Énekelnek a pacsirták, párt keresnek a békák és előbújtak a viperák Havi természetfotós pályázat

Énekelnek a pacsirták, párt keresnek a békák és előbújtak a viperák február 22.

Nemcsak a mezei és az erdei pacsirta énekel, hanem az élővilág más képviselői is hirdetik a tavasz érkezését. A kiskunsági gyepeket járva már a sordély énekét is hallhatjuk. 

A kiskunsági erdőszegélyek, erdőssztyeppek jellegzetes költőfaja, a citromsármány is elkezdte a revírfoglalást. Az egerészölyvek nászrepülését is megfigyelték kollégáink, valamint a kerecsensólymok is foglalják már a mesterséges költőládákat.

Zsuzsanna napján is énekelt már a mezei pacsirta. Fotó: Kalotás Zsolt

A kétéltűek közül a barna varangy jellegzetes hangját már február 10. óta hallhatjuk, sőt már a szaporodásuk is elkezdődött. Az erdei béka első példányait február 11-én észlelték a kollégák, míg a zöld levelibéka február 15-én került először a megfigyelők szeme elé. A barna ásóbéka első egyedei is láthatók már a felszínen, ahogy a magasabban fekvő telelőhelyeikről a szaporodóhelyekre igyekeznek.

A zöld levelibéka február 15-én került először a megfigyelők szeme elé. Fotó: Kiss Mónika

pettyes gőte aktivitása is megfigyelhető a jellegzetes szaporodó helyeit jelentő, időszakos felső-kiskunsági vízállásokban.

Pettyes gőte. Fotó: Wenner Bálint

Az enyhe időjárás hatására a hüllők sem tétlenkednek: az első rákosi vipera hímek már a felszínen vannak és aktívak, valamint a homoki gyíkok is előbújtak a telelőhelyükről. Itt kell megjegyezni, hogy a Kiskunságban a hüllők gyakran közös telelőüregben vészelik át a téli hónapokat. Az említett üregekben a ragadozó-zsákmány kapcsolatban álló fajok (pl. rákosi vipera és homoki gyík) együtt telelhetnek.

A területileg illetékes természetvédelmi őr egy aktív mocsári teknőst is észlelt már Szakmár külterületén, a Csorna-Foktői csatorna partján.

A cikk borítóképét készítette: Kocsis Ferenc (Erdei virtuóz)