Rétek, patakok, barlangok élővilága a Börzsönyben Ma egy fészek, holnap az óceán!

Rétek, patakok, barlangok élővilága a Börzsönyben szeptember 30.

Kicsik és nagyok gyűltek össze a Börzsöny szívében, Királyréten, ahol a kiszáradó láprét erdősülésének megakadályozásért dolgoztunk önkénteseinkkel. Természetvédelmi szakemberekkel kalandoztunk az erdőben, tanulhattunk tőlük a helyi ökoszisztéma működéséről; Potyó Imre, a VM győztes természetfotósa pedig fotós szemmel mutatta be nekünk a helyi barlangok, patakok és rétek lakóinak titkos világát!

Köszönjük az önkéntesek munkáját, és a Duna-Ipoly  Nemzeti Park munkatársainak egész napos segítségét és kalauzolását!

FELHÍVÁS

Varázslatos Magyarország „Ma egy fészek, holnap az óceán!” 
Duna-Ipoly Nemzeti Park, 2020. szeptember 19. 

Fedezd fel velünk a Duna-Ipoly Nemzeti Park természeti kincseit, és segíts munkáddal a helyi élővilág egyensúlyát! 

Te is hozzájárulhatsz lélegző bolygónk egészségének megóvásához, a globális változáshoz azonban lokális cselekedetre van szükség! Ha egy madárfészket visszahelyezve a madárpopuláció életben maradását segítjük, olyan jótékony folyamatot indíthatunk el, amely elérhet akár az óceánokig is.
A VM arra invitálja a természetszerető és fotós közösséget, hogy saját környezetében, hazánk természeti értékeinek megóvásával járuljon hozzá globális környezetünk védelméhez. Tartsatok velünk Magyarország nemzeti parkjaiba, ahol munkánkkal segítjük a helyi állat- és növényvilágot, majd elmerülünk a természetfotózásban.
 
Hogyan?
 A Duna-Ipoly Nemzeti Park szívébe, Királyrétre látogatunk, ahol munkákkal a kiszáradó láprét erdősülésének megakadályozását vesszük célba! Mechanikus eszközökkel, finom léptékű beavatkozások révén az invazív fásszárú növényektől tisztítjuk meg a területet. 
A délelőtti munkát kipihenve, ebéd után bejárjuk a Királyréti Tanösvényt, és megtekintjük a „Börzsöny lakói” interaktív kiállítást. Az útközben (fenyvesek, Bajdázói-tó, patakok) talált témák fotózásában Potyó Imre fog kalauzolni bennünket, aki nem csak természetvédelmi szakember, de a Varázslatos Magyarország fotópályázat idei győztes természetfotósa is! 
A nap során természetvédelmi szakértőink és kísérőink Selmeczi Kovács Ádám tájegységvezető és Potyó Imre környezeti nevelő lesz.

Részletes program: 
9:30 - 10:00 Gyülekező: Királyrét, Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont (GPS: 47.893781, 18.953142)

10:00 – 11:00 Bemutatkozás, a napi program ismertetése, majd kivonulás a munkaterületre
11:00 – 13:30 Munka: természetvédelmi kezelés, kaszálás, cserjeirtás 
13:30 - 15:00 Ebéd és pihenő
15:00 – 17:30 A Királyréti Tanösvény és a „Börzsöny lakói” interaktív kiállítás bejárása, valamint az útközben talált témák fotózása Potyó Imre természetfotós kalauzolásával

Izgalmas nap áll előttünk, csatlakozz mihamarabb te is! 

A munka közepes erősségű fizikai munka lesz, a munkaterület 2km-es sétával, enyhe emelkedővel érhető el. A fotózáshoz saját gép szükséges.
 
Hogy a természet rendjét ne bolygassuk meg, az akcióra limitált létszámban tudjuk fogadni a résztvevőket, így a jelentkezés sorrendjében beérkezett első 25 fő kerülhet be!
Jelentkezz minél hamarabb, hogy bekerülhess a programba!

Jelentkezési határidő: 2020. szeptember 17.

Ha lemaradsz a programról, ne csüggedj, lemondás esetén a sorrendben következő jelentkező esélyes a részvételre.

 *A nap folyamán álló- és mozgóképek készülnek az akcióról és résztvevőkről, amelyeket a VM a későbbiekben természetvédelmi céljaira használhat fel, jelentkezéseddel beleegyezel ezek felhasználásába.