Homoki vagy őszi kikerics? – Kiskunsági Nemzeti Park Havi természetfotós pályázat

Homoki vagy őszi kikerics? – Kiskunsági Nemzeti Park szeptember 19.

Már virágzik a fokozottan védett homoki kikerics (Colchicum arenarium), a bugaci pusztán több ezres nagyságrendben virít ez a törékeny, lilásrózsaszín virág.

Az őszi kikerics gyakori fajunk, bár elsősorban a domb- és hegyvidékeken, nem az alföldön. Nem védett, ellentétben a homoki kikericcsel, amelynek pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

homoki kikerics

Homoki kikerics (Colchicum arenarium). Fotó: Varga Péter

A homoki kikerics tulajdonképpen az őszi kikerics kicsinyített mása. Élőhelyük jól elkülönül egymástól: míg utóbbi országszerte üde lápréteken, mocsárréteken és láperdei tisztásokon él, addig a homoki kikerics a Duna–Tisza közi erdőssztyepp élőhelyek, zárt homokpusztagyepek és esetenként a helyükre telepített erdők fokozottan védett, endemikus növénye.

homoki kikekircs

A homoki kikerics tipikus élőhelyei a zárt homokpusztagyepek. Fotó: Varga Péter

Mindkét faj azután virágzik, hogy levelei elszáradtak. A forró nyarat a hagymagumó a föld alatt vészeli át, majd az őszi esők megérkezése után bontja rózsaszín virágát. Az őszi megporzás során a több mint 10 cm-es bibeszálban a hímivarsejtek a föld felszíne alá jutnak, ahol a megtermékenyítés történik. Toktermései az ezt követő tavasszal bújnak ki a föld alól, a levelekkel együtt.

A homoki kikerics levelei keskenyek, kb. 8-15 cm hosszúak, a tokok aprók (kb. 1-1,5 cm átmérővel), mindig közvetlenül a talajfelszín felett találhatóak. Az őszi kikerics levelei viszont meghaladhatják a 30 cm-t, és az akár 5 cm-es tokok általában elemelkednek a földtől. Virágzásban úgy is meg lehet őket különböztetni, hogy az őszi kikericsnek kissé vastagodó és görbült csúcsú bibeszálai vannak.

kikerics

A bibeszál alakja fontos határozóbélyeg. Az őszi kikericsé (jobbra) kissé vastagodó és görbült csúcsú. Fotók: Dr. Kelemen András (balra, homoki kikerics), Kiss Mónika (jobbra, őszi kikerics)

A gyenge terjedőképességű homoki kikerics érzékenyen reagál élőhelyeinek szárazodására és záródására. Ez utóbbit például mérsékelt legeltetéssel lehet megakadályozni, ami azért is kedvező rá nézve, mert egy colchicin nevű erős méreganyagot tartalmaz, ami miatt a legelő állatok (főleg a szarvasmarhák) elkerülik.

Aki szeretné megtekinteni ezt a bájos virágot, ajánljuk felkeresni a Kecskemét-Hetényegyháza melletti Nyíri-erdő látogatható részét a Vackorvár Erdei Iskola közelében, vagy tenni egy sétát Bugacon a Karikás Csárda és a Pásztormúzeum között.

homoki kikerics

Homoki kikerics Bugacon, a Pásztormúzeum közelében. Fotó: Varga Péter

kikerics

Homoki kikerics állomány Bugacon. Fotó: Varga Péter

A cikk borítóképét készítette: dr. Somorácz Áron (Őszi pompa)