Gyűrűs partfutók a Kelemen-széken! Havi természetfotós pályázat

Gyűrűs partfutók a Kelemen-széken! május 24.

„Jó hely ez a Kelemen-szék!” – Gyakran hallhatjuk madarász közösségek elismert tagjaitól. Mindezt tökéletesen alátámasztják azok az ornitológiai megfigyelések, amelyek jelentős részben a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársaitól származnak. A napokban Bárdos Tibornak egy Norvégiában (Giske-sziget) gyűrűzött apró partfutót sikerült azonosítania a szóban forgó területen. A gyűrűzési adatokból megtudták, hogy a madarat 2021 augusztusában jelölték, és a megfigyeléssel ez az első norvég gyűrűs apró partfutó megkerülés hazánkban. Ugyanezen a napon, ugyanitt egy 2019-ben Lengyelországban (Gdansk) gyűrűzött havasi partfutó is távcső elé került. Érdekesség, hogy ezt a madarat már 2022 májusában a Bába-széken leolvasta a Kiskunsági Nemzeti Park kollégája.

Az apró partfutó (Calidris minuta) az eurázsiai tundrák költőfaja. A telet Afrikában és Indiában tölti. Az őszi és a tavaszi vonuláskor a több száz egyedes csapatait is megfigyelhetjük a szikes tavakon. A tojó a növényzet között kialakított fészkébe négy tojást rak. Leginkább kisebb rovarokkal, rákokkal és férgekkel táplálkozik.

Apró partfutó. Fotó: Bárdos Tibor

A Kárpát-medence leggyakoribb partfutó faja a havasi partfutó (Calidris alpina). A telet Nyugat-Európa és Afrika partjai mentén tölti. Észak-Amerika és Eurázsia északi részén nagy számban előfordul. Magyarországon rendszeres nagyszámú tavaszi és őszi átvonuló. A növényi anyagokból álló fészkébe szintén négy tojást rak. Leginkább rovarok, kisebb rákok, puhatestűek és magvak szerepelnek az étlapján.

Havasi partfutó. Fotó: Bárdos Tibor

Mindkét partfutófaj hazánkban védett, természetvédelmi értékük 25 000 Ft.

A cikk borítóképét készítette: Lóki Csaba (Szondázók)