Löszgyepek nyári virága: a budai imola Havi természetfotós pályázat

Löszgyepek nyári virága: a budai imola július 15.

A löszgyepek kontinentális jellegű, szubendemikus, humuszban általában gazdag talajon kialakuló, növény és állatfajokban gazdag zárt száraz gyepek.

A löszgyepek egykor hazánkban hatalmas kiterjedésűek voltak, napjainkban viszont csak kis maradványfoltok léteznek, eredeti termőhelyeit jórészt felszántották. Állományaik több helyen másodlagosak, bár gyakran ezek is többszáz évesek, melyek szántóföldi gazdálkodásra alkalmatlan völgyek meredek oldalain, kiirtott erdők helyén, vagy utak mentén, kunhalmokon regenerálódtak. A Tolnai-Hegyháton még több ilyen, extenzíven kezelt értékes löszgyepállományt találunk.

Fotó: Kováts László

A löszgyepek, vagy löszpusztarétek maradványai a biológia sokféleség szigetei, melyek számos védett növényfaj végső élőhelye. Ezek közé sorolandó a májustól-október végéig virágzó budai imola (Centaurea sadleriana) pannóniai szubendemikus növényfajunk is. A beporzó rovarok által kedvelt lilás fészekvirágzata ovális vagy gömbös, 15-18 mm széles. Termése szél által terjedő bóbitás kaszattermés. Több hasonló faj létezik, és köztük gyakori a hibridizáció is. A budai imolát legkönnyebben bimbós állapotban lehet felismerni, mivel a bimbók csúcsai jellegzetesen csontfehérek. A faj kicsi világpopulációja, amely csak Magyarországra és határvidékére terjed ki, illetve élőhelyének zsugorodása miatt, természetvédelmi helyzete veszélyeztetett, ezért védelmet érdemel.

A budai imola hazánkban 1993 óta védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

Érdemes tudni: A löszgyepek természetvédelmi jelentősége

A löszgyepek, vagy más néven löszpuszták, olyan füves területek, amelyek lösztalajon alakulnak ki. Ezek a területek jelentős természetvédelmi értéket képviselnek, számos okból kifolyólag:

Biológiai sokféleség:
A löszgyepek rendkívül gazdagok növény- és állatfajokban. Olyan ritka és védett növényfajok is megtalálhatók itt, amelyek más élőhelyeken nem fordulnak elő. Például, a magyar löszgyepeken él a tarka sáfrány (Crocus reticulatus) és a magyar kökörcsin (Pulsatilla pratensis ssp. hungarica).

Speciális élőhelyek:
A löszgyepek olyan speciális élőhelyeket kínálnak, amelyek bizonyos növény- és állatfajok számára létfontosságúak. Ezért ezek a területek kulcsszerepet játszanak az ilyen fajok megőrzésében.

Ökológiai szolgáltatások:
A löszgyepek hozzájárulnak a talajvédelmi és vízmegtartó képesség növeléséhez. A gyepes borítás segít megelőzni a talajeróziót, és támogatja a talaj nedvességtartalmának megőrzését.

Genetikai diverzitás:
A löszgyepek egyedülálló genetikai forrásokat őriznek, amelyek fontosak lehetnek a mezőgazdasági növények és állatok nemesítése szempontjából is.

Kulturális és esztétikai érték:
Ezek a területek nemcsak ökológiai, hanem kulturális szempontból is értékesek. A löszgyepek hagyományos gazdálkodási módszerekkel történő fenntartása és kezelése fontos része lehet a helyi kultúrának és örökségnek.

Klímaváltozással szembeni ellenállóképesség:
A változatos növényzet és a természetes talajvédelmi mechanizmusok révén a löszgyepek képesek jobban ellenállni a klímaváltozás hatásainak, mint sok más ökoszisztéma.

A löszgyepek megőrzése és védelme tehát kulcsfontosságú a biodiverzitás fenntartása, az ökológiai egyensúly megőrzése, valamint a helyi közösségek kulturális örökségének megőrzése szempontjából.

Írta: Kováts László

A cikk borítóképét készítette: Pribéli Levente (A Duna tükrében)