Önkéntesek gyermekek természetismereti oktatásáért Ma egy fészek, holnap az óceán!

Önkéntesek gyermekek természetismereti oktatásáért augusztus 24.

A VM „Ma egy fészek, holnap az óceán!” természetvédelmi programján lelkes önkéntesek a kiskunsági Kontyvirág Erdei Iskola természetismereti foglalkoztatóját újítottak fel az odaérkező gyerekek számára. A nyári hőséggel dacolva, a csapat teljesen újjá varázsolta a létesítményt, sőt nyakukba vették a környéket és persze fotós felszerelésüket és felfedezték a Tisza vízi világát is!

Köszönjük minden lelkes résztvevőnek a munkáját és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságnak a lehetőséget!

 

FELHÍVÁS

Varázslatos Magyarország „Ma egy fészek, holnap az óceán!” 
Kiskunsági Nemzeti Park – 2022. június 19. 

Színezd újra, a Kiskunságban! 

Te is hozzájárulhatsz lélegző bolygónk egészségének megóvásához, a globális változáshoz azonban lokális cselekedetre van szükség! A VM arra invitálja a természetszerető és fotós közösséget, hogy saját környezetében, hazánk természeti értékeinek megóvásával járuljon hozzá az élővilág védelméhez. Tartsatok velünk Magyarország nemzeti parkjaiba, ahol munkánkkal segítjük a helyi állat- és növényvilágot, majd felfedezzük a környék természeti szépségeit.

Hogyan?
A Lakitelek határában, Tőserdőben megbújó Kontyvirág Erdei Iskola kéri most a VM önkénteseinek segítségét. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Tiszamenti Tájegységének erdei iskolája a gyermekek természetismereti oktatásához és a térség történelmi és kultúrtörténeti megismeréséhez biztosít helyszínt, a tanösvények és a szabadtéri létesítmények pedig a kicsik és nagyon természeti edukálását szolgálják.  A VM önkéntesei most az órák kinti helyszínéül szolgáló külső foglalkoztatók újjávarázsolásában segédkezhetnek az épület faszerkezetének csiszolásával és festésével. 
Az Erdei Iskola munkatársai cserébe egy ízletes kemencében sült halétellel várják a megfáradt munkásokat, és egy délutáni körútra viszik őket a Holt-Tisza és a Tisza mentén, amikor az élővilág és, kis szerencsével, a tiszavirágzás megörökítésére e is nyílik lehetősége annak, aki fényképezőgéppel is készül. 
A délutáni program helyszínei: a Tisza természetes magas partja Tiszaalpárnál, bronzkori földvár és templomdomb, Csongrádtól az ányási nagykanyarig a Tisza mentén, ártéri erdők és az élő folyó, a Csaj-tó és madárvilága.

A szombati nap során kísérőnk Filotás Zoltán, természetvédelmi szakember és a Kontyvirág Erdei Iskola vezetője lesz, továbbá Tajti László tájegységvezető és a tájegység természetvédelmi őrkerületvezetői.  

Részletes program:
09:00 – 09:30 Gyülekező: Kontyvirág Erdei Iskola (6065 Lakitelek-Tőserdő Szikra 65/am GPS koordináta: 46.853777, 19.984461)
09:30 – 10:00 Bemutatkozás, a napi program ismertetése 
10:00 – 13:00 Munkavégzés: szaletli csiszolása és festése
13:00 – 14:30 Ebéd és pihenő
14:30 – 18:00 Kirándulás a Holt-Tisza mentén
Az egyes programpontok és azok kezdési ideje változhat. 

A program munka része enyhe nehézségű lesz (csiszolás, ecsettel történő festés), a kirándulás gyalogos része körülbelül 6 km-en fog zajlani, többnyire könnyű, helyenként közepesen nehéz terepen. 

Ne felejts el munkavégzésre alkalmas ruhát és a nap ellen fejfedőt hozni, javasoltuk a zárt cipó viseletét és a szúnyogok elleni védelmet, valamint, hogy legyen nálad kulacs is. 

Résztvevők száma: Hogy az élővilágot ne bolygassuk meg, a programra limitált létszámban, a jelentkezés sorrendjében beérkező első 20 főt tudjuk fogadni. Jelentkezz minél hamarabb, hogy bekerülhess a programba!

Jelentkezési határidő: 2022. június 16.