„Ma egy fészek, holnap az óceán!” – a Varázslatos Magyarország természetvédelmi akciója a Balaton-felvidéken Ma egy fészek, holnap az óceán!

„Ma egy fészek, holnap az óceán!” – a Varázslatos Magyarország természetvédelmi akciója a Balaton-felvidéken szeptember 10.

Tölts velünk egy hétvégét a Balaton-felvidék természeti csodái között, és segítsük együtt az élővilágot!

Balaton-felvidéki Nemzeti Park – 2021. szeptember 25-26.

Regisztrálj mihamarabb:  https://vm-magazin.hu/jelentkezes/

Te is hozzájárulhatsz lélegző bolygónk egészségének megóvásához, a globális változáshoz azonban lokális cselekedetre van szükség! A VM arra invitálja a természetszerető és fotós közösséget, hogy saját környezetében, hazánk természeti értékeinek megóvásával járuljon hozzá az élővilág védelméhez. Tartsatok velünk Magyarország nemzeti parkjaiba, ahol munkánkkal segítjük a helyi állat- és növényvilágot, majd felfedezzük a környék természeti szépségeit.

Hogyan?

Az indián nyár derekán egy tartalmas hétvégét töltünk a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságához tartozó Kőtengernél és a Kis-Balatonnál. A szombati nap a természetvédelmi munkáé lesz, amikor is a Szentbékkálla mellett elterülő egyedülálló geológiai képződmény sziklái között élő flóra és fauna védelméért élőhelykezelési munkálatokat végzünk. A munka végeztével elköltjük jól megérdemelt ebédünket, majd a helyi természetvédelmi szakemberek kalauzolásában nyakunkba vesszük a kővilágot, felfedezzük annak szépségeit.

A kétnapos program második fele vasárnap a Kis-Balaton területén telik majd, ahol a Látogatóközpontnál kenukba szállva a Hévízi-csatornán leevezünk a Diás-szigetre, ahol szakvezetett kiránduláson veszünk részt a Fekete István-emlékhelynél. A vízitúrán és Matula bácsi kunyhója körül fotózásra is lehetőségünk adódik majd. A túra végeztével a Látogatóközpontnál ebédelünk, ahol megismerkedünk a bemutatóhely érdekességeivel is. A szombati nap során természetvédelmi szakértőink és kísérőink Vókó László természetvédelmi őrkerület vezető és Szabó Attila természetvédelmi őr lesz, a vasárnapi napon pedig a Kis-Balaton Látogatóközpont munkatársai tartanak velünk.

Részletes program:

szeptember 25., szombat

09:00 – 09:30 Gyülekező: Szentbékkállai Kőtenger, D-NY-i parkoló
09:30 – 10:00 Bemutatkozás, a napi program ismertetése és kivonulás a munka helyszínére
10:00 – 14:00 Természetvédelmi munka: élőhelykezelés, szeder kézi irtása és összehordása
14:00 – 15:00 Ebéd és pihenő
15:00 – 17:00 Természetvédelmi őr által vezetett kirándulás és fotózási lehetőség a Kőtengernél

szeptember 26., vasárnap

09:30 – 10:00 Gyülekező: a Kis-Balaton Látogatóközpontnál eligazítás és vízi oktatás

10:00 – 13:00 – Kenu túra: 2×2.5km-es evezés a Hévízi-csatornán át a diás-szigeti Fekete István-emlékhelyhez

13:00 – 14:00 – Ebéd a Látogatóközpontban

14:00 – 15:00 – Séta a Kis-Balaton Látogatóközpontban

Az egyes programpontok kezdési ideje változhat az időjárás függvényében.

A program munka része közepes nehézségű lesz, ajánlott magasszárú, vízhatlan cipőben és a szúrós szedres ellen jól védő ruházatban érkezni. Figyelem: a Kőtenger darázs-veszélyes hely, akinek allergiája van a darázscsípésre, nem ajánlott a program!

A vasárnapi evezés 2×2.5km-en zajlik, ami 1-1 óra evezést jelent, illetve a kenukat egy 20m-es sétával nekünk kell a csatornához levinni. A programon szintén víz és- szélálló ruházat ajánlott.

A két nap folyamán ebédet biztosítunk, de a többi étkezésről és szállásról a résztvevők maguk gondoskodnak.

Résztvevők száma: Hogy az élővilágot ne bolygassuk meg, a programra limitált létszámban, a jelentkezés sorrendjében beérkező első 25 főt tudjuk fogadni. Jelentkezz minél hamarabb, hogy bekerülhess a programba!

Jelentkezési határidő: 2021. szeptember 22.

Lemondás esetén a sorrendben következő jelentkezőnek adjuk át a részvételi lehetőséget.

* Jelentkezéseddel vállalod, hogy a természetvédelmi programon saját felelősségedre veszel részt.

*A nap folyamán álló- és mozgóképek készülnek az akcióról és résztvevőkről, amelyeket a Varázslatos Magyarország a későbbiekben természetvédelmi céljaira használ fel. Jelentkezéseddel beleegyezel ezek felhasználásába.