Láprétek őszi szépsége: a kornistárnics Havi természetfotós pályázat

Láprétek őszi szépsége: a kornistárnics szeptember 13.

Láprétek, hegyi rétek, szőrfű gyepek, mocsárrétek ritka őszi váraga a kornistárnics (Gentiana pneumonanthe). A virág 20–60 cm magas, egyszerű vagy elágazó szárú évelő növény. Hosszú életű, sok éven át virágzik, virágzata kevés virágú, az összenőtt sziromlevelek 4-5 cm nagyok, feltűnő kék színűek. Magszórása augusztus végére, szeptemberre esik, a magok a tavaszi fagyok után csiráznak.

A kornistárnics élőhely-specialista, nagyon érzékeny a környezeti változásokra, ezért Nyugat-Európa nedves gyepeinek védelmében, mint „zászlóshajó faj” került kiválasztásra. Az úgynevezett zászlóshajó fajokat azért jelölik, hogy egy meghatározott élőhely biológiai sokféleségének megőrzését támogassák.

Fotó: Kováts László

Nálunk élőhelyén történő megőrzésével számos más faj védelme is biztosítható. Maga a növény tápnövényként szolgál a ritka szürkés hangyaboglárkának, a lepke petéit a virágbimbójába rakja. Ahol ősszel virágzik a kornistárnics, nagy eséllyel megtalálja életfeltételeit a buglyos szegfű, a vérfű hangyaboglárka, vagy akár a nagy tűzlepke is.

A kornistárnics az intenzív legeltetést és kaszálást nehezen viseli, ezért populációi visszaszorulóban vannak. A Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzet felhagyott láprétjein azonban még több helyen találkozhatunk kisebb virágzó állományaival.

A kornistárnics 1982 óta védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Írta: Kováts László