Matuzsálem korú fekete gólya Gemencben Havi természetfotós pályázat

Matuzsálem korú fekete gólya Gemencben október 2.

A közelmúltban egy gemenci táplálkozóhelyen több tucat fekete gólya verődött össze, készülődvén a hosszú afrikai vándorútra. Az ügyes halászok között több fióka-korban gyűrűzött egyedet is megfigyeltek a Duna-Dráva Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálatának tagjai.

Az egyedi azonosításra is alkalmas ún. színes gyűrűk leolvasását követően kiderült, hogy az egyik madár a jelenleg ismert legöregebb fekete gólya Magyarországon. Ezt a rangos címet eddig egy idén, a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetben Szajolnál lefotózott madár birtokolta, de a mostani gemenci fekete gólya még annál is 3 héttel idősebb a leolvasása pillanatában.

Fotó: Mórocz Attila

Érdekesség egyébként, hogy mindkét madarat ugyanazon a napon, 2003. július 7-én gyűrűzte Kalocsa Béla, két egymással szomszédos fekete gólya revírben a Mohácsi-sziget déli részén.

A szóban forgó gólyát egyébként jól ismerik a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei, hiszen 2008 óta már 20 leolvasása volt Gemencen, elsősorban különböző táplálkozóterületeken, de több évben az aktuális fészkénél is azonosították.

A több mint 20 éves madár eddigi élete során számtalan fiókát nevelt, hozzájárulva ezzel a hazai fekete gólya állomány hosszú távú fennmaradásához.

Szöveg: Mórocz Attila

A cikk borítóképét készítette: Hargitai László (Lehelet)