A szikesek fennmaradásának egyik előfeltétele az időszakos vízborítás Havi természetfotós pályázat

A szikesek fennmaradásának egyik előfeltétele az időszakos vízborítás január 18.

Rég nem látott jelenségnek is tekinthetjük a pusztában most megcsillanó belvíz foltokat, hiszen az utóbbi években és kiemelten 2022-ben a csapadék eloszlás változása rendre aszályos időszakokat hozott.

Úgy tűnik, a jövő évi fűhozamra és a mezőgazdasági terményekre is kedvező hatású, lassan elolvadó hótakaró idén is elmarad, de eső formájában megérkezett a csapadék az elmúlt hónapokban.  Természetes füves élőhelyeink közül a láprétek, mocsárrétek és a szikesek fennmaradásának egyik előfeltétele az időszakos vízborítás. Értékes növény és állatfajok közösségei alkalmazkodtak ezekhez a körülményekhez, néhányuk már nem találja meg máshol életfeltételeit máshol.

belvíz

Fotó: ifj. Turny Zoltán

Az egykor időszakos víztöbblettel jellemezhető gyepterületek egy részének feltörésével, szántóvá alakításával napjainkra nemcsak a természetközeli gyepterületek fogyatkoztak meg, de egy újabb probléma is keletkezett: az ilyen eredetű szántóterületek belvíz problémái. Emiatt sajnos néhol inkább gondként értékelik a belvizet és gyors elvezetését sürgetik, noha a víz tájban tartása napjaink legsürgetőbb megoldandó kérdésévé vált.