Igazi ritkaság, egy kis lilik bukkant fel a Kígyósi-pusztán Havi természetfotós pályázat

Igazi ritkaság, egy kis lilik bukkant fel a Kígyósi-pusztán március 19.

Kis liliket fedeztek fel a napokban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a Kígyósi-pusztán. A madárritkaság egy vonuló vadlúdcsapatban, nagy lilikek közé vegyülve került szem elé.

Magyarországon a vadlúdfajok közül csupán egyetlen, a nyári lúd költ, de ősszel és tavasszal több faj is átvonul. A Kígyósi-pusztán a vadlúdcsapatok 90-95 százalékát a nagy lilikek, 4-5 százalékát a nyári ludak teszik ki, míg az összes többi faj mindössze 1-2 százalékot képvisel. Ez utóbbiak között van a kis lilik is, amely az egyik legritkábban látható faj Magyarországon. Évente rendszeresen megfigyeljük, de általában csak 1-2 példány bukkan fel egy-egy területen.

A kis lilik fokozottan védett, világszerte veszélyeztetett faj. Mivel nagyon hasonlít a nagy lilikre, így nehéz felfedezni annak népes csapataiban. Jó eséllyel csak akkor tudjuk megpillantani, ha jó látási viszonyok között, 3-400 méteres távolságból, teleszkóppal vizsgáljuk át a nagy lilikek csapatát.

Kis lilik a nagy lilikek között. Fotó: Marik Pál

Ilyen szerencsés körülmények között került szem elé néhány nappal ezelőtt a Kígyósi-pusztán is egy példány. Ez a madár egy kisebb, pár száz példányos nagy lilik csapatban vegyült el, s az elsők között ment ki a nyílt vízről a gyepre. A Kígyósi-pusztán legutóbb 2017-ben láttunk kis liliket, akkor hat megfigyelést is regisztráltunk.

Valószínű, hogy Magyarországon, így a Körös-Maros Nemzeti Parkban is a regisztráltnál jóval több kis lilik fordul meg, de megfigyelése a több ezres vadlúdcsapatokban, meglehetősen nehézkes. Ráadásul hasonlít a nagy lilikhez, bár annál valamivel kisebb testméretű. A feje és a nyaka sötétebb szürke, szeme körül vékony, sárga szemgyűrű van, csőre pedig lényegesen rövidebb, de ugyanúgy rózsaszínű, mint a nagy liliké. A fején látható fehér hóka felhúzódik a homlokára, míg a nagy lilikek esetében ez nem jellemző.

A cikk borítóképét készítette: Ledács Kiss Gábor (Kis lilik)

Címke felhő

kis lilik Körös-Maros Nemzeti Park madár ritka tiszavirág kérész