Élhető Bodrog embernek és madárnak Ma egy fészek, holnap az óceán!

Élhető Bodrog embernek és madárnak július 19.

A festői szépségű Bodrogzugban járt a VM „Ma egy fészek, holnap az óceán!” csapata, ahol a természetbarát önkéntesek 30 zsák felgyülemlett szeméttel könnyítették meg a Bodrog partját. Délután kenukba szállva a Zsaró-éren evezve énekesmadarak számára 20 darab B-típusú madárodút helyezett ki a csapat. A közeli pihenőhely gyermekek természetismereti oktatását szolgálja,  a későbbiekben így környezeti nevelési órákon fogják a kicsik megfigyelni az ott költő madarakat. A nap folyamán a helyi természetvédelemi szakembereknek köszönhetően nagyon sok hasznos ismerettel gyarapodott a tájegységről és természetvédelem aktuális kérdéseiről a csapat, és evezés közben megismerhette a Bodrog varázslatos vízi világát is.

Köszönjük minden lelkes résztvevőnek a munkáját és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak a segítséget! 

 

FELHÍVÁS

Varázslatos Magyarország „Ma egy fészek, holnap az óceán!” 
Aggteleki Nemzeti Park, Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzet – 2022. augusztus 12. 

Élhető Bodrog embernek és madárnak - Evezz és dolgozz velünk! 

Te is hozzájárulhatsz lélegző bolygónk egészségének megóvásához, a globális változáshoz azonban lokális cselekedetre van szükség! A VM arra invitálja a természetszerető és fotós közösséget, hogy saját környezetében, hazánk természeti értékeinek megóvásával járuljon hozzá az élővilág védelméhez. Tartsatok velünk Magyarország nemzeti parkjaiba, ahol munkánkkal segítjük a helyi állat- és növényvilágot, majd felfedezzük a környék természeti szépségeit.

Hogyan?
A VM és Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság arra hívja a természetbarátokat, hogy töltsünk el együtt egy aktív napot a Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzetben. A nap első felében a Bodrog mentén felgyülemlett szemetet szedjük össze, majd megpihenünk egy folyóparti ebédre. Délután kenukba szállunk, s leevezünk a Bodrogzugi I. főcsatorna (Zsaró-ér) pihenőhelyére, ahol énekesmadarak számára B-típusú madárodúkat helyezünk majd ki, se ezek könnyebb megközelíthetősége végett ösvényeket alakítunk ki. Az evezés alatt és a megállóknál lehetőségünk lesz a helyi természetvédelemi szakemberek kalauzolásában a vízi világ megismerésére és fotózására is. 

A nap szakmai vezetője Serfőző Márió környezeti nevelési és ökoturisztikai csoportvezető lesz, valamint segítségünkre lesznek Juhászné Türke Ildikó és Szegedi Zsolt természetvédelmi szakemberek. 

Részletes program:
09:00 – 09:30 Gyülekező: Bodrogkeresztúr – komp (3917 Bodrogkisfalud, Kossuth utca 7)
09:30 – 10:00 Bemutatkozás, a napi program ismertetése
10:00 – 12:30 Munkavégzés: szemétszedés a folyó mentén
12:30 – 14:00 Ebéd és pihenő a Horgony Étteremben 
14:00 – 17:00 Munkavégzés és evezés: kenuk felvétele (Unió Vízitelep, Tokaj, Bodrogkeresztúri út 5.), evezés a Bodrogzugi I. főcsatornán, majd területkezelés és B-típusú madárodúk kihelyezése a Zsaró-ér pihenőhelyén

Az egyes programpontok és azok kezdési ideje változhat. 

A program munka része enyhe nehézségű lesz. Összesen 3-4km evezésben lesz részünk, melyben mindenki erejének megfelelően veheti ki részét, a kenuk beosztása is ennek megfelelően zajlik majd. 

A napszúrást és megégést megelőzvén javasoljuk a fejfedő és naptej használatát, valamint a szúnyogok elleni védelmet. Kérjük, hogy hozz magaddal kulacsot és benne megfelelő mennyiségű folyadékot, hogy ne növeljük az üres műanyagpalackok számát, ebédnél tudjuk pótolni a folyadékot a kulacsokba.  

A kenuzásnál a vagyontárgyaknak, fényképezőgépeknek hordót tudunk biztosítani, de a felelősséget mindenki maga vállalja saját értéktárgyaiért. 

Résztvevők száma: Hogy az élővilágot ne bolygassuk meg, a programra limitált létszámban, a jelentkezés sorrendjében beérkező első 20 főt tudjuk fogadni. Jelentkezz minél hamarabb, hogy bekerülhess a programba!

Jelentkezési határidő: 2022. augusztus 10. 

Lemondás esetén a sorrendben következő jelentkezőnek adjuk át a részvételi lehetőséget.

* Jelentkezéseddel vállalod, hogy a természetvédelmi programon saját felelősségedre veszel részt. 
*A nap folyamán álló- és mozgóképek készülnek az akcióról és résztvevőkről, amelyeket a Varázslatos Magyarország a későbbiekben természetvédelmi céljaira használ fel. Jelentkezéseddel beleegyezel ezek felhasználásába.