A más fajoknak is odút biztosító zöld küllő lett az Év Madara Havi természetfotós pályázat

A más fajoknak is odút biztosító zöld küllő lett az Év Madara január 11.

Az MME 1979-ben indította el az Év Madara akciót, melynek célja természetvédelmi problémákkal érintett fajok, madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása. A több mint négy évtizede futó program legutóbbi állomásaként megtartott internetes szavazáson a legtöbb voksot a zöld küllő kapta.

A zöld küllő lett az év madara a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) internetes szavazása szerint. A szajkó termetű, 30-36 centiméteres madár szárnyfesztávja a fél métert is elérheti.

A faj fő elterjedési területe Európa lomboserdő-övezete, élőhelyigénye miatt kimondottan jól érzi magát a településeinken, az idős faállományú parkokkal tarkított nagyvárosokban is. A zöld küllő maga ácsolta odúban költ, évente egy, általában 5-7 tojásból álló fészekaljat nevel.

Jelenléte kiemelten fontos a fokozottan védett, odúköltő, de saját odút készíteni nem tudó szalakóta, továbbá az olyan hasonló életmódú fajok megmaradása szempontjából, mint a füleskuvik és a búbosbanka.

Országos állománya 8-12 ezer párra tehető, és stabil-enyhén emelkedőnek tekinthető. Idősebb fákhoz kötődő életmódja és szaporodása miatt a fakivágás, a mezővédő erdősávok felszámolása és felszámolódása veszélyezteti.

Állandó madarunk, a párok alapvetően egész évben, a nyugalmi időszakban is a költőterületükön vagy ennek közelében maradnak, a fiatalok többnyire nagyobb távolságokra kóborolnak. Védett madár, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

A cikk borítóképét készítette: Szerémy Szilvia (Zöld küllő)