Nem mindennapi vendég Drávaszentesen Havi természetfotós pályázat

Nem mindennapi vendég Drávaszentesen február 14.

Az elmúlt fagyos napok egyikén a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának egyik kollégája a drávaszentesi állattartó telepen egy érdekes madarat pillantott meg, amint a szürkemarhák karámja körül kereste táplálékát. A kezdeti meglepetésből felocsúdva megállapította, hogy a váratlan látogató egy batla.

A batla hazánkban ritka fészkelő, az 1920-as években a Kis-Balaton környékén több száz pár költött, majd évtizedekre eltűnt. A 70-es évek végén kezdett újra költeni Magyarországon, leginkább az Alföldön. Vonuló, áprilisban érkezik vissza telelőhelyéről, így ez a februári látogatás még inkább növeli az eset különlegességét; tudomásunk szerint téli megfigyelési adata eddig még nem volt hazánkban.

Fotó: Horváth Zoltán

Általában nádasok gémtelepeiben költ, kócsagok, kárókatonák társaságában. Zsombékosokban vadászik, főként olyan helyen, ahol a növényzet takarást biztosít számára. Tápláléka főként férgekből, ízeltlábúakból, kétéltűekből áll. Az itteni példány a trágyatároló közelében tartózkodott leginkább, ahol a trágya által termelt hőnek köszönhetően nem fagyott meg a talaj, és így a gilisztákhoz, és egyéb rovarokhoz könnyen hozzáfért.

Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

Írta: Schulcz Andrea

A cikk borítóképét készítette: Kocsis Ferenc (Egy lépés)