Megérkeztek az első darvak a kardoskúti Fehér-tóra Havi természetfotós pályázat

Megérkeztek az első darvak a kardoskúti Fehér-tóra október 12. , by Teszt Elekk

A darvak vonulási útvonalának egyik fontos állomása a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tó. A vonulás csúcsán, november derekán egyedszámuk általában több tízezerre is felduzzad. 

Tavasszal a többi madárfajhoz hasonlóan a darvak is jobban sietnek költőhelyeik felé, így csak kisebb számban és rövid ideig állomásoznak a kardoskúti Fehér-tónál. Ősszel azonban jóval többen és sokkal hosszabb időn át tartózkodnak itt. Ennek természetesen fontos feltétele az, hogy megfelelő táplálékot és éjszakázóhelyet találjanak.

Fotó: Palcsek István Szilárd

Idén átnyaraló darvak nem voltak a térségben. Az első vonuló példányok szeptember közepén bukkantak fel. A környező mezőgazdasági táblákon, kukoricatarlókon bőven találnak maguknak táplálékot. Reményeink szerint az őszi esők is hamarosan megérkeznek, s akkor a Fehér-tavon kialakul majd a biztonságot nyújtó, sekély vízborítás.

Fotó: Palcsek István Szilárd

A Magyarországon átvonuló darvak állomáshelyei között előkelő helyen szerepel a kardoskúti Fehér-tó. Áttelelő példányok is minden évben vannak itt, számuk elsősorban az időjárástól függ.

A cikk borítóképét készítette: Lóki Csaba (Daru család)

Címke felhő

Körös-Maros Nemzeti Park vonulás daru sárma Fehér-tó