Különleges vendég a Kis-Balatonon Havi természetfotós pályázat

Különleges vendég a Kis-Balatonon október 12.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának szakemberei az utóbbi években rendszeresen végeznek madárgyűrűzést a Kis-Balatonon szeptember-október fordulóján. A célfaj a fülemülesitke (Acrocephalus melanopogon), a kiterjedt aratatlan nádasaink fogyatkozó énekesmadara. 2017-óta több, mint 3000 példányt jelöltek a fajból, sok külföldi gyűrűs madár is megkerült, valamint az általuk gyűrűzött példányokból is sokat visszafogtak.

A Kis-Balatonon gyűrűzött fülemülesitkék megkerülési helyszínei.

A Kis-Balatonon visszafogott fülemülesitkék.

A fülemülesitke megkerülési rátája, annak ellenére, hogy egy 10-13 g súlyú apró énekesmadárról beszélünk, meglehetősen magas, ami valószínűleg azzal magyarázható, hogy vonulása és telelése során is ragaszkodik a – természetvédelmi szempontból – jó minőségű (viszonylag nagy kiterjedésű, több éve nem bolygatott) nádas élőhelyekhez.

Fülemülesitke. Fotó: Fejes Éva

Egy hasonló méretű „átlagos” énekesmadár megkerülési rátája néhány ezrelék, ugyanez a fülemülesitkénél egy nagyságrenddel több, százalékban mérhető. Ennek ellenére rendkívüli meglepetés volt a 2023. 09. 27-én fogott gyűrűs madár, mely egy katalán (Barcelona) jelölőgyűrűt viselt. A madarat Deltebre település közelében tavaly novemberben jelölték az Ebro folyó torkolatának nádasaiban a katalán madarászok. Ez a faj első spanyolországi vonatkozású, egyben legtávolabbi (1472 km) megkerülése!

Szöveg: Szinai Péter – Természetmegőrzési Osztály, Szász Benedek – Természetvédelmi Őrszolgálat; BfNPI