Gyapjas gyűszűvirágok pompáznak a Kis-Sárréten Havi természetfotós pályázat

Gyapjas gyűszűvirágok pompáznak a Kis-Sárréten augusztus 29.

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén közel húsz éve fedezték fel ezt fokozottan védett növényt, a gyapjas gyűszűvirágot. Idén a szokásosnál is több virágzó tövet számoltak.

Gyapjas gyűszűvirág a nemzeti park igazgatóság működési területén több helyen is él, felhagyott homokbányákban, útmenti száraz gyepeken fordulnak elő legnagyobb állományai. A Kis-Sárréten egy régóta – feltételezések szerint már legalább 50-60 éve -, visszagyepesedett szántón találtuk meg állományát. A növény egyes termőhelyeinek származása ma is vitatott a botanikusok körében, mivel más területeken régen gyógyászati célból termesztett állományai is előfordultak. A térségben viszont nincs tudomás a faj korábbi termesztéséről.

Fotó: Biró István

Balkáni elterjedésű faj, határainktól délre nem számít ritkaságnak. A kis-sárréti állomány hosszú évek óta stabil, minden évben rendszeres tőszámlálást végeznek. Korábban átlagosan 110 – 230 közötti virágzó tövet számoltak, idén azonban ennél is több, 247 virágzó gyapjas gyűszűvirágot találtak.

Fotó: Biró István

Termőhelye bár másodlagos eredetű, mára már jellegzetes sztyeppréti fajokkal pompázik, mint például a mezei zsálya, mezei varfű, közönséges kakukkfű, öldöklő aszat. Fokozottan védett növényünk, élőhelyének megóvása kiemelt feladat.