Átnyaraló nagy pólingok a kardoskúti Fehér-tónál Havi természetfotós pályázat

Átnyaraló nagy pólingok a kardoskúti Fehér-tónál július 6.

Több mint száz nagy póling tartózkodik a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén. Nappal a környező gyepeken csemegéznek, éjszakára a tómederbe húzódnak be.

A nagy pólingok Európa északi tájain, elsősorban Skandináviában költenek, a telet pedig a mediterrán területeken töltik. Az őszi és tavaszi vonuláskor Magyarországon is szép számban megállnak. Minden évben akadnak átnyaraló példányok is.

A kardoskúti Fehér-tónál az utóbbi hetekben jelentősen megnövekedett az átnyaraló nagy pólingok száma. Május közepén még csak néhány egyed tartózkodott itt, júniusban azonban, ahogy megkezdődtek a kaszálások, egyre népesebb lett a táboruk. Az eddig megfigyelt legtöbb példány 104 volt.

Fotó: Marik Pál

A lekaszált gyepek és lucernák kitűnő táplálkozóhelyül szolgálnak számukra. Elsősorban nagytestű rovarokat, sáskákat, tücsköket fogyasztanak. A déli órákat a kiszáradt tómederben töltik és éjszakára is oda húzódnak be.

Az átnyaraló példányok olyan egyedek, amelyek pár nélkül maradtak, vagy sikertelen volt a fészkelésük. A nagy pólingok a Magyarországon előforduló legnagyobb partimadarak.