Kabócakoncert a Szoborparkban Havi természetfotós pályázat

Kabócakoncert a Szoborparkban július 11.

Ingyenes kabócakoncertet élvezhet az, aki mostanában látogatja meg a Szársomlyó Természetvédelmi Területen található Nagyharsányi Szoborparkot.

A Szársomlyó hegy legismertebb látnivalója a decembertől februárig nyíló magyar kikerics, ami a látványával csalogatja a kíváncsi turistákat. A mostani nyári melegben azonban nem csak szép látványt nyújt a mészkőhegy, de feltűnik a hangja is.

Több éves földalatti lárvaállapotukból kikeltek a hegyen nagy számban élő mannakabócák (Cicada orni) és már messziről hallani lehet a hangjukat. A kabócák a hangot – eltérően például a szárnyaik dörzsölésével ciripelő tücsköktől – a potrohukon található kitinhártyák rezegtetésével adják. A cél azonban többé-kevésbé ugyanaz, ezzel a hanggal próbálják a hímek magukhoz csalogatni a nőstényeket. Innen is van a régi mondás: A kabóca vígan él, felesége nem beszél. Amennyiben sikerrel megtörtént a párzás, a nőstények a petéiket a hegy jellegzetes fafajára, a virágos kőrisre (Fraxinus ornus) rakják. Az éneklő hímeket is leggyakrabban ezeken a bokortermetű fákon figyelhetjük meg. A kikelt lárvák leköltöznek a föld alá, ahol a fák gyökereit szívogatják. A kifejlett rovarok, az imágók is növényi nedvekkel táplálkoznak, így nem kell tartani tőlük, ha a rajzás során egyszer-egyszer belénk ütköznek.

Énekükkel varázsolnak egy kis mediterrán hangulatot a Dél-Dunántúlra. Rajzásuk az időjárástól függően augusztus elejéig tarthat.

Írta: Parrag Tibor