Daróczi Csaba nyerte el Az év makrofotósa címet Havi természetfotós pályázat

Daróczi Csaba nyerte el Az év makrofotósa címet január 10.

Daróczi Csaba magyar fotós nyerte az Affinity Photo 2 által támogatott és ötödik alkalommal megrendezett Év makrofotósa (CUPOTY) pályázatot. Abszolút győztes képe egy üreges fatönk belsejéből készült, amin egy átrepülő csuszka látható.

Csaba így nyilatkozott: „2023 telén rengeteg fotót készítettem Magyarországon az otthonomhoz közeli erdőben. Szinte minden héten találtam valami új fotóznivalót, és több napot töltöttem azzal, hogy az ötleteket és a technikákat tökéletesítettem. A kíváncsiság és a nyitottság vezetett el ehhez az üreges fatönkhöz, amelynek átmérője körülbelül fél méter volt. Óvatosan elhelyeztem a GoPro 11 kamerámat a törzs belsejében, és készítettem néhány felvételt. Meglepett az eredmény. Néhány nap múlva azonban úgy döntöttem, hogy a kompozíciót talán javítaná, ha egy állatot is bevennék a képbe. Így hát visszatértem a helyszínre, és egy napraforgót helyeztem el a lyuk közelében, amelyet az egerek és a madarak rövidesen meg is találtak.”

Daróczi Csaba – Az erdő madara

Csaba 2500 GBP (kb. 3100 USD) pénzjutalomban, egy univerzális licenszben részesül mindhárom Affinity alkalmazáshoz (Photo, Designer + Publisher), továbbá a díjak között szerepel egy NiSi NM-200S makro fókuszáló sín, egy NiSi 77 mm-es makroobjektív és az Év makrofotósa (CUPOTY) trófea is. Munkája megtekinthető a Top 100 galériában a www.cupoty.com weboldalon.

A CUPOTY 5-re 67 országból közel 12 000 nevezés érkezett. A 23 kiváló fotósból, tudósból, természettudósból, újságíróból és képszerkesztőből álló zsűri együttesen több, mint 20 órát töltött Zoom hívásokkal, hogy megállapítsa a győzteseket és a Top 100 képeket.

Összesen 11 kategória volt: Állatok, Rovarok, Lepkék és szitakötők, Portré gerinctelenekről, Víz alatti képek, Növények, Gombák és nyálkagombák, Meghitt tájkép, Ember alkotta, Mikro (mikroszkóp segítségével készült képek) és az Év ifjú makrofotósa (17 éves vagy annál fiatalabb pályázók számára).

A versenyt az Affinity Photo 2, a Nikon, a Zerene Stacker, a Datacolor, a NiSi, a Greenwings Wildlife Holidays és a Sigma UK támogatta.

Míg Csaba megszerezte a fődíjat (és az Állatok kategória első helyét), addig a 17 éves spanyol fotós, Carlos Pérez Naval az Év ifjú makrofotósa 5 címet nyerte el azzal a képével, amelyen egy mór gekkó mászik fel egy fa alakú ásványokkal borított falra. „Calamochában – a spanyolországi faluban, ahol élek – néhány ház falában piroluzitot lehet találni. Ezek a magnézium-ásványok lenyűgöző képződményeket hoznak létre, amelyek úgy néznek ki, mint a megkövesedett fák, de olyan kicsik, hogy nehéz észrevenni őket” – emlékszik vissza. „Egy nap volt szerencsém egy mór gekkót találni egy piroluzitos falon, így megpróbáltam a legtöbbet kihozni a találkozásból. Már régóta szerettem volna egy gekkót megörökíteni a „megkövült erdőben”, de csak nemrég jelentek meg a falumban (valószínűleg gyümölcskosarakban hurcolták be őket a melegebb területekről). A klímaváltozásnak köszönhetően most már itt is meg tudnak élni.”

Carlos Pérez Naval – Apró csodák

A CUPOTY-ról

Az Év makrofotósa egy évente megrendezett verseny, amelynek célja, hogy a világ rejtett csodáit közelről, makro- és mikrofotózáson keresztül mutassa be.

