra beküldött képeket. A honlap látogatói is szavazhatnak a közönségszavazás keretein belül. A zsűrizés és a közönségszavazás ideje alatt a fotók szerzője nem látható.

 

A zsűri tagjai:

Az A. (A.1., A.2., A.3., A.4.), B., C., D., E., fotópályázati kategóriákban:

Britta Jaschinski, természetfotós-fotozsurnaliszta

Keleti Éva, fotóművész

Máté Bence, természetfotós

Potyó Imre, természetfotós

ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország Magazin főszerkesztője

Szilágyi Attila, természetfotós, őrkerület-vezető (HNPI)

Suhayda László, természetfotós

 

Az F. videópályázat kategóriában:

Tóth Zsolt Marcell, természetfilmes (Filmdzsungel Stúdió)

ifj. Vitray Tamás operatőr, a National Geographic Magyarország magazin főszerkesztője

Szilágyi Attila, természetfotós, őrkerület-vezető (HNPI)

A G. fotópályázati kategóriában:

Keleti Éva, fotóművész

Máté Bence, természetfotós

Potyó Imre, természetfotós

ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország Magazin főszerkesztője

Szilágyi Attila, természetfotós, őrkerület-vezető (HNPI)

Suhayda László, természetfotós

 

A zsűrizés menete:

- Az összes pályázati kategóriába minden hónap elsejétől (0:01-től) lehet feltölteni a képeket, az adott hónap 20-ig (23:59-ig).

- A zsűri az adott hónap 21. napjától a hónap utolsó napjáig pontozza a pályázati képeket és videókat.

- A zsűrizést megelőző technikai előszűrést követően párhuzamosan zajlik a szakmai zsűrizés és a közönségszavazás a tárgyhó utolsó napjáig. Ha a zsűrizés és közönségszavazás folyamata alatt talál a pályázat kiíró technikai hibákat, a pontozástól függetlenül a képek kizárhatóak.

- A zsűri tagjai 1-10 ponttal értékelik a képeket.

- A pályázati képek pontszámai – így a havi eredmények, illetve a pályázók aktuális pontszámai és ranglistája – a zsűrizés lezárása után válnak láthatóvá.

- A közönségszavazás bárki számára nyitott, nem kell regisztrált felhasználónak lenni. Egy személy több képre is leadhatja szavazatát, de egy képre egy személy csak egyszer szavazhat. A legtöbb közönségszavazatot kapott fotó készítője különdíjban részesül minden hónapban.

- A havi közönségszavazatok összesítése alapján a legtöbb szavazatot elért fotós különdíjban részesül év végén.

Nincs találat.