Cserebökényben két odúban is kilenc fiókát nevelnek a szalakóták Havi természetfotós pályázat

Cserebökényben két odúban is kilenc fiókát nevelnek a szalakóták július 5.

A Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén a közelmúltban két odúban is meglehetősen népes, 9 fiókás szalakóta családra bukkantak a nemzeti park munkatársai.

Június 25-én a Terehalomban kihelyezett, „D” típusú költőládában találtak kilenc, kirepülés előtt álló fiókát. Nagy meglepetésükre a következő napon is előkerült egy kilencfiókás fészekalj Györgykirályságnál. Itt a fiókák 3-7 napos fejlettségűek voltak.

A harkályok által vájt öreg, korhadt fák fogyatkozásával csökkentek a szalakóták természetes költési lehetőségei. A zöld küllők és fekete harkályok odúinak pótlására mesterséges költőládákat helyeztek ki, amelyeket növekvő számban foglaltak el a szalakóták. Az afrikai telelőhelyről április végétől visszaérkező szalakóták május közepe és július vége között, évente egyszer költenek. Fészekaljuk általában 4-5 fehér színű tojásból áll. A 18-19 napig tartó kotlás többnyire a harmadik tojás lerakása után kezdődik el, emiatt a kelés nem egyszerre történik. A fiókák fejlettségében jelentős eltérés mutatkozik. A röpképesség eléréséig 28-29 napot töltenek az odúban. A korábban kelt, fejlettebb fiókák hamarabb kirepülnek.

Fotó: Őze Péter

A Cserebökényi-puszták térségében kihelyezett 200 darab, „D” típusú odúból idén 167-ben kezdtek költésbe a szalakóták. Jellemzően négy fiókát találtunk, 11 helyen hatfiókás, két helyen kilencfiókás fészek is előfordul. A Körös-Maros Nemzeti Parkban ez a második olyan év, amikor egy odúban hat fiókánál több került szem elé. 2022-ben volt az első alkalom, hogy egy 9 és egy 7 fiókás fészekalj is előkerült. Magyarország területén a második sikeres, 9 fiókás szalakóta fészekalj a cserebökényi volt. Az elsőt 2019-ben Kunszentmiklóson találták meg.

Fotó: Őze Péter

Idén a szalakóták többsége május végén, június elején kezdett költésbe. Egyes területrészeken a szokásos időben, május közepén megkezdődött a tojásrakás, majd a kotlás. A június végi ellenőrzések alkalmával tíz odúban még tojásokon ültek a szülők. További nyolc ládában a néhány napos fiókák mellett tojások is voltak. Összesen 13 odúban találtak 0-6 napos fiókát. Cserebökényben a 27. hét elejéig 35 odúból repültek ki a szalakóta fiókák.

A cikk borítóképét készítette: Gelesz László (Szalakóta)