„A kreatív és eredeti képeknek köszönhetően most már tudom, hogy az ebihalak meg tudják enni a madarakat, a hangyák vízipisztolyként lövöldöznek savval, a méhek pedig néha egymás lábát fogják alvás közben” – mondja Tracy Calder, a CUPOTY társalapítója. „Személy szerint úgy gondolom, hogy ez az eddigi legjobb gyűjteményünk a nyertes képekből, és nagyon hálás vagyok azoknak, akik beneveztek, hiszen ezáltal láthatjuk a munkájukat és tanulhatunk belőlük, valamint ismerhetjük fel, milyen hihetetlen és meglepő a világ.”

Kategóriagyőztesek

Minden kategória győztese univerzális licenszet kap mindhárom Affinity alkalmazáshoz (Photo, Designer + Publisher) macOS, Windows és iPadOS rendszerekre. A Növények kategória győztese egy NiSi NM-180 makro fókuszáló sínt is kapott jutalmul.

Daróczi Csaba emlékezetes évet zárt. Amellett, hogy megnyerte a fődíjat, a Lepkék és szitakötők, valamint az Meghitt tájkép kategóriákat is példátlan módon nyerte meg.

Daróczi Csaba – Esküvői vendég

Barry Webb brit fotós már harmadik éve nyert kategóriát. Meglepő képe, amelyen egy jégkoronát viselő nyálkagomba látható, a Gombák és nyálkagombák kategóriában győzött. René Krekels holland biológus a rovarok kategóriában győzött a savval tüzelő hangyákkal, míg Molnár Tibor amerikai fotós egy botsáska vicces portréjával diadalmaskodott a Gerinctelen portré kategóriában.

Barry Webb – Jégkorona

Simon Theuma ausztrál fotós a benszülött művészet álomvilágából merített Víz alatti kategóriagyőztes képén egy Plectaster tengericsillag felett lebegő üveggarnélát ábrázol. Ria Bloemendaalnak azonban az impresszionisták ihlették a hollandiai Trompenburg Botanikus Kertben a vízben tükröződő magnóliafát ábrázoló képét, és ezzel megnyerte a népszerű Növények kategóriát.

Elizabeth Kazda amerikai művész egy motoros forgó platform segítségével 64 képet készített kamerával egy képkeret köré tekert színes fonalakról. Az így készült kép megnyerte az Ember alkotta kategóriát. Gerhard Vlcek osztrák fotográfus a mesterségéhez hűen egy szupervékony keresztmetszetet készítette egy tengerparti fűből. Ezután a legapróbb ecsettel manipulálta a kisebb, mint 1 mm-es részeket különböző kémiai oldatokban, mielőtt a mintát a diára helyezte. Türelme kifizetődött, mivel megnyerte a Mikro kategóriát.

Molnár Tibor – Ugró bot

A zsűri

A CUPOTY 5 zsűrijében a közelmúltban az Év természetfotósa címet elnyert Karine Aigner, Nigel Atherton, az Amateur Photographer szerkesztője, valamint Sue Bishop, Jaime Culebras, Matt Doogue, Guy Edwardes, Wim van Egmond, Angel Fitor, Steven Friedman, Viktoria Haack, Ross Hoddinott, Brendan „Cygnus” James, David Maitland, Scott Portelli, Georgina Steytler, Rachael Talibart és Robert Thompson fotósok vettek részt; Tom Gilks (a BBC Wildlife Magazine képszerkesztője), Ailsa McWhinnie, Sadie Quarrier (a National Geographic fotóigazgatója), Bart Somers (Insectguru), Keith Wilson és a CUPOTY társalapítója, Tracy Calder mellett.

A CUPOTY 5-ön több magyar fotós is sikeresen részt vett. Tekintsétek meg a képeiket:

Kártyás Gergő – Kérés fények (Ifjúsági kategória finalista kép)

Vida István Tamás – Bufo viridis (Állatok kategória finalista kép)

Máté Bence – Vörös (Rovarok kategória finalista kép)

Kis Szilveszter – Tünfértánc (Rovarok kategória finalista kép)

Daróczi Csaba – A halak csillagképe (Víz alatti kategória finalista kép)

Daróczi Csaba – Algapizza (Meghitt tájkép kategória finalista kép)

Daróczi Csaba – Hullámszünet (Meghitt tájkép kategóriagyőztes)

Litauszki Tibor – Vulkánkitörés (Gombák és nyálkagombák finalista kép)

Olvasd el Csaba „Mesél az erdő” című cikkét a VM magazinban, amelyben épp a győztes fotó készítéséről is mesél! 

Varázslatos Magyarország magazin – 2023/2