„Ma egy fészek, holnap az óceán!” – a Varázslatos Magyarország természetvédelmi akciója a Beregben Havi természetfotós pályázat

„Ma egy fészek, holnap az óceán!” – a Varázslatos Magyarország természetvédelmi akciója a Beregben augusztus 17.

Látogass el velünk a Beregbe, segítsük együtt a rovar kolóniák élőhelyeinek rehabilitációját!

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság – Nyírség-Szatmár-Bereg Tájegység

2021. szeptember 4.

Regisztrálj mihamarabb:  https://vm-magazin.hu/jelentkezes/

Te is hozzájárulhatsz lélegző bolygónk egészségének megóvásához, a globális változáshoz azonban lokális cselekedetre van szükség! A VM arra invitálja a természetszerető és fotós közösséget, hogy saját környezetében, hazánk természeti értékeinek megóvásával járuljon hozzá az élővilág védelméhez. Tartsatok velünk Magyarország nemzeti parkjaiba, ahol munkánkkal segítjük a helyi állat- és növényvilágot, majd felfedezzük a környék természeti szépségeit.

Hogyan?

Szeptember első hétvégéjén Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságához tartozó Nyírség-Szatmár-Bereg Természetvédelmi Tájegységbe látogatunk. A napot a Kaszonyi-hegy Természetvédelmi Területen fogjuk tölteni, ahol a LIFE IP program keretein belül megvalósuló élőhelymegőrzésbe kapcsolódunk be. Hallottál már erdélyi avarszöcskéről, a Stys-tarszáról vagy a vöröslábú hegyisáskáról? Az általuk kedvelt gyepes élőhelyek rehabilitációját fogjuk segíteni, hogy minél mozaikosabb és minél több gyepterülettel, szegéllyel rendelkező területet biztosítsunk számukra. A munkák a cserjeirtástól, kaszáláson át, szénagyűjtésig terjed majd, a lényeg, hogy kényelmes otthont tudjunk varázsolni a kis ízeltlábúaknak.

A munka után megkóstoljuk a helyiek ízletes bográcsos ebédjét, majd nyakunkba vesszük a vidéket. Egy körülbelül 4 km-es vulkántúrán veszünk részt, mellyel érintjük az ezüsthársas szurdokvölgyet, majd egy erősebb kaptatóval feljutunk a bányaperem fölé. Felülről láthatjuk a bányatavat és a kőfejtőt, valamint csodálatos panoráma nyílik a Kárpátok előterére. A tiszta időben szépen kirajzolódik a Róna-havas és a távolabbi Máramarosi-havasok vonulatai is. Egy újabb emelkedő után elérjük a Kaszonyi-hegy magyarországi legmagasabb pontját, a Bárci-tetőt (219m), ahonnan már csak az ereszkedés van hátra, s középhegységi hangulatot idéző környezetben, az ukrán-magyar határsávban vezetett visszafelé utunk.

A nap során természetvédelmi szakértőink és kísérőink Habarics Béla tájegységvezető és kollégái lesznek.

Részletes program:

09:30 – 10:00 Gyülekező: Polgármesteri Hivatal Barabás, Árpád út 7-9, 4937
10:00 – 10:30 Bemutatkozás, a napi program ismertetése
10:30 – 13:30 Természetvédelmi munka: gyepes élőhelyek rehabilitációja, kezelése
13:30 – 15:00 Ebéd és pihenő
15:00 – 17:00 Séta és fotózási lehetőség a Kaszonyi-hegy Természetvédelmi Területen

Az egyes programpontok kezdési ideje változhat az időjárás függvényében.

Résztvevők száma: Hogy az élővilágot ne bolygassuk meg, a programra limitált létszámban, a jelentkezés sorrendjében beérkező első 25 főt tudjuk fogadni. Jelentkezz minél hamarabb, hogy bekerülhess a programba!

Jelentkezési határidő: 2021. szeptember 2.

Lemondás esetén a sorrendben következő jelentkezőnek adjuk át a részvételi lehetőséget.

*A nap folyamán álló- és mozgóképek készülnek az akcióról és résztvevőkről, amelyeket a Varázslatos Magyarország a későbbiekben természetvédelmi céljaira használhat fel. Jelentkezéseddel beleegyezel ezek felhasználásába.