Idén jóval több daru nyaral a kardoskúti Fehér-tónál Havi természetfotós pályázat

Idén jóval több daru nyaral a kardoskúti Fehér-tónál június 14.

Idén a szokásosnál lényegesen több az átnyaraló daru a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén. A madarak a tavon éjszakáznak és a környező gyepeken táplálkoznak.

Egy átlagos évben rendszerint húsz körül alakul a területen az átnyaraló darvak száma. Idén azonban eddig 43 példány volt a legtöbb, amelyek egyszerre a tavon éjszakáztak. A legelső két madarat május elején észlelték, majd napról-napra emelkedett a számuk.

Az, hogy idén a szokásos mennyiség duplája tartózkodik itt, jórészt annak köszönhető, hogy a tó medrében egész májusban átlagosan 70 százalék körüli volt a vízborítottság. Az utóbbi években ilyenkorra már rendszerint teljesen kiszáradt a tó, a mostani sekély, nagy vízfelület viszont ideális éjszakázóhelyet biztosít a darvaknak.

Fotó: Palcsek István Szilárd

Jellemezően fiatal, még nem ivarérett madarak tartózkodnak itt, de akad köztük néhány adult példány is. Napközben is sokszor lehet látni őket a Fehér-tavon, bejárnak ide pihenni és inni. A gólyákkal ellentétben ők nem az alacsony, frissen kaszált, hanem a magas gyepi növényzetben keresnek élelmet. Jellemzően állati eredetű rovartáplálékot, bogarakat, esetleg kisebb gerinces állatokat fogyasztanak, de növényi részeket is csipkednek.

A térségben mintegy 40 kajtár gólya is tartózkodik, ők gyakran a darvakkal együtt táplálkoznak a Fehér-tó szélén és a vízparti részeken. Amíg a mederben lesz víz, addig várhatóan a darvak is itt maradnak.

A cikk borítóképét készítette: Kovács Imre (Repülés a végtelenbe)