Országunk kevéssé ismert gyöngyszeme a magasból Ma egy fészek, holnap az óceán!

Országunk kevéssé ismert gyöngyszeme a magasból szeptember 17.

A nyár utolsó napján országunk egyik rejtett gyöngyszemét, a Tarnavidéki Tájvédelmi Körzetet látogattuk meg természetbarát csapatunkkal. A férfiak súllyal és gravitációval dacolva vittek fel egy nehéz tájékoztató táblát a meredek és csúszós hegyoldalon, majd Nagy-kő tetejére érve nemcsak a lélegzetelállító kiáltásban gyönyörködtünk, de a csapat azon dolgozott, hogy a növényvilágnak teret adjon a növekedésre, ezzel elősegítve a helyi állatvilág legelését is. Alkonyatkor fényképezőgépet ragadva fotóztuk a lankás domboldal mezőit, és a rajta békésen legelésző nyájat.

Köszönjük, hogy egy hasznos napot tölthettünk egy ilyen csodálatos vidéken a Bükki Nemzeti Park munkatársainak, az önkéntesek lelkes munkáját, valamint

 

FELHÍVÁS

Ma egy fészek, holnap az óceán! 
Bükki Nemzeti Park, Tarnavidék Tájvédelmi Körzet, 2019. augusztus 31.

Te is hozzájárulhatsz lélegző bolygónk egészségének megóvásához, a globális változáshoz azonban lokális cselekedetre van szükség! Ha egy madárfészket visszahelyezve a madárpopuláció életben maradását segítjük, olyan jótékony folyamatot indíthatunk el, amely elérhet akár az óceánokig is.
A VM arra invitálja a természetszerető és fotós közösséget, hogy saját környezetében, hazánk természeti értékeinek megóvásával járuljon hozzá globális környezetünk védelméhez. Tartsatok velünk Magyarország nemzeti parkjaiba, ahol munkánkkal segítjük a helyi állat- és növényvilágot, majd elmerülünk a természetfotózásban. 

Hogyan? 
A nyár utolsó napján az Óbükkbe látogatunk, ahol a kevéssé ismert Tarnavidéki Tájvédelmi Körzet Nagy-kő tanösvényét vesszük kezelésbe, tájékoztató táblákat helyezünk ki és festünk újra, valamint természetvédelmi kezelési munkálatokat végzünk. Bükkszenterzsébet és környékén barangolunk, ahol a helyiek finom tradicionális ebéddel vendégelnek meg minket, majd délután belevetjük magunkat a természetfotózásba a Nagy-kő alatti legelőn, ahol a helyi növény- és állatvilágot fotózzuk. (A fotózáshoz saját gép szükséges.) A nap folyamán természetvédelmi szakértőnk és házigazdánk Ilyés Evelin természetvédelmi őr lesz. 

Részletes program:
10:00-10:30 Gyülekező Bükkszenterzsébet Polgármesteri Hivatala előtt (Bükkszenterzsébet, Szabadság út 199, 3257)
10:30-11:30 Felvonulás autóval közösen a tanösvény kiinduló pontjára, itt bemutatkozás 
11:30-13:30 Természetvédelmi munka: a Nagy-kő tanösvényének felújítása, tájékoztató táblák festése és cseréje, cserje irtás, szemétmentesítés 
13:30-15:30 Visszaút a faluba, ebéd a vidékre jellegzetes ételekkel
15:30-18:00 Természetfotózás: a Nagy-kő tanösvény alatti legelő környékén, ahová terepjárókkal jutunk ki. 

Hogy a természet rendjét ne bolygassuk meg, az akcióra limitált létszámban tudjuk fogadni a résztvevőket, így a jelentkezés sorrendjében beérkezett első 20 fő kerülhet be!
Jelentkezz minél hamarabb, hogy bekerülhess a programba! 

Jelentkezési határidő: 2019. augusztus 29.

Ha lemaradsz a programról, ne csüggedj, lemondás esetén a sorrendben következő jelentkező esélyes a részvételre. 

*A program egész napos, nem bontható, így a teljes napi részvételedre számítunk.
A nap folyamán álló- és mozgóképek készülnek az akcióról és résztvevőkről, amelyeket a VM a későbbiekben saját promóciós céljaira használhat fel, jelentkezéseddel beleegyeztél ezek felhasználásába.