Ébredeznek az ürgék a Felső-Kiskunságban Havi természetfotós pályázat

Ébredeznek az ürgék a Felső-Kiskunságban február 21.

Ébredeznek a téli álmukból az ürgék. Mindez jól látszik a frissen kitakarított járatokból, amelyeket a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai figyeltek meg a napokban Kunpeszér környékén. A jellegzetes füttyükről híres kisrágcsálók a telelésükhöz az üregek bejáratait növényi részekkel és földdugóval zárják le.

Márciustól szeptemberig a rövid füvű, legeltetett homoki gyepeken gyakran találkozhatunk ezzel a bájos kis rágcsálóval.

Frissen takarított ürgejárat. Fotó: Győrfy Hunor

Az ürgét a 20. század közepéig még kártevőként tartották számon, ennek megfelelően intenzíven irtották. A korábban legeltetett területek felhagyásával, valamint a növényzet magasságának növekedésével az ürgék is eltűntek a gyepekről.

Ürge a bugaci pusztán 2023 tavaszán. Fotó: Varga Péter

A faj meglehetősen fontos szerepet tölt be az élővilágban, hiszen több értékes, ritka ragadozómadarunk – például a kerecsensólyom és a parlagi sas egyik – fő táplálékát jelenti. Az ürgelyukak menedéket jelentenek a nappali hőség elől a puszta hüllőinek és kétéltűinek, ami minden bizonnyal nagy fontossággal bír fennmaradásuk szempontjából. Fontos megjegyezni, hogy a rágcsálók föld alatt található járatai a talaj vízháztartását is kedvezően befolyásolják.

Az ürge viszonylag kis elterjedésű faj, ezért a hazai populáció megőrzése nemzetközileg is fontos természetvédelmi feladat. Élőhelyének megőrzésében kulcsszerepet játszik a legeltetés.

Az ürge hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

A cikk borítóképét készítette: Ambrus Tímea (A kis drakula)