Sándorfalvánál már virágzik az őszi csillagvirág Havi természetfotós pályázat

Sándorfalvánál már virágzik az őszi csillagvirág szeptember 5.

Az augusztusi kevés eső nagyon jókor jött az arasznyi termetű hagymás növényünknek, az őszi csillagvirágnak (Scilla autumnalis). A Tiszántúlon és a Balaton-felvidéken nem számít nagyon ritka növénynek, ám a Duna-Tisza közén ismeretünk szerint csupán Sándorfalva környékén él a fajnak egy pár száz tőből álló állománya.

A növény főként száraz, sóvirágos, ürmös szikes pusztákon nő, így bármilyen feltűnőek is csodaszép kékeslilás, 5-25 virágból álló fürtjei, mégis nehéz észrevenni az ilyenkor tömegesen virágzó, nála sokkal termetesebb sóvirágok között. Virágait a méhek szívesen látogatják. Vékony, szürkészöld levelei csak az elvirágzás után, szeptember-októberben jönnek elő és a következő év nyarán húzódnak vissza.

csillagvirág

Fotó: Puskás József

A hazai csillagvirág-fajok közül az őszi csillagvirágot könnyű megkülönböztetni a többitől azon egyszerű okból, hogy a virágzási ideje az ősz, míg a többi tavasszal nyílik. A botanikusok egy része külön fajként tekint a Tiszántúlon és a Balaton-felvidéken előforduló növényekre. Külsőleg valóban semmi eltérést nem lehet rajtuk megfigyelni, azonban genetikai szétválásuk már megindult.

Védett faj, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

A cikk borítóképét készítette: Heizler Balázs (Az ősz csillagai – őszi csillagvirág; részlet)