Magyar fotók a 2023-as év legjobb természetfotói között Havi természetfotós pályázat

Magyar fotók a 2023-as év legjobb természetfotói között október 12.

95 ország közel 50 ezer fotója közül választották ki a legjobbakat 2023-ban is, a képekből rendezett kiállítás 2023. október 13-án nyit. Természetesen a magyar versenyzők se maradtak le az élmezőnyből!

Az Év természetfotósa (WPOTY) címért zajló versenyt a Londoni Természettudományi Múzeum rendezi, 2023-ban is csodálatos felvételeket díjazott a zsűri, immáron 59. alkalommal.

Az 15-17 éves kategóriában finalista lett Kártyás Gergő a Rába hídja felett táncoló kérészről készült felvételével.

Fotó: Kártyás Gergő

Daróczi Csaba A növények-gombák kategóriában szintén finalista lett felvételével, amelyen egy békaliliom víz alatti leveleit láthatjuk.

Fotó: Daróczi Csaba

Vincze Adrienn egy ablaknak csapódott galamb tollviasz-lenyomatát örökítette meg a Városi vadvilág kategóriában, amellyel bekerült az élmezőnybe.

Fotó: Vincze Adrienn

Laurent Ballesta francia tengerbiológus és víz alatti fotográfus immár másodszor nyerte el az Étermészetfotósa fődíját, aki 2021-ben a Varázslatos Magyarország zsűritagja is volt. A felvételén egy tőrfarkú rák és az őt kísérő három kis hal látható, mindannyian éterien aranyló árnyalatban. A halak a rák által átmozgatott üledékben lévő ehető törmelékek miatt keresik a nagyobb állat társaságát. A tőrfarkú rákok ősidők óta fennmaradt „élő kövületek”, amelyeket többek közt a modern kori élőhelyrombolás veszélyeztet.

Fotó: Laurent-Ballesta