Ritka vendég, egy kőforgató bukkant fel Orosháza határában Havi természetfotós pályázat

Ritka vendég, egy kőforgató bukkant fel Orosháza határában szeptember 22.

Magyarországon ritkán előforduló madárfajt, egy kőforgatót figyeltek meg a napokban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.

Az északi tengerpartok költőmadara az igazgatóság Kardoskúti Tájegységén, Orosháza és Székkutas között, egy vizes területen bukkant fel. Vonulásban lévő szürke cankók, pajzsoscankók, parti lilék és havasi partfutók között tartózkodott.

Kőforgató. Fotó: Palcsek István Szilárd

A kőforgató jellegzetes táplálkozásmódjáról kapta a nevét: a parton, az aljzatban lévő köveket, kagylóhéjakat felforgatva keresi rovarokból, férgekből, csigákból álló eleségét. Vonulási útvonalai a tengerpartok mentén húzódnak, a kontinens belsejébe viszonylag kevés egyed jut el. Ennek ellenére Magyarországon kis számban, de rendszeresen megjelenik, leginkább szikes tavakon és lecsapolt halastavakon. A faj hosszútávú vonuló, az európai madarak Dél-Afrikáig is eljutnak. Nálunk ősszel, augusztus elejétől október közepéig, végéig lehet számítani a megjelenésére.

Havasi partfutó, kőforgató és egy parti lile. Fotó: Palcsek István Szilárd

A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül a Biharugrai-halastavakon minden tavaszi és őszi vonuláskor felbukkan egy-két példány, de láttunk már kőforgatót a Dévaványai-Ecsegi pusztákon is, legutóbb például 2020-ban, a nagylaposi szikes tavon.

A cikk borítóképét készítette: Pribéli Levente (Kőforgató)

Címke felhő

Körös-Maros Nemzeti Park madár pókok állatok closeup közelkép Tata május kőforgató Orosháza