Varázslatos Hortobágy – természetfotó kiállítással ünneplik az 50 éves Hortobágyi Nemzeti Park születésnapját Díjátadó

Varázslatos Hortobágy – természetfotó kiállítással ünneplik az 50 éves Hortobágyi Nemzeti Park születésnapját június 30.

Átadták a Varázslatos Magyarország és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság közös szervezésében megvalósult fotópályázat, a “Varázslatos Hortobágy” és az Igazgatóság “50 év a mi szemünkkel” pályázatának díjait, és megnyitották a pályamunkákból rendezett természetfotó kiállítást 2023. június 29-én, a debreceni Kölcsey Központ Bényi Galériájában. 

50 éves a Hortobágyi Nemzeti Park

Hazánk első nemzeti parkja 2023-ban ünnepli alapításának 50. évfordulóját. Természeti értékei a múltban és a jelenben is legendásak. Európa közepén egy olyan egyedi tájat őriz a nemzeti park, melynek párja nincs: „egy darab Ázsia Európa szívében”.
A Varázslatos Magyarország fennállása óta, immáron 14 éve gyümölcsöző kapcsolatot ápol a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósággal, egymás munkáját kölcsönösen támogatva képviselik a magyar természetvédelem ügyét. A két intézmény az 50 éves évforduló kapcsán Varázslatos Hortobágy címmel közös fotópályázatot hirdetett. A szervezők olyan természetfotókat vártak, amelyek hűen mutatják be a Hortobágyi Nemzeti Park élővilágának biológiai sokszínűségét, fókuszban az ott élő állat- és növényvilággal, a hortobágyi tájakkal és természeti jelenségekkel, valamint a világörökségi helyszínen máig élő pásztorkultúrát és hagyományos állattartáshoz kapcsolódó életképeket, portrékat és emberi sorsokat ábrázoló képeket.

A pályázatra több mint 300 alkotás érkezett, melyeket a VM szakmai zsűrije: Máté Bence, Potyó Imre, ifj. Vitray Tamás, Szilágyi Attila és Suhayda László értékelt.
A Debrecen rangos kulturális helyszínén, a Kölcsey Központban megrendezett díjátadó és kiállításmegnyitó ünnepségén majdnem kétszáz természetfotós és természetkedvelő gyűlt össze. Az est háziasszonya Szalai Andrea, a Bényi Galéria kulturális menedzsere volt, a rendezvényt Dr. Puskás István, Debrecen város alpolgármestere nyitotta meg ünnepi beszédével, majd Kövesi Eszter, a Varázslatos Magyarország ügyvezetője és Kapocsi István, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság általános igazgatóhelyettese köszöntötte a vendégeket.

Ezután került sor a díjátadóra, ahol a VM négy különdíjat adott át, majd az első három helyezettnek gratulált. Az Igazgatóság szintén átadta a saját kollégáinak rendezett fotópályázat díjait.

A Bényi Galéria impozáns terében megrendezett fotókiállítás egy reprezentatív válogatást mutat be a díjazottak és a pályázók képekből, melyből a látogatók betekintést nyerhetnek a Hortobágyi Nemzeti Park életének változatos élővilágába valamint a hagyományos pásztorkultúrájába.

Díjazottak

A Varázslatos Hortobágy fotópályázat díjazottjai:

  1. helyezett – Kocsis Ferenc: Hajnali kihúzás
  2. helyezett – Derencsényi István: Rackák naplementében
  3. helyezett – Ambrus Tímea: Hozzád indulok

Különdíjasok:

Bella László: Aurora Borealis a Hortobágyon
Dósa László: Nászruha
Gyenti Balázs: Helyfoglalás
Borza Sándor: Terített asztal

 

Az 50 év a mi szemünkkel fotópályázat díjazottjai:

1. helyezett – Szilágyi Attila: Pásztortűz
2. helyezett – Szilágyi Attila: Reggeli üdvözlés darumódra
3. helyezett: Szilágyi Attila: A harag napja
Portfólió díj – Habarics Béla
Különdíjasok – Simay Gábor, Habarics Béla, Szilágyi Attila

Kiállítók: Ambrus Tímea, Bella László, Borsányi Attila Cirkos Sebestyén, Csörögi Dóra, Derencsényi István, Dósa László, Dr. Barsi Ernő. Dr. Horváth Erzsébet, Dr. Kiss Marianna, Fáth Ádám, Gesztelyi-Nagy György, Gyenti Balázs, Habarics Béla, Karay Zoltán, Kékesi Henriette, Kéri Tamás, Kocsis Ferenc, Lisztes László, Litauszki Tibor, Pompola Krisztián, Simay Gábor, Szilágyi Attila, Sztricskó Tamás, Tar János, Tonomár Mónika, Tóth László, Vida István Tamás, Vojtnics József, Zvarga Gábor, Zsila Sándor

A kiállítás ingyenesen látogatható 2023. június 29-től július 30-ig, naponta 10-től 18 óráig, esti rendezvények alkalmával 19 óráig.

További képek: https://varazslatosmagyarorszag.hu/
További információ és programok: https://www.hnp.hu/hu
https://kolcseykozpont.hu/benyi-galeria/