„Ma egy fészek, holnap az óceán!” természetvédelmi program a Bükkben Ma egy fészek, holnap az óceán!

„Ma egy fészek, holnap az óceán!” természetvédelmi program a Bükkben október 11.

Bükki Nemzeti Park – 2021. október 30.

Segítsünk együtt a természetes tölgyerdők visszaállítását a Bükki Nemzeti Parkban!

Regisztrálj mihamarabb:  https://vm-magazin.hu/jelentkezes/

Te is hozzájárulhatsz lélegző bolygónk egészségének megóvásához, a globális változáshoz azonban lokális cselekedetre van szükség! A VM arra invitálja a természetszerető és fotós közösséget, hogy saját környezetében, hazánk természeti értékeinek megóvásával járuljon hozzá az élővilág védelméhez. Tartsatok velünk Magyarország nemzeti parkjaiba, ahol munkánkkal segítjük a helyi állat- és növényvilágot, majd felfedezzük a környék természeti szépségeit.

Hogyan?

Október utolsó napján a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal összefogva a Bükk vadregényes szurdokvölgyébe, a Hór-völgybe látogatunk, ahol a környékbeli erdők természetességének javításában veszünk részt. Az Igazgatóság a Life4OakForests projekt keretein belül arra vállalkozott, hogy a hegylábat borító, leromlott ökológiai állapotú tölgyeseket természetes erdőkké alakítsák vissza: az idegenhonos fafajokat kiszorítsák, gyarapítsák az őshonos fajok számát, valamint a holtfa arányának növelésével és mesterséges nyiladékok kialakításával változatos erdei élőhelyeket hozzanak létre. Ebben a mi segítségünkre is számítanak, csapatunkkal igyekszünk minél több makkot gyűjteni, amit a támogatni kívánt területeken majd az erdő dolgos lakói, a szakjók és a mókusok fognak széthordani, elrejteni, hogy abból új élet fakadhasson.

A festői Cserépfaluban elköltött ebédünk után pedig barangolnunk a Hór-völgyben, megnézzük a közeli fás legelőn élő szürkemarha gulyát, és bekukkantunk a Suba-lyuk barlang mélységeibe is. Töltsd velünk ezt a hasznos és szép napot!

A szombati nap során természetvédelmi szakértőnk és kísérőnk Zagyva Gergő erdész, Korompai Tamás zoológiai referens és Kozma Attila oktatási referens lesznek.

Részletes program:

09:00 – 09:30 Gyülekező: Suba-lyuk Múzeum és Látogatóközpont – Cserépfalu, Kossuth út 152, 3413

09:30 – 10:00 Bemutatkozás, a napi program ismertetése és kivonulás a munka helyszínére

10:00 – 13:00 Természetvédelmi munka: makkgyűjtés

13:00 – 14:30 Ebéd és pihenő

14:30 – 17:00 Kirándulás a Hór-völgyben és Suba-lyuk barlanghoz

Az egyes programpontok kezdési ideje változhat.

A program munka része enyhe nehézségű lesz, a kirándulás körülbelül 6 km-en fog zajlani, többnyire könnyű, helyenként közepesen nehéz meredekségű terepen. Ajánlott a terepviszonyoknak megfelelő cipőben és ruházatban érkezni.

A nap folyamán ebédet és vizet biztosítunk.

Résztvevők száma: Hogy az élővilágot ne bolygassuk meg, a programra limitált létszámban, a jelentkezés sorrendjében beérkező első 25 főt tudjuk fogadni. Jelentkezz minél hamarabb, hogy bekerülhess a programba!

Jelentkezési határidő: 2021. október 27.

Lemondás esetén a sorrendben következő jelentkezőnek adjuk át a részvételi lehetőséget.

* Jelentkezéseddel vállalod, hogy a természetvédelmi programon saját felelősségedre veszel részt.

*A nap folyamán álló- és mozgóképek készülnek az akcióról és résztvevőkről, amelyeket a Varázslatos Magyarország a későbbiekben természetvédelmi céljaira használ fel. Jelentkezéseddel beleegyezel ezek felhasználásába.

— A program az Agrárminisztérium támogatásával valósul meg. —