Fakó keselyű bukkant fel Kardoskúton Havi természetfotós pályázat

Fakó keselyű bukkant fel Kardoskúton november 12.

Magyarországon rendkívül ritkán látható ragadozó madár, egy fakó keselyű bukkant fel november 10-én a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén.

A hatalmas termetű madarat a délutáni órákban figyelték meg Igazgatóságunk munkatársai a Sóstói Állattartótelep közelében. A gyep fölött, parlagi sasok társaságában termikelt felfelé. Egyre nagyobb magasságokban körözött, majd Orosháza irányába haladva eltűnt a szemünk elől.

Fotó: Bencsik Antal Zsolt

Magyarországon fakó keselyűk nem költenek, de szeptemberben, októberben, sőt időnként még novemberben is fel-felbukkanhat néhány kóborló példány. A hozzánk legközelebbi költőállomány Horvátországban, Cres-szigetén él. Az ottani kolóniát egy visszatelepítési programmal is segítették korábban. A most megfigyelt fiatal madár valószínűleg szintén onnan érkezett. A napokban egyébként a Balaton-felvidéken, Apácatornán is felbukkant egy példány.

Hazánkban évente csupán néhány fakó keselyű jelenik meg, de előfordulnak népesebb csapatok is. Tavaly például Csongrád-Csanád megye déli részén, Tiszaszigeten egyszerre nyolc madarat figyeltek meg. A Körös-Maros Nemzeti Park működési területén legutóbb 2018-ban, a Montág-pusztán láttak egy fakó keselyűt. Szarvason, az Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjában azonban két példányt is megcsodálhatnak az érdeklődők.

A cikk borítóképét készítette: Dr. Barsi Ernő (Fakó keselyű)