Varázslatos Hortobágy – természetfotó kiállítással ünnepelték a Hortobágyi Nemzeti Park 50. születésnapját Havi természetfotós pályázat

Varázslatos Hortobágy – természetfotó kiállítással ünnepelték a Hortobágyi Nemzeti Park 50. születésnapját június 30.

Átadták a Varázslatos Magyarország és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság közös szervezésében megvalósult Varázslatos Hortobágy fotópályázat, illetve az Igazgatóság 50 év a mi szemünkkel pályázatának díjait, valamint megnyitották a pályamunkákból rendezett természetfotó kiállítást 2023. június 29-én, a debreceni Kölcsey Központ Bényi Galériájában. 

50 éves a Hortobágyi Nemzeti Park

Hazánk elsőként alapított nemzeti parkja 2023-ban ünnepli fennállása 50. évfordulóját. Természeti értékei a múltban és a jelenben is legendásak, egy olyan egyedi tájat őriz Európa közepén, melynek nincs párja: „egy darab Ázsiát Európa szívében”.
A Varázslatos Magyarország a fennállása óta, immár 14 éve gyümölcsöző kapcsolatot ápol a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósággal, egymás munkáját kölcsönösen támogatva képviselik a magyar természetvédelem ügyét. A két szervezet a jubileum kapcsán Varázslatos Hortobágy címmel közös fotópályázatot hirdetett. A szervezők olyan természetfotókat vártak, amelyek hűen mutatják be a Hortobágyi Nemzeti Park élővilágának biológiai sokszínűségét, fókuszban az ott élő állat- és növényvilággal, a hortobágyi tájakkal és természeti jelenségekkel, valamint olyan képeket is, melyek a világörökségi helyszínen máig élő pásztorkultúrát és a hagyományos állattartáshoz kapcsolódó életképeket, portrékat és emberi sorsokat ábrázolnak.

A pályázatra több mint 300 alkotás érkezett, melyeket a VM szakmai zsűrije: Máté Bence, Potyó Imre, ifj. Vitray Tamás, Szilágyi Attila és Suhayda László értékelt. A rangos debreceni kulturális helyszínen, a Kölcsey Központban megrendezett díjátadó és kiállításmegnyitó ünnepségén majdnem kétszáz természetfotós és természetkedvelő gyűlt össze. Az est háziasszonya Szalai Andrea, a Bényi Galéria kulturális menedzsere volt, a rendezvényt dr. Puskás István, Debrecen város alpolgármestere nyitotta meg, majd Kövesi Eszter, a Varázslatos Magyarország ügyvezetője és Kapocsi István, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság általános igazgatóhelyettese köszöntötte a vendégeket.

Ezután került sor a díjátadóra, ahol a VM négy különdíjat adott át, majd az első három helyezettnek gratulált. Az Igazgatóság szintén átadta a saját kollégáinak rendezett fotópályázat díjait.

A Bényi Galéria impozáns terében megrendezett fotókiállítás egy reprezentatív válogatást mutatott be a díjazottak és a pályázók képeiből, amelyeknek köszönhetően a látogatók betekintést nyerhettek a Hortobágyi Nemzeti Park életének változatos élővilágába, valamint a hagyományos pásztorkultúrába.

Díjazottak

A Varázslatos Hortobágy fotópályázat díjazottjai:

  1. helyezett – Kocsis Ferenc: Hajnali kihúzás
  2. helyezett – Derencsényi István: Rackák naplementében
  3. helyezett – Ambrus Tímea: Hozzád indulok

Különdíjasok:

Bella László: Aurora Borealis a Hortobágyon
Dósa László: Nászruha
Gyenti Balázs: Helyfoglalás
Borza Sándor: Terített asztal

 

Az 50 év a mi szemünkkel fotópályázat díjazottjai:

1. helyezett – Szilágyi Attila: Pásztortűz
2. helyezett – Szilágyi Attila: Reggeli üdvözlés darumódra
3. helyezett: Szilágyi Attila: A harag napja
Portfólió-díj – Habarics Béla
Különdíjasok – Simay Gábor, Habarics Béla, Szilágyi Attila

Kiállítók: Ambrus Tímea, Bella László, Borsányi Attila Cirkos Sebestyén, Csörögi Dóra, Derencsényi István, Dósa László, Dr. Barsi Ernő. Dr. Horváth Erzsébet, Dr. Kiss Marianna, Fáth Ádám, Gesztelyi-Nagy György, Gyenti Balázs, Habarics Béla, Karay Zoltán, Kékesi Henriette, Kéri Tamás, Kocsis Ferenc, Lisztes László, Litauszki Tibor, Pompola Krisztián, Simay Gábor, Szilágyi Attila, Sztricskó Tamás, Tar János, Tonomár Mónika, Tóth László, Vida István Tamás, Vojtnics József, Zvarga Gábor, Zsila Sándor

A kiállítás ingyenesen látogatható 2023. június 29-től július 30-ig, naponta 10-től 18 óráig, esti rendezvények alkalmával 19 óráig.

További képek: https://varazslatosmagyarorszag.hu/
További információ és programok: https://www.hnp.hu/hu
https://kolcseykozpont.hu/benyi-galeria/

Esemény fotók: Kiss Lóránt