Mezei hörcsög visszatelepítése a Hevesi-síkon Havi természetfotós pályázat

Mezei hörcsög visszatelepítése a Hevesi-síkon október 21.

A Life SakerRoads projekt keretén belül a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság vállalásai között szerepel a kerecsensólyom fontos zsákmányállataként számon tartott mezei hörcsög (Cricetus cricetus) 200 példányának szántóföldi környezetbe történő visszatelepítése.

Az elmúlt évtizedben a mezei hörcsög zsugorodó állományának egyre jelentősebb része telepedett meg települések belterületi részein, miközben eredeti élőhelyén, a mezsgyékkel szegélyezett extenzív szántóföldi környezetben jelentős állománycsökkenése tapasztalható.

A repatriációs (visszatelepítés) tevékenység első lépéseként 2024 márciusában Tiszanána település szélén működő fácánnevelő telepen beazonosításra került a visszatelepítésre alkalmas méretű állomány, majd pedig a hónap utolsó napjaiban a település környezetében ismert három kerecsensólyom revírben elvégezték a repatriációs helyszínek előkészítését. Ennek során a megfelelő szélességű, alapvetően gyepes vagy ruderális (gyomos, bolygatott) jellegű mezsgyék rézsűibe 45 fokos szögben helyszínenként 50-50, 10 cm átmérőjű lyukat fúrtak.

A tavaszi csapdázás március végétől április végéig tartott. A 19 darab kisméretű (60x15x15 cm) élve fogó ládacsapdát a fácántelep üresen álló voliereiben a hörcsögjáratok közvetlen közelében helyezték el. Csaliként néhány szem kukorica szolgált.

A csapdákat kihelyezést követően minden reggel ellenőrizték, a megfogott egyedeket pedig azonnal a repatriációs helyszínekre szállították és elengedték. Április végére az utolsó példányokat is begyűjtötték, ezt követően még egy hétig maradtak kint a csapdák, de újabb egyedeket már nem sikerült fogni. A tavaszi csapdázási szezonban így összesen 57 példányt sikerült befogni és telepíteni.

Augusztus végén egy rövidebb idejű csapdázásra került sor a település belterületi ingatlanjain. Ekkor a kertekben kisebb példányszámban, kevésbé koncentráltan megjelenő egyedek csapdázása történt, a fentebb leírt módszerekkel, melynek eredményeként további 14 példányt sikerült kihelyezni a faj eredeti élőhelyére.

A projektben vállaltaknak megfelelően a 200 példány hörcsög áttelepítését három év során kell teljesíteni, ami az idei, első év tapasztalatai alapján teljesíthető célkitűzésnek tűnik.

Írta: Antal András, Borbáth Péter

Fotók: Antal András, Borbáth Péter

LIFE SakerRoads -“A kerecsensólyom védelme az Észak-alföldi régióban” (LIFE21-NAT-HU-101074704) projekt az Európai Unió LIFE Programjának támogatásával valósul meg. A projektről részletesen ITT olvashatnak.