Egy nap az Őrség vadvilágában Ma egy fészek, holnap az óceán!

Egy nap az Őrség vadvilágában november 3.

Egy csodálatos őszi napon tartottuk meg 10. „Ma egy fészek, holnap az óceán!” akciónkat Szalafőn, az Őrségi Nemzeti Parkban. Önkéntes természetbarátainkkkal a Körtike tanösvény tábláit renováltuk az őszi, színesedő erdő ölelésében.

Délután hatalmas patásokkal találkozhattunk a több hektáron elterülő vad legelőn, eurázsiai vadlovakkal és a fajvédelmi program keretében betelepített európai bölényekkel! A nap izgalmait a Pityerszeri Népi Műemlékegyüttesnél pihenhettük ki, egy tál dödölle elfogyasztása mellet, majd a skanzen korhű házaiban való gyönyörködéssel!

Köszönjük az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságnak a lehetőséget, az önkéntesek munkáját és a jó beszélgetéseket!

 

FELHÍVÁS

Varázslatos Magyarország „Ma egy fészek, holnap az óceán!” 
Őrségi Nemzeti Park, 2020. október 24. 

Tarts velünk, szépítsük meg együtt a Körtike tanösvényt és ismerjük meg az Őrség vadvilágát!

Te is hozzájárulhatsz lélegző bolygónk egészségének megóvásához, a globális változáshoz azonban lokális cselekedetre van szükség! Ha egy madárfészket visszahelyezve a madárpopuláció életben maradását segítjük, olyan jótékony folyamatot indíthatunk el, amely elérhet akár az óceánokig is.
A VM arra invitálja a természetszerető és fotós közösséget, hogy saját környezetében, hazánk természeti értékeinek megóvásával járuljon hozzá globális környezetünk védelméhez. Tartsatok velünk Magyarország nemzeti parkjaiba, ahol munkánkkal segítjük a helyi állat- és növényvilágot, majd elmerülünk a természetfotózásban.

Hogyan?
Október végén az Őrségi Nemzeti Parkba látogatunk, Szalafőn a Körtike tanösvény tábláinak renoválását végezzük el, közben lehetőség nyílik a közeli rétek és az őszi, színesedő erdők fotózására.
A munka után megérdemelten pihenünk egyet, egy kellemes ebéd elfogyasztását követően természetvédelmi szakértőnk kalauzolásával megtekintjük a Pityerszeri Népi Műemlékegyüttes korhű házait és berendezéseit, majd a skanzen szomszédságában elterülő közös legelőn élő eurázsai vadlovakat és európai bölényeket. Itt egy új építésű kilátóról jól belátható és fotózható a teljes rét az állatokkal.
A nap során természetvédelmi szakértőnk és kísérőnk Gönye Zsuzsanna, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság környezeti nevelője és kollégái lesznek.
A munka erőssége: könnyű fizikai munka: táblák karbantartása, csiszolás, festés, a tanösvény hossza 6 km, az útvonal jellege: a tanösvény útvonala Szalafő, Csörgőszeri útján halad 2 km-t, majd kavicsos üzemi úton, erdei környezetben halad tovább.

Részletes program:
10:00 – 10:30 Gyülekező: Őrségi Népi Műemlékegyüttes (Szalafő, Pityerszer, GPS: 46°51'53.2"N 16°20'24.3"E)
10:30 – 11:00 Bemutatkozás, a napi program ismertetése
11:00 – 13:30 Természetvédelmi munka: a Körtike tanösvény felújítása, tanösvény táblák festése, renoválása
13:00 – 14:30 Ebéd és pihenő
14:30 – 17:00 Séta a pityerszeri Őrségi Népi Műemlékegyüttes környékén
Az egyes programelemek kezdési ideje változhat az időjárás függvényében.

Az akcióra limitált létszámban, a jelentkezés sorrendjében beérkező első 25 főt tudjuk fogadni, hogy a természet rendjét ne bolygassuk meg. Jelentkezz minél hamarabb, hogy bekerülhess a programba!
Jelentkezési határidő: 2020. október 21.
Lemondás esetén a sorrendben következő jelentkezőnek adjuk át a részvételi lehetőséget.

*A nap folyamán álló- és mozgóképek készülnek az akcióról és résztvevőkről, amelyeket a Varázslatos Magyarország a későbbiekben természetvédelmi céljaira használhat fel. Jelentkezéseddel beleegyezel ezek felhasználásába.