Egy fotós a vadvilági bűnözés ellen Havi természetfotós pályázat

Egy fotós a vadvilági bűnözés ellen október 31.

Britta Jaschinski természetfotós-fotozsurnaliszta budapesti előadása és kerekasztal-beszélgetés a védett fajok illegális kereskedelméről

A világhírű fotós 2022. szeptember 15-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban beszélt arról, hogyan szenvednek világszerte állatok ezrei komoly fizikai és mentális bántalmakat a szórakoztatás, státusz, mohóság és különböző babonák miatt.

Britta Jaschinski az egyik leginspirálóbb és legbefolyásosabb, a természet és a vadvilág iránti tisztelet megteremtéséért küzdő fotográfus. Író társával megalapította a világ legjobb vizuális történetmesélőiből álló csoportot, majd elindította a Photographers Against Wildlife Crime™ globális kampányt, melynek célja a képek erejével fellépni az illegális vadkereskedelem ellen. Az egyedülálló fotóriporter-stílusáról ismert alkotó korunk egyik legbefolyásosabb fotósa. Jaschinski fotóriporteri projektjei során együttműködik a hatóságokkal, jótékonysági és civil szervezetekkel, és gyakran veszélyes helyzetekben, alkalmanként rejtve, titokban dokumentálja a vadon élő állatok és a természet ellen elkövetett bűncselekményeket. Munkáiban visszaadja a természet szépségét, egyszersmind törékenységét.

A védett fajok illegális kereskedelme a világon a negyedik leggyakoribb bűncselekmény a kábítószerkereskedelem, az embercsempészet és a hamisítás után. Évente több száz millió növény- és állatfaj esik ezek áldoztatául.  

Britta vetítettképes előadásában beszélt a védett állatok, például medvék és tigrisek tenyésztésével és kizsákmányolásával foglalkozó kínai farmokon és cirkuszokban készített felvételeiről. A farmokon a hatóságok tudtával különböző, a távol-keleti gyógyászatban gyógyhatásúként számontartott terméket állítanak elő, például medveepét, melyet a hagyományosan elsősorban epekő és májbetegségek kezelésére használnak, de a koronavírus kezelésében fájdalomcsillapítóként is alkalmaznak. Számos esetben nem tartják be az irányadó jogszabályokat, és a vadonból fognak be illegálisan védett állatokat, amelyeket aztán hamis dokumentumokkal fogságban nevelkedettként tartanak számon. Emellett ezek a farmok nem felelnek meg az Európában ismert állatjóléti előírásoknak, az állatokat szűk ketrecekben, nyomorúságos körülmények között tartják évtizedekig, iszonyú szenvedésnek kitéve.

A fotós elmondta, hogy természetvédelmi szervezetek egybehangzó álláspontja szerint ezek a farmok nem segítenek a vadon élő egyedek védelmében, sőt, tovább ösztönzik a fogyasztást és így hozzájárulnak ezen fajok egyedszámának további csökkenéshez, mert a ritka és védett, de szimbolikus jelentőségű fajokból készült termékek fogyasztása, birtoklása státusz szimbólumnak számít és egyre nő az igény az ilyen termékek iránt. Britta szerint a természetfotósok fontos szerepet tölthetnek be abban, hogy a társadalom minél szélesebb rétege értesüljön a védett állatfajok ellen elkövetett bűncselekményekről.

Az előadást követő kerekasztal-beszélgetésen Dobos Emese kutató, fenntarthatósági újságíró moderálásában izgalmas kerekasztal beszélgetést hallgathatott meg a közönség Brittával valamint dr. Balogh Annamária projektvezető (TRAFFIC),LIFE SWIPE projekt és dr. Farkas Alexandra tudományos újságíró részvételével. A beszélgetés egyik fő témája volt a hatóságok és a közvélemény szerepe a védett fajok ellen elkövetett bűncselekmények visszaszorításában. Britta előadásának gondolatmenetét követve a beszélgetés résztvevői arra jutottak, hogy a természetfotósok által készített felvételek nemcsak az átlagos állampolgároknak, de az igazságszolgáltatásban dolgozóknak is segítenek, hogy megértsék ezeknek a bűncselekményeknek a valódi súlyát. Sajnos ugyanis sok olyan eset van, amelyek nem kerülnek a hatóságok látókörébe, így hajlamosak lebecsülni a probléma súlyát, és kevés erőforrást biztosítanak a felderítésre. Fontos lenne, hogy a döntéshozók is érdekeltek legyenek abban, hogy minél hatékonyabb legyen a védett fajokat érintő bűncselekmények felderítése, Britta Jaschinski szerint ehhez a természetvédelmi szempontokat kellene előtérbe helyezniük a gazdasági érdekekkel szemben. A védett fajok illegális kereskedelme rendkívül jövedelmező tevékenységnek számít, kiemelkedően magas az általa szerzett illegális profit. Ehhez pedig általában szervezett bűnözés, korrupció, okirathamisítás, pénzmosás is társul, ami egyértelműen nemcsak a természetre, de a társadalomra is negatív hatással van, ezért a hatóságoknak és a döntéshozóknak érdekében áll, hogy prioritásként kezeljék.

Britta Jaschinski munkája már komoly változásokat eredményezett a jogszabályok és azok betartatása területén. Fotódokumentációi, melyek nyilvánosságra hozták, hogy hogyan bánnak a kínai cirkuszokban szereplő állatokkal, hozzájárultak ahhoz, hogy a hatóságok betiltsák az állatokkal végzett attrakciókat. Fotói világszerte bátorítják az embereket, hogy védjék meg a vadont és az ott élő állatokat.

Te is részese lehetsz a változásnak!

„Minden, amit teszel, változást hoz. Neked kell eldöntened, hogy milyen változást akarsz elérni.” /Jane Goodall/

  • Az esemény a Nimród Fotóklub és a Varázslatos Magyarország szervezésében, illetve a WWF Magyarország és a LIFE SWiPE projekt szakmai partnerségével valósult meg.

Forrás: WWF Magyarország, Varázslatos Magyarország