A Zala befolyóiból: csíkok, csellék és küllők is Havi természetfotós pályázat

A Zala befolyóiból: csíkok, csellék és küllők is május 21.

Tavasszal kezdetét vette a Nyugat-Zala Tájegységben a Zala befolyó patakjaiban élő védett vízi makrogerinctelen élőlénycsoportok adatgyűjtése. Ide tartoznak az aljzaton élő szemmel is látható méretű gerinctelen élőlények, mint például a csigák, kagylók, piócák, rákok, kérészlárvák, szitakötőlárvák, poloskák, álkérészek lárvái, vízibogarak és tegzeslárvák.

Az elmúlt másfél hónapban többek között egy védett és egyben közösségi jelentőségű szitakötő, a díszes légivadász (Coenagrion ornatum) lárváit keresték a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai, szerencsére több vízfolyásban is kimutatták a jelenlétét. A célfajon kívül más védett szitakötők lárváit is megtalálták, mint pl. a kisasszony-szitakötőt (Calopteryx virgo), feketelábú folyami-szitakötőt (Gomphus vulgatissimus) és a kisfoltos laposacsát (Libellula fulva).

Díszes légivadász lárvák. Fotó: Cozma Nastasia, BfNPI

A kézihálós mintavételezésekkor – mintegy járulékosan – gyakran kerülnek a hálóba kisebb méretű halfajok egyedei is. Ilyen bónuszként került elő a Felső-Válicka több pontjáról a dunai küllő (Gobio obtusirostris), a szivárványos ökle (Rhodeus sericeus) és a fürge cselle (Phoxinus phoxinus) is. Továbbá a Batyk közelében csordogáló Csörgető-patakból kövi csík (Barbatula barbatula), a Halastói-árokból (Vasboldogasszony) réti csík (Misgurnus fossilis), a Sárvízből (Zalaszentlőrinc) pedig vágócsík (Cobitis taenia), dunai küllő (Gobio obtusirostris) és kövi csík (Barbatula barbatula) adataival gazdagodtak ily módon.

Bár a fenti halfajok szórványadatai korábbról is ismertek voltak ezekből a vízfolyásokból, örömteli, hogy újabb egyedeik kerültek elő.

Szöveg: Cozma Nastasia

A cikk borítóképét készítette: Násfayné Kőházi Mária (Fürge csellék a patakban)