A „magyar sivatag” kiskunsági homokbuckái Ma egy fészek, holnap az óceán!

A „magyar sivatag” kiskunsági homokbuckái augusztus 12.

2020 első természetvédelmi akcióján a Kiskunságba látogattunk lelkes régi és új természetbarátainkkal. Fülöpházán a táj jellegzetes képződményét, egy homokbuckát tehermentesítettünk, és ásóink segítségével nyílt és tiszta homokfelszínné alakítunk át, így a bucka ismét mozgó buckává válhatott! A tikkasztó déli órákban hűsöltünk az árnyékban, bográcsgulyást ettünk, majd nyakunkba vettük a környéket helyi vezetőnk kalauzolásával. Végigjártuk a Báránypirosító tanösvényt, majd Kelemenszék szikestavait látogattuk meg, és merültünk el a hely szépségeiben.  Remek társaságban ismét egy dolgos és boldog napot tölthettünk együtt!

Köszönjük a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságnak a lehetőséget, és önkénteseink munkáját!

 

FELHÍVÁS

Ma egy fészek, holnap az óceán!
Kiskunsági Nemzeti Park, 2020. július 25.

Tarts velünk a Kiskunságba, és segítsd munkáddal a helyi környezetet és élővilágot! 

Te is hozzájárulhatsz lélegző bolygónk egészségének megóvásához, a globális változáshoz azonban lokális cselekedetre van szükség! Ha egy madárfészket visszahelyezve a madárpopuláció életben maradását segítjük, olyan jótékony folyamatot indíthatunk el, amely elérhet akár az óceánokig is. A VM arra invitálja a természetszerető és fotós közösséget, hogy saját környezetében, hazánk természeti értékeinek megóvásával járuljon hozzá globális környezetünk védelméhez. Tartsatok velünk Magyarország nemzeti parkjaiba, ahol munkánkkal segítjük a helyi állat- és növényvilágot, majd elmerülünk a természetfotózásban. 


Hogyan? 

A karantén időszak után ismét kimozdulhatunk a természetbe, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai várják segítségünket! A Fülöpházi buckavidéken a Báránypirosító tanösvény útvonalán élőhely rekonstrukciót végzünk, egy jelenleg gyomos homokbuckát nyílt homokfelszínné alakítunk át. A homokfelszínről eltávolítjuk az invazív növényzetet, így a bucka ismét mozgó buckává válhat!
Délben elfogyasztjuk finom bográcsos ebédünket, majd egy kis pihenő után a tanösvényt fedezzük fel, majd Kelemenszéken a szikes pusztát, bivaly legelőt és vizes élőhelyeket és a keressük fel, ahol lehetőségünk lesz megismerni, és fotózni a helyi élővilágot. 

A nap során természetvédelmi szakértőnk és kísérőnk Filotás Zoltán ökoturisztikai szakreferens lesz. 

Részletes program:

8:00 - 08:30 Gyülekező a Fülöpházi Erdei Iskolánál (52-es főút, 20-as km kő)
08:30 - 09:30 Bemutatkozás, a napi program ismertetése
09:30 – 12:30 Természetvédelmi munka a futóbuckán
12:30 - 14:30 Ebéd és pihenő
14:30 - 18:00 A Báránypirosító tanösvény és Kelemenszék szikespusztájának, bivalylegelőjének és vizes élőhelyének felkeresése és fotózása. Megfigyelőház is a fotósok rendelkezésére áll. 

A nap túra része könnyű, a munka azonban egy nyílt, napos buckaoldalon fog történni. A fotózáshoz saját gép szükséges.

Hogy a természet rendjét ne bolygassuk meg, az akcióra limitált létszámban tudjuk fogadni a résztvevőket, így a jelentkezés sorrendjében beérkezett első 25 fő kerülhet be!
Jelentkezz minél hamarabb, hogy bekerülhess a programba! 

Jelentkezési határidő: 2020. július 23.

Ha lemaradsz a programról, ne csüggedj, lemondás esetén a sorrendben következő jelentkező esélyes a részvételre. 

*A nap folyamán álló- és mozgóképek készülnek az akcióról és résztvevőkről, amelyeket a VM a későbbiekben természetvédelmi céljaira használhat fel, jelentkezéseddel beleegyeztél ezek felhasználásába.