Szarvasok a vízen – Természetfotó díszíti az RSM csapat vitorláját Havi természetfotós pályázat

Szarvasok a vízen – Természetfotó díszíti az RSM csapat vitorláját július 15.

Az 53. balatoni Kékszalag vitorlás versenyen szarvasok díszelegnek a tavalyi nyertes hajó vitorláján! A Varázslatos Magyarország fő támogatója, a Lenergy Magyarország Kft. 2021-ben az RSM vitorlás csapat mögé állt. A katamarán legnagyobb vitorláját, a code zero-t pedig nem más, mint VM-es fotósunk, Micskó Zoltán különleges szarvasokat ábrázoló képe díszíti!

A vitorla első kibontásának szemtanúi voltunk a felkészítő edzésen. Nézzétek meg az erről készült videónkat:

Micskó Zolán szarvascsordát ábrázoló képét a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén elhelyezkedő Kab-hegyen készítette, így a szarvasok ismét visszatérnek „otthonukba”, a Balaton területére. A kép művészien, fekete-fehér sziluettes ábrázolással mutatja be a hegygerincen megpihenő szarvascsordát. A motívum felapplikálása igazi kihívást jelentett a vitorla készítőjének, hiszen úgy kellett megoldani a bravúrt, hogy a vitorlának ne adjon a díszítés túl nagy súlyt, ami lassíthatná a katamaránt. Végül a vitorla mindkét oldalán megjelentek a szarvasok, tehát bármerről nézi a szemlélő, találkozhat velük. A katamarán orránál álló, hatalmas agancsokkal bíró büszke bika óriási dinamikát ad a látványnak, mintha ő vezetné előre a hajót. A kép egyébként a Varázslatos Magyarország természetfotó pályázat 2019-es anyagát bemutató fotóalbum borítóján is szerepelt már.

Micskó Zoltán Horizonton c. képe

Az RSM-ről

Az RSM Hungary Sail Racing Team 2010-ben elsőként kezdte meg a versenyzést katamaránnal a nagyhajós vitorláscsapatok között. Ez volt az első olyan év, amikor katamaránok is rajthoz állhattak a balatoni nagyhajós vitorlás versenyeken, többek között a KÉKSZALAG Nemzetközi Vitorlásversenyen.

Gaál Péter, a Lenergy cégcsoport tulajdonosa és a Varázslatos Magyarország alapítója az RSM csapatával

Az innovációk és a kemény csapatmunka 2020-ban meghozta gyümölcsét.  Az 52. Kékszalag-Raiffeisen Nagydíjon az RSM Sail Racing Team csapata az AC45 típusú katamaránnal péntek hajnalban 2 óra 52 perc 57 másodperckor ért célba, ezzel elnyerve az abszolút 1. helyet.

Az AC45 katamarán

Az AC45 egy nagy teljesítményű one-design katamarán, amely az America’s Cup World Series csapatok részére került kifejlesztésre. Összesen 14 db teljesen azonos AC45 hajó készült a Core Builders Composite új-zélandi hajóépítő műhelyben, amelyekből az egyik hajót 2017-ben az RSM csapata vásárolta meg. „Repülő” üzemmódban az AC45 katamaránok már közepes szélerősségben könnyedén elérik a 38-40 csomós csúcssebességet.

Paraméterek:
HAJÓTEST (CARBON COMPOSITE)
HOSSZ: 3,45 M
SZÉLESSÉG: 6,90 M
SÚLY: 1.290-1.320 KG
MAXIMÁLIS MERÜLÉS: 2,7 M
ÁRBÓC MAGASSÁG: 21,5 M

VITORLÁK
ORRVITORLA: 48 M²
FŐ:100 M²
GENNAKER: 125 M²

Bízunk benne, hogy a Varázslatos Magyarország természetfotó pályázat egyik kiemelkedő fotóján szereplő a szarvasok jó szelet fognak be majd a code zero vitorlába, és jó szerencsét hoznak a csapatnak! Drukkoljunk együtt július 22-én az RSM-nek